Äidiksi tuleminen köyhdyttää naisia – puolison kanssa pitäisi puhua kolmesta tärkeästä raha-asiasta
äitiys
Äidiksi tuleminen köyhdyttää naisia – puolison kanssa pitäisi puhua kolmesta tärkeästä raha-asiasta
Äitiys tekee loven monen kukkaroon. Siksi matemaatikko ja talousasiantuntija Heidi Sipari kannustaa puhumaan raha-asioista avoimesti. "Molemmilla pitää olla omaa rahaa, jota voi laittaa halutessaan säästöön. Kumpikaan ei saa tuntea itseään alistetuksi."
Teksti

Kuvat

Julkaistu 29.6.2023
Trendi

"MONI NAINEN haluaa olla itsenäinen ja pärjätä omalla palkallaan, eikä olla kumppanistaan riippuvainen. Moni jatkaa näin myös lapsen syntymän jälkeen. Silloin voi käydä niin, että vain ajaudutaan johonkin tapaan jakaa rahat. Silloin vanhemmuus vaikuttaa lähinnä äidin talouteen. Olen huomannut, että raha-asioista ei osata tai uskalleta puhua parisuhteessa.

Vanhemmaksi tulo vaikuttaa äidin rahoihin kolminkertaisesti: nykyhetkeen, tulevaisuuden palkkaan ja eläkkeeseen. Vaikka siis kustannukset jaettaisiinkin tasan vanhempainvapaan aikana, se ei riitä.

"Molemmilla pitää olla omaa rahaa, jota voi laittaa halutessaan säästöön. Kumpikaan ei saa tuntea itseään alistetuksi."

Jos esimerkiksi hoitaa lapsia kotona monta vuotta, ei ehkä saa palkankorotuksia tai ylennyksiä. Perhevapaa voi vaikuttaa urakehitykseen ja työkokemuksen karttumiseen.

Hoitovapaan aikana ei kerry eläkettä, ja siksi naisen eläke-euro on vain 65 senttiä. Keskipalkkaisella ihmisellä vuoden hoitovapaajakso vähentää eläkettä 35 eurolla kuukaudessa. Se kuulostaa pieneltä, mutta jos minun tapaani vuosia on kaksikin, se on 70 euroa vähemmän kuussa.

MINÄ OLEN meillä ainoa, joka on pitänyt vanhempainvapaita, mutta meillä on mieheni kanssa yhteiset rahat. Se tasapainottaa tilannetta: meidän ei tarvitse kinastella rahasta, tai minun kituuttaa, kun mieheni tuhlaa tai säästää. Meillä on myös molemmille sijoitustilit eläkepäivien turvaksi.

On sama, ovatko rahat yhteiset vai erilliset, kunhan taloudellinen vastuu jakautuu molemmille. Koska lapsi on yhteinen, myös kulujen pitäisi jakautua tasapuolisesti. Molemmilla pitää olla omaa rahaa, jota voi laittaa halutessaan säästöön. Kumpikaan ei saa tuntea itseään alistetuksi.

"Kun jäin kotiin, ajattelin olevani vain lasten kanssa. Huomasin kuitenkin nopeasti, että kaipaan muutakin elämääni."

Minusta ei pitäisi ajatella, että on kumppanistaan riippuvainen, jos hoitaa lapsia kotona. Silloin tekee itse isomman työn kotona, toinen kodin ulkopuolella.

KUN JÄIN kotiin, ajattelin olevani vain lasten kanssa. Huomasin kuitenkin nopeasti, että kaipaan muutakin elämääni. Some ja blogi ovat tuoneet sivutuloja. On kiva toteuttaa omia juttuja ja saada omaa rahaa. Sekin vaatii sen, että mieheni on silloin lasten kanssa.

Kaikilla ei ole tukiverkkoja tai mahdollisuutta säästää tai sijoittaa. Olen kuitenkin kuullut monen äidin sanovan, ettei heillä ole varaa säästää, mutta lastenvaatteisiin kulutetaan satoja euroja vuodessa. Minusta heistä monella olisi halutessaan varaa pistää pari kymppiä kuussa säästöön."

Heidi Sipari, 31, on turkulainen matemaatikko. Hän on vanhempainvapaalla 1- ja 3-vuotiaiden lastensa kanssa. Hän pitää talousaiheista blogia ja Instagram-tiliä @kukkaronrouva.

Kommentoi +