Ainut alusvaateopas, jonka tarvitset! Näin ostat täydelliset rintaliivit ja sukkahousut
Tyyli
Ainut alusvaateopas, jonka tarvitset! Näin ostat täydelliset rintaliivit ja sukkahousut
Arki on ihan tarpeeksi rankkaa ilman putoilevia rintaliivien olkaimia ja valuvia sukkahousuja. Kelpuuta alle siis vain parasta.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 9.12.2020
Trendi

Sääriolosuhteet – näin valitset sukkahousut

Sukkahousut palvelevat yllättävän pitkään, kun niitä kohtelee kunnioittavasti.

Reittä pitkin. Sukkahousut eivät ole kertakäyttötavaraa – jos et suhtaudu niihin sellaisina. Pue siis käsiisi ensin puuvillahanskat. Vedä kangasta nilkasta ylöspäin. Muuten sukkahousujen mitta ei riitä ylös asti ja kuluminen on taattu. Jos sukkikset on puettu varpaista asti oikein, saumat ja haaraosa osuvat vaivatta kohdalleen. Avokas- ja nilkkasukat suojaavat sukkiksia lenkkareiden tai nilkkureiden kanssa. Pidä varpaankynnet lyhyenä ja pehmitä karheat kantapäät.

Valuvika. Jos sukkahousut valuvat vatsan kohdalta, koko on liian pieni. Jos taas nilkasta ja pohkeesta, koko on liian suuri. Noudata merkkien omia kokotaulukoita. Markettisukkahousut ovat usein samaa kokoa vyötärönauhasta kokomerkinnästä riippumatta.

Huolto. Pidennä sukkisten elinkaarta huuhtelemalla ne käytön jälkeen juoksevan kädenlämpöisen veden alla. Aktiivikäytössä olevat sukkikset kannattaa pestä hienopesuohjelmalla 3–4 päivän välein. Käytä neste­mäistä pesuainetta ja pesupussia, unohda huuhteluaine. Villalle ja puuvillalle riittää usein pelkkä tuuletus. Älä kuivata elastaania sisältäviä sukkiksia patterilla. Kaksilla laadukkailla paksuilla sukkiksilla selviät talven läpi.

Terveysteko. Varaudu työpäivään kuin pitkään lentoon: pue tukisukkahousut tai -sukat. Verenkiertoa edistävistä sukkiksista saa ekstratukea askeleihin. Sukkiksia voi käyttää myös eurooppalaisittain, ilman alushousuja. Sille on syynsä, miksi sukkisten haarakiila on vuorattu.

Pelastusliivit – näin valitset rintaliivit

Unohditko pukea rintaliivit tänään? Hyvä. Se tarkoittaa, että olet valinnut oikean koon.

Hanki ammattiapua. Hoidetaan tämä heti pois alta: rintsikoiden ostamisessa kannattaa käyttää asiantuntijan apua. Konsultaatio on harvoin ilmaista, mutta alusvaateosastoilla se sisältyy hintaan. Muutamat laadukkaat ja hyvin istuvat liivit ovat sanan kaikissa merkityksissä kestävämpi valinta kuin useampi pari vähän sinnepäin istuvia edullisia liivejä.

Ui sun liiveihin. Kiinnitä ympärysnauha ensimmäiseen hakaseen. Taaimmaiset ovat olemassa venymisen ja kiristysvaran vuoksi. Tarkista, että olkaimet ovat napakat, mutta eivät niin napakat, että liivien takaosa nousee selästä ylös. Laadukkaat rintsikat ovat usein parhaimmillaan vuoden päästä ostohetkestä: ne ovat muotoutuneet mukaviksi mutta tukevat yhä.

Pyhitä lepopäivä. Lycraa ja elastaania sisältävät vaatteet tarvitsevat lepopäiviä, jotta ne palautuvat muotoonsa. Kun kierroksessa on useammat hyvät liivit, niiden käyttöikä lisääntyy levolla. Liivit kannattaa pestä parin päivän jälkeen, koska ihosta irtoava solukko ja rasvat tukkivat lycran. Urheilurintsikat pitää pestä jokaisen käytön jälkeen, sillä hiki kuluttaa liivejä enemmän kuin pesu.

Unohda käsinpesu. Vuonna 2019 rintsikoiden käsinpesu on (lähi)historiaa. Tärkeintä on oikea lämpötila, ja sitä on helpompi kontrolloida pesu­koneessa. Poista toppaukset pesun ajaksi. Ne voi pestä puristellen juoksevan veden alla. Hanki pesupussit tummille ja vaaleille rintsikoille. Säästyt harmailta hiuksilta – ja rintsikoilta.

Sä oot silkkii – näin valitset kerraston

Silkkivillaisen kerraston hankkiminen on mukava palvelus, jonka teet itsellesi.

Ei vain lapsille. Kuvittele maailma, jossa lempikauluspaitasi on yhtä lämmin kuin luottoneuleesi. Sitä ei tarvitse kuvitella, kun puet paidan alle silkkivillaisen aluspaidan. Ohut, lämmittävä kerrasto tekee melkein mistä tahansa vaatteesta talvikelpoisen ilman pullottavaa Michelin-mies-lookia.

Materiaalit. Silkkivillan yleisin sekoitussuhde on noin 70 prosenttia villaa, 30 prosenttia silkkiä. Sanomattakin selvää, että villa on pehmeää. Luonnonmateriaalit reagoivat ulkoiseen lämpötilaan eli lämmittävät kylmällä säällä ja viilentävät kuumalla. Siksi esimerkiksi Espanjassa ja Italiassa käytetään silkkivilla-aluspaitoja myös kesällä. Merinovilla ja kašmirvilla sitovat lämpöä vielä silkkivillaakin tehokkaammin – eivätkä nekään kutita.

Ei pesupakkoa. Suhtaudu villasekoite­kerrastoon kuin neuleisiin: tuuletus käytön jälkeen riittää. Silkki ja villa eivät pidä jatkuvasta pesemisestä, mutta eivät myöskään liasta. Pese tarpeen mukaan pesupussissa villa- tai hienopesuohjelmalla.

Starttipakkaus. Hihaton toppi sopii useimpien yläosien alle. Kun paita ei osu kainaloon, se ei likaannu nopeasti. Pitkähihainen paita on extralämmin, ja hametyyppien valinta on alushousumalliset tai lahkeelliset housut. Kerrastojen yläosat ovat usein niin simppeleitä, että niitä voi käyttää sellaisenaan. Ruskovilla tekee peruskerrastojen lisäksi esimerkiksi ranteenlämmittäjiä ja boleroita. Ja 1980-luku on taas pinnalla, merinovillasäärystimet leggingsien kanssa, hmmm.

Altavastaajat – näin valitset bodyn ja alusmekon

Nopein tapa saada tiukka body? Hanki sellainen. Alusasujen ansiosta vaatteet pysyvät paikoillaan.

Suojakerroin. Alushameesta ja bodysta on iloa muutenkin kuin juhla-asujen alla. Vaaleat rintsikat pysyvät mustan pörröneuleenkin alla vaaleina ja nypyttöminä, kun puet väliin aluspaidan. Alusasut suojaavat vaatteita ja pidentävät niiden pesuväliä. Kemiallisen pesun vaativat villakangashousut laskeutuvat kauniimmin bodyn ja sukkahousujen päällä ja pesulalasku pienenee, kun housuja ei tarvitse pesettää niin usein. Nerokasta.

Ei sähköä ilmassa. Liukaspintainen puuvilla ja muuntokuidut, kuten viskoosisekoitteet, tuntuvat hyvältä ihoa vasten eivätkä sähköisty. Kun puet talvella silkkipaidan alle viskoosi­sekoitebodyn, silkkipaita ei liimaannu ihoon. Alushame taas estää hameen kiipeämisen ylös sukkahousuja pitkin.

Ryhtiä. Alusasujen ansiosta vaatteet istuvat kauniisti ja laskeutuvat paremmin. Puserobodya voi käyttää myös paitana, ja pienirintainen voi korvata bodylla rintaliivit. Puserobodyn alle kannattaa valita mahdollisimman sileäpintaiset ja simppelit liivit, jos siis haluaa, että ne eivät näy läpi. Bodyn alle ei tarvitse pukea alushousuja, etenkään, jos puet niiden alle vielä sukkahousut.

Sänkyvaatteet. Isot rinnat saattavat kaivata tukea myös yöllä. Napakka puuvillatoppi pitää paketin kasassa ja helpottaa nukkumista: asennon vaihtaminen on miellyttävämpää, kun rinnat pysyvät paikallaan. Puuvillan lisäksi yövaatteina toimivat hengittävät ja miellyttävät muuntokuidut, kuten modaali, lyocell ja bambu.

Juttu on julkaistu Trendissä.

1 kommentti