”Olimme puhuneet kumppanini kanssa, mitä tapahtuisi, jos ehkäisy pettäisi. Sanoin jo silloin, että abortti olisi päivänselvä asia. Kun sitten katsoin kädessäni olevaa positiivista raskaustestiä, ei mieleni muuttunut.”
Tiina Svensk, 28, koki maaliskuussa järkytyksen, kun kaksi testiä oli vahvistanut raskauden.
Seurustelua uuden kumppanin kanssa oli takana vasta muutama kuukausi, ja ehkäisystä oli pidetty huolta. Edessä oli raskaudenkeskeytys.
Ensimmäisenä hän laittoi viestiä hyvälle ystävälleen Reeta Rautavirralle, jonka tiesi tehneen abortin noin vuotta aiemmin.
Samoin kuin Tiinalle, myös Reetalle raskaus oli ollut yllätys ja järkytys.
”Deittailin silloin useita ihmisiä pitkän parisuhteen jälkeen. Kun kuukautiseni olivat myöhässä, katsoin raskaustestien hintoja ja mietin, ettei minun kannattaisi tuhlata rahojani niihin. Olinhan käyttänyt kahta ehkäisykeinoa.”
Kondomi oli mennyt rikki, mutta Reeta oli ottanut jälkiehkäisypillerin vain tunti tapahtuneesta. Silti turhalta ostokselta tuntuneeseen raskaustestiin piirtyi kaksi selkeää viivaa. Kahden viikon seksisuhde oli johtanut vahinkoraskauteen.
Seuraavan järkytyksen naiset kokivat, kun lähtivät selvittämään, miten raskaudenkeskeytykseen pääsee. Pelkkä oma tahto ja lääkärin ajanvaraus eivät riittäneetkään.
50 vuotta vanha aborttilaki vaikeuttaa aborttia
Jotta raskaana oleva voi saada Suomessa abortin, hänen on saatava siihen hyväksyntä ja lähete kahdelta lääkäriltä. Tämän lisäksi raskaana olevan on perusteltava lääkäreille, miksi haluaa tehdä abortin.
Näin määrää Suomen aborttilaki, joka on peräisin vuodelta 1970.
Suomen aborttilaki vuonna 2022
Lainsäädännön mukaan yhden lääkärin päätöksellä raskaudenkeskeytys voidaan tehdä, kun raskaus on kestänyt enintään 12+0 raskausviikkoa, jos nainen on:
• alle 17-vuotias raskaaksi tullessaan
• yli 40-vuotias
• synnyttänyt neljä lasta
Kahden lääkärin lausunto tarvitaan silloin, kun keskeytys tehdään viimeistään raskausviikolla 12+0 ja
• lapsen synnyttäminen ja hoito tuottaisivat naiselle huomattavaa rasitusta (sosiaaliset syyt)
• raskaus uhkaa naisen henkeä tai terveyttä
• raskaaksi tuloon liittyy rikos tai
• jos naisen tai tulevan isän sairaus vakavasti rajoittaa heidän kykyään hoitaa lasta
Valviran päätös raskaudenkesketykseen vaaditaan esimerkiksi silloin, kun raskaus on kestänyt vähintään 12+1 ja enintään 20+0 viikkoa, ja
- lapsen synnyttäminen ja hoito tuottaisivat naiselle huomattavaa rasitusta
- raskaaksi tuloon liittyy rikos
- äidin tai isän sairaus rajoittaa vakavasti heidän kykyään hoitaa lasta
- hakija on raskauden alkaessa alle 17-vuotias, täyttänyt 40 vuotta tai synnyttänyt neljä lasta
- kun lääkärin päätös abortin saamiseen on kielteinen
- kun sikiöllä on todennäköinen sairaus tai vamma, ja raskaus on kestänyt enintään 20+0 viikkoa
- kun sikiöllä on todettu luotettavalla tutkimuksella vaikea sairaus ja raskaus on kestänyt enintään 24+0 viikkoa.
Laki on sekä pohjoismaisesta että eurooppalaisesta näkökulmasta katsottuna tiukka.
Suomea tiukempi aborttilainsäädäntö on Euroopassa vain Puolassa. Siellä abortti on sallittu vain kahdessa tapauksessa: jos raskaus uhkaa äidin terveyttä tai henkeä, tai jos raskaus on seuraus rikoksesta kuten raiskauksesta tai insestistä.
”Nykyinen aborttilaki väheksyy naisten itsemääräämisoikeutta ja vaikuttaa kielteisesti ihmisten asenteisiin.”
Tiina Svensk ja Reeta Rautavirta
Tiina Svensk ja Reeta Rautavirta sanovat, että 50 vuotta vanha aborttilainsäädäntö pidentää ja vaikeuttaa aborttiprosessia, ei kunnioita naisten tai muiden kohdullisten itsemääräämisoikeutta ja kuormittaa terveydenhuoltojärjestelmää.
”Naisten itsemääräämisoikeutta väheksyvä laki vaikuttaa kielteisesti ihmisten asenteisiin ja aborteista keskusteluun", he sanovat.
Samoilla linjoilla naisten kanssa on perhesuunnittelua ja raskaudenkeskeytystä vuosia tutkinut ja kehittänyt naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Oskari Heikinheimo. Hän kertoo, ettei aborttilain vaatimalle kahden lääkärin lausunnolle ole mitään lääketieteellistä perustetta.
”1970-luvulla ei ollut vielä herkkiä raskaustestejä tai ultraäänitutkimuksia, joilla raskaus oltaisiin voitu vahvistaa helposti. Silloin vaatimus kahden lääkärin lausunnosta oli varmasti tarpeellinen. Tuolloin abortit tehtiin kirurgisesti ja aina sairaalassa."
”Sen jälkeen kun lääkkeellinen raskaudenkeskeytys otettiin käyttöön Suomessa vuonna 2000, suurin osa aborteista on tehty sairaalan ohjeistamana valtaosin kotona.”
”Jos aborteista selvittäisiin yhdellä lääkärikäynnillä, vapautuisi suomalaisesta terveydenhuollosta aikaa muihin asioihin.”
Yksityisen lääkärin kautta abortti järjestyy nopeammin
Reeta halusi saada abortin tehdyksi mahdollisimman pian ja soitti heti raskaustestin tehtyään terveyskeskukseen.
”Ensimmäiseksi ajanvaraaja kyseenalaisti päätöstäni. Hän kysyi, olenko aivan varma, että haluan tehdä abortin.”
”Seuraavaksi hän kommentoi, ettei asiallani olisi kiire, koska raskauteni oli vielä niin alussa. En olisi saanut aikaa lääkärille kuin vasta puolentoista viikon päähän.”
Puolitoista viikkoa tuntui Reetasta kohtuuttoman pitkältä ajalta, koska silloin hän olisi saanut vasta ensimmäisen lain vaatiman lähetteen aborttia varten.
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin Oskari Heikinheimon mukaan ensimmäinen lääkäriaika tulisikin saada viikon sisään yhteydenotosta terveyskeskukseen.
Reeta tiesi, että ensimmäisen käynnin jälkeen hänen pitäisi odottaa pääsyä toisen lähetteen kirjoittavalle ja varsinaisen keskeytyksen tekevälle naistenklinikan lääkärille vielä ainakin viikonpäivät.
”Menin ystäväni kanssa viinille ja varasin seuraavalle päivälle ajan yksityiselle lääkäriasemalle. Maksoin 250 euroa siitä, että pääsisin tekemään abortin nopeammin ja siltikin siihen meni yli kaksi viikkoa.”
Myös Tiina päätyi hoitamaan asiaa yksityiselle lääkäriasemalle.
”Ensimmäisen lääkäriaseman hoitaja ilmoitti minulle, ettei ole varma, antavatko heidän lääkärinsä lausuntoja abortteja varten. Hän kysyi, olenko täysin varma päätöksestäni. Annoin tiukkaa palautetta ja varasin ajan toisen aseman gynekologille.”
Sekä Tiina että Reeta odottivat 10 päivää ennen kuin pääsivät naistenklinikalle toiselle lääkärikäynnille.
”Sain ajan nopeammin, koska annoin luvan, että lääkäriopiskelijat voivat tulla seuraamaan käyntiäni. Muuten olisi mennyt vielä kauemmin” Reeta kertoo.
Tiina ja Reeta tiedostavat olevansa etuoikeutettuja, koska he pystyivät hakemaan ensimmäisen vaadituista lähetteistä yksityiseltä lääkäriasemalta. Sen ansiosta aikaa positiivisesta testistä kohdun tyhjenemiseen meni vain kaksi viikkoa.
”Koko kehoni huusi, ettei halua olla raskaana.”
Tiina Svensk
Aika tuntui Tiinasta ja Reetasta silti ikuisuudelta.
”Pahinta koko raskaudenkeskeytyksessä oli sen odottaminen. Jouduin piilottelemaan raskausoireita, kun en halunnut käydä sitä keskustelua ihmisten kanssa, että olen raskaana, mutta en aio pitää sitä”, Reeta muistelee.
”Se on keholle ja mielelle tosi raskasta, kun on ympäri vuorokauden oireita. Ne muistuttavat raskaudesta. Koko kehoni huusi, ettei halua olla raskaana” kuvailee Tiina.
Siinä missä Suomessa raskaudenkeskeytykseen on aina haettava vähintään yhden, yleensä kahden lääkärin lupa, saa raskaana oleva keskeytyksen muissa Pohjoismaissa omasta pyynnöstään.
Samaan tilanteeseen pyritään nyt pääsemään myös Suomessa.
Jos aborttilaki muuttuu, aikaa jäisi ehkäisyneuvontaan
OmaTahto2020–kansalaisaloitteen tavoitteena on poistaa laista pykälät, joiden mukaan raskaudenkeskeytykseen vaaditaan perustelu raskaana olevalta ja kahden lääkärin lähete.
Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Fatim Diarran mukaan on hyvin todennäköistä, että uudistettu laki tulisi voimaan vuoden 2023 aikana.
”Lakialoite on ollut valiokuntien käsittelyssä ja nyt eduskunnassa pohditaan, millä tavalla sen voisi saada todellisuudeksi. Siellä on laaja konsensus siitä, että kaikki hallituspuolueet ovat tämän takana.”
Lakimuutos olisi vastaus Reetan ja Tiinan sekä tuhansien muiden kohdullisten kohtaamiin aborttiprosessin ongelmakohtiin.
”Suomessa kaikki abortin haluavat käytännössä saavat sen jo nyt, jos vain raskausviikot ovat kohdillaan. Vaatimus kahden lääkärin lähetteestä on vain turha muodollisuus, josta raskaana olevat kärsivät”, Reeta pohtii.
Niissä kunnissa, joissa tarjotaan nuorille ilmainen ehkäisy, on kaikista vähiten keskeytyksiä.
Samoilla linjoilla on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Oskari Heikinheimo.
”Raskaudenkeskeytykset tulee hoitaa kiireellisenä. Mitä varhaisimmilla viikoilla keskeytys tehdään, sitä vähemmän se aiheuttaa vuotoja ja kipuja.”
Heikinheimo arvioi, että lakimuutoksen avulla keskeytykset saataisiin hoidettua keskimäärin yhtä viikkoa aiemmin kuin voimassa olevan lain puitteissa.
Kohdullisten itsemääräämisoikeuden ja hyvinvoinnin edistämisen lisäksi muutos olisi tarpeellinen myös terveydenhuollon resurssien kannalta.
”Nykyään keskeytykset tehdään lääkkeillä, eikä siihen edes tarvita sairaalaa. Jos nainen saisi pyynnöstä abortin, asiaa voisi hoitaa vaikkapa ehkäisyneuvoloissa ja työntekijöiden aikaa voisi käyttää muihin asioihin kuten ehkäisyneuvontaan.”
”Aborttilain uudistamisen jälkeen kaikissa Suomen kunnissa pitäisi tarjota maksuton ehkäisy nuorille. Käydään kiinni seksuaalivalistukseen ja mahdollistetaan turvallinen seksi, koska seksihän on ihanaa, hauskaa ja mahtavaa”, Naisasialiitto unionin puheenjohtaja Fatim Diarra painottaa.
”Niissä kunnissa, joissa tarjotaan nuorille ilmainen ehkäisy, on kaikista vähiten keskeytyksiä. Nollaan ei päästä ikinä, aina tulee olemaan ei toivottuja raskauksia”, sanoo Heikinheimo.
Abortin kivuliaisuus yllätti - siksi siitä pitää puhua enemmän
Seksuaalikasvattajiksi opiskelleet Tiina ja Reeta ohjaisivat resursseja lisää seksuaalikasvatukseen.
He olisivat kaivanneet enemmän tietoa abortin etenemisestä ennen kuin itse kävivät sen läpi. Molemmille tuli esimerkiksi yllätyksenä, mitä todella tarkoittaa, kun kohtu tyhjenee.
”Abortti oli hirvittävän kivulias. Käytännössä synnytys, mutta ilman kehon tuottamaa, kipua helpottavaa oksitosiinia.”
Reeta Rautavirta
”Mä pelkäsin eniten, etteivät tyhjennyslääkkeet toimisikaan ja joutuisin kaavintaan. Lopulta kohtu lähti kuitenkin supistelemaan voimakkaasti. Menin vessaan ja tunsin golfpallomaisen asian putoavan sisältäni. Se oli hirvittävän kivuliasta. Käytännössä synnytys, mutta ilman kehon tuottamaa, kipua helpottavaa oksitosiinia”, Reeta kuvailee.
Myös Tiina koki abortin hyvin kivuliaaksi.
”Kipu oli niin voimakasta, että meinasin mennä tajuttomaksi. Yritin vain mantrata sen kivun läpi ja luottaa siihen, että kehoni tietää, mitä tekee. Lopulta oksensin kivusta ja samassa kohtuni alkoi vuotaa. Jos Reeta ei olisi kertonut minulle, millaista kipua se tuottaa, olisin ollut ihan paniikissa”, Tiina muistelee.
Sekä Reeta että Tiina kannustavat avoimempaan keskustelukulttuurin aiheesta. He toivovat, että raskaudenkeskeytyksistä puhuminen olisi osa seksuaalikasvatusta ja mediassa tuotaisiin aihetta enemmän esille, jotta ihmiset saisivat siitä tietoa.
”Kun olin käynyt abortin läpi, tuli olo, että olen itseni puolella. Mietin, miten tätä kokemusta voi hävetä, kun olen selvinnyt tästä kaikesta”, Tiina sanoo.