
Kuulostaako tutulta: hoidat kasvojasi aamuin illoin mutta jalkojasi silloin, kun satut muistamaan? Lopputuloksena ovat kuivuudesta karheat kantapäät ja kovettumat, joiden hoitamiseen havahdut vasta sandaaliajan kynnyksellä.
Jalkaterapeutti Pia Komi lohduttaa, että saman jokakeväisen herätyksen kokevat meistä useimmat – ovathan jalat suurimman osan vuodesta piilossa sukkien alla, jolloin ne jäävät helposti unohduksiin. Pia kertoo, millä konsteilla jalat saa jälleen pehmeiksi.
Rasvaus on ykkönen
Tärkeintä jalkojen hoidossa on säännöllinen rasvaus.
– Voiteen rasvapitoisuuden on hyvä olla vähintään 30 prosenttia, mieluiten jopa 60. Vartalovoide on jalkojen paksulle iholle liian kevyttä, Pia sanoo.
Ainesosalistasta kannattaa tarkistaa, että jalkavoide sisältää ureaa eli karbamidia.
– Karbamidi pehmentää ja sitoo kosteutta. Siksi se on erinomainen jalkojen ihon hoidossa. Nyrkkisääntö kuitenkin on, että jos karbamidipitoisuus on yli kymmenen prosenttia, voidetta tulee käyttää kuuriluontoisesti. Jatkuvalla käytöllä karbamidipitoinen voide voi ohentaa ihoa liikaa.
Pia suosittelee rasvaamaan jalat päivittäin. Toisille voi riittää harvemmin tehty kuuriluontoinen käsittely.
Jalkavoide on hyvä levittää heti pesun jälkeen, jolloin ihohuokoset ovat auki. Kosteus jää silloin ihon sisälle.
– Myös kynnet ja varpaiden päät pitää rasvata huolella. Sen sijaan varvasvälit kannattaa jättää käsittelemättä hautumien estämiseksi.
Voiteiden lisäksi kaupoissa myydään nopeasti imeytyviä jalkavaahtoja ja voidepuikkoja, jotka tahmaavat vähän ja ovat helppoja levittää.
Moni sujauttaa rasvauksen jälkeen puuvillasukat jalkoihinsa tehostaakseen voiteen imeytymistä. Pian mukaan sukkien suurin hyöty on siinä, etteivät juuri hoidetut jalat tahraa.
– Parhaiten rasvan saa imeytymään, kun sen pyörittelee iholle huolella.
Kuori, älä raspaa
Erittäin karheille kantapäille pelkkä rasvaus voi tuntua kevyeltä konstilta. Pia kuitenkin vakuuttaa, että iho pehmenee ja elpyy niinkin, kunhan hoito on päivittäistä. Raspia hän ei suosittele.
– Raspaamalla saa hiottua kuivan ja karhean ihon pois, mutta vaarana on, että se kiihdyttää ihon kovettumista. Kovettuma muodostuu paineesta ja hankauksesta, sillä iho puolustautuu niitä vastaan.
Pia kertoo, että moni yllättyy jätettyään raspaamisen. Pelkkä rasvaus onkin tehnyt jaloista entistä pehmeämmät.
– Raspin sijaan jalkojen ihoa voi kuoria pesun jälkeen hellästi karhealla pyyhkeellä tai esimerkiksi sokerista ja oliiviöljystä sekoitetulla kuorintavoiteella.
Syyt selville
Jos kotikonsteista ei ole apua, kannattaa kääntyä jalkahoitajan tai -terapeutin puoleen.
– Ammattilainen vuolee kovettumat pois oikeaoppisesti ja osaa myös arvioida, mistä kovettumat johtuvat.
Syitä voivat olla seisomatyö, voimakas kantaisku kävellessä, ylipaino, kantapään rasvapatjan ohentuminen ja epäsopivat jalkineet. Hyvin istuvien kenkien merkitys jalkojen hyvinvoinnille on suuri. Moni käyttää liian pieniä kenkiä ja tekee siten tietämättään hallaa jaloilleen.
– Jaloille pitää jäädä kengän kärkeen sentti käyntivaraa pisimmän varpaan kohdalla. Varpaiden pitää olla vapaasti myös sivusuunnassa, eli kengän on oltava riittävän leveä. Sandaali on liian pieni, jos kantapää jää reunan päälle. Se voi aiheuttaa kovettuman kantapään reunoille.
Kuusi askelta kauniisiin kesäjalkoihin
1. Jos kantapäiden iho on hyvin kuiva ja halkeileva, kokeile niille tarkoitettua paikallisvoidetta. Niissä on usein korkea karbamidipitoisuus, joten käytä voidetta ohjeen mukaan kuuriluontoisesti.
2. Jalkojen ihoa voi kuoria pesun jälkeen hellästi karhealla pyyhkeellä tai esimerkiksi sokerista ja oliiviöljystä sekoitetulla kuorintavoiteella.
3. Jalat on hyvä rasvata päivittäin. Varmista, että voiteen rasvapitoisuus on vähintään 30 prosenttia, mieluiten jopa 60.
4. Muista rasvata huolella myös kynnet ja varpaiden päät. Sen sijaan varvasvälit kannattaa jättää käsittelemättä hautumien estämiseksi.
5. Apteekeissa myytävät kantasuojat ja geelisukat tehostavat jalkavoiteen imeytymistä ja sisältävät kosteuttavaa geeliä.
6. Terveydellisestä näkökulmasta jalkakylvyistä ei ole hyötyä, mutta niillä voi hemmotella väsyneitä jalkoja. Kuivaa varvasvälit huolella, jotta iho ei vety. Levitä jalkavoide kylvyn jälkeen.
Mitä sinä haluat kysyä? Meilaa kysymyksesi osoitteeseen kt@a-lehdet.fi. Kirjoita aihekenttään Hyvä kysymys.