25 kirpputorivinkkiä, joiden avulla et menetä vapaa-aikaasi ja hermojasi
Tyyli
25 kirpputorivinkkiä, joiden avulla et menetä vapaa-aikaasi ja hermojasi
Miksi toinen löytää kirppiksiltä aarteita, toinen trikoorättejä? Miten tienata satasia kirppisryhmissä? Trendin toimituksen second hand -ostajat kertovat vinkkinsä.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 28.1.2020
Trendi

Täydellinen kirpparikierros

Acnen nahkasaappaat halvalla ja tyylikäs vintage-YSL:n laukku saattavat odottaa juuri sinua! Nyt penkomaan!

Käy usein. Kirpparilta ei yleensä löydä sitä, mitä juuri sillä hetkellä etsii. Kirppishaukat tietävät, että parasta on tehdä ostoslista ja käväistä usein katsomassa tarjontaa. Ne ihanat vintagesandaalit saattavat löytyä vaikka keskellä talvea.

Seuraa kirpputoria somessa. Moni yritys kuvaa myyntiin tulevia vaatteita Instagramiin tai Facebookiin. Saatat napata kiinnostavan tuotteen ennen muita.

Kysy, milloin myyjät vaihtuvat. Pääset hyökkäämään uusien tavaroiden luokse ensimmäisenä, kun selvität, milloin uudet myyjät tuovat tavaransa. Samalla saat selville, milloin ehkä joku toinen on viimeistä päivää ja myy loput tavaransa puoleen hintaan. Seuraa omantyylisiä vaikuttajia somessa: he ilmoittavat välillä missä ja milloin myyvät vaatteitaan.

Etsi kestäviä materiaaleja. Villa kestää yleensä vuosienkin käyttöä, ja nahka saattaa vain parantua käytössä. Tsekkaa villakangastakkirekki ja nahkasaappaiden rivistö. Silkkipaita ja nahkalaukku ovat myös hyviä löytöjä. Jätä surulliset trikoorätit hyllyyn.

Tutki merkkejä. Laadukkaat merkit ja vintage ovat usein hyviä valintoja. Jos vintagevaate on pysynyt hyvänä jo vuosia, se pysyy varmasti myös jatkossa.

Näe tahrojen taakse. Sappisaippua ja valkaisuaine voivat pelastaa tahraisena myytäväksi tuodun vaatteen. Mieti, oletko valmis ottamaan muutamien eurojen riskin ja kokeilemaan kunnollista tahranpoistoa. Kaikki tahrat eivät toki irtoa, mutta moni kirppiskonkari on tehnyt parhaat löytönsä puhdistamalla tahrat vanhoista vaatteista.

Haista. Jos olet hajuherkkä, nuuhkaise ostostasi. Iso osa tuoksuista lähtee tuulettamalla ja pesemällä. Jos et vakuutu, jätä tuote mieluummin seuraavalle ostajalle kuin hanki se omaa kaappiasi täyttämään.

Sovita ja mieti muokkausta. Vaikkei mekko istuisi täydellisesti, sen voi yleensä korjata. Ompelukone (tai hyvä ompelija) on kirppiskävijän paras ystävä. Laske vaatteen hintaa jo kirppiksellä: oletko valmis maksamaan helman lyhennyksestä muutamia kymppejä ostohinnan päälle? Vaatteen hinta saattaa silti olla edullisempi kuin uuden.

Älä jumitu kokolapun tietoon. Kyllä, kokolappu kertoo harvoin totuutta. Sovita vaate aina, kun se on mahdollista ja mieti vaatteen mahdollisuuksia. Jos olet kokoa M, ehkä koon XL takista saat tyylikkään oversizemallin.

Nettimyynnin alkeet

Facebookin kirpputoriryhmässä voi saada tavaransa kaupaksi, mutta myös menettää vapaa-aikansa ja hermonsa. Jos haluat myydä vaatteesi nopeasti ja välttää yv, av, kysyn mieheltä -kierteen, tee ainakin nämä. (Emme silti takaa, että säilytät hermosi täysin.)

Kerro merkki ja materiaali. Osa hakee tuotteita merkin perusteella, osa materiaalin. Kerro siis heti molemmat. Kuvaile tuotetta mieluummin liian paljon kuin liian vähän. Niukka teksti ei välttämättä innosta ostamaan.

Mittaa. Et ehkä itsekään ostaisi takkia, jonka kai-kai-mittaa (kainalosta-kainaloon) et tietäisi. Kerro se jo ilmoituksessa. Jos jaksat, ennakoi kysymykset ja mittaa paitojen ja mekkojen helman pituus jo valmiiksi. Psst! Viivotin ei ole mittanauha.

Huolla. Pesukone, nypynpoisto, silitys ja lankkaus. Tee tuotteista houkuttelevia ja heti käyttöön sopivia.

Kuvaa hyvin. Mitä kauniimpi ja tarkempi kuva, sen nopeammin saat tuotteesi seuraavalle omistajalle. Edestä, takaa ja lähikuva materiaalista – se riittää usein ostopäätöksen syntyyn. Jos vain voit, kuvaa tuote ylläsi.

Suunnittele asupaketteja. Jos jaksat, tee vaatteista asupaketteja ja -kokonaisuuksia ja kuvaa ne yhteen kuvaan. Saat myytyä paljon kerralla. Toimii etenkin lastenvaatteiden kohdalla.

Kerro pieninkin virhe. Paha mielihän siitä tulee, jos paidansisäpuolelta löytyy meikkitahra. Vaikka se ei näkyisi eikä estäisi käyttöä, kerro siitä silti. Rehellisyys tekee kaupanteosta kivempaa.

Hinnoittele oikein. Älä sotke tunteitasi hintoihin. Unohda siis hinnoitellessa, miten raahasit tuotetta mukanasi ympäri Eurooppaa sinä ihanana kesänä. Mieti sen sijaan, mitä itse maksaisit siitä tuntematta tarinaa. Jos tuote on arvokas, etsi kauppapaikka, jossa sitä arvostetaan. Esimerkiksi Facebookin vintageharrastajien ryhmät ja designvaatteiden ryhmät voivat sopia aarteiden myymiseen parhaiten.

Lataa rahansiirtosovellus. MobilePay, Siirto, Pivo ja muut rahansiirtosovellukset ovat varmoja, kun myyt netissä ja postitat tavaraa. Näet saman tien, oletko saanut rahat – ja vältät huijaukset. Jos postitat tuotteita, on kätevintä ilmoittaa hinta postikulujen kanssa.

Myy lisää. Jos ostaja tulee hakemaan tuotetta, tarjoa hänelle lisää samankokoisia vaatteita tai jotain ostetun tuotteen kanssa yhteensopivaa. Saatat päästä eroon useammasta vaatteesta kerralla.

Myyjä paikalla!

Joskus nopein tapa myydä vaatteita on mennä myyjäksi itse­palvelukirppikselle tai osallistua kirppistapahtumaan. Valmistaudu hyvin, niin pääset tuotteistasi eroon. Älä raahaa paikalle mitään turhaa roinaa. Vaikka toisen roska on toisen aarre, se ei silti päde ihan kaikkiin rojuihin.

Valitse paikka tarkkaan. Missä käy tavarasi kaltaisia ihmisiä? Jos myyt omia vaatteitasi, paras paikka on ehkä eri kuin silloin, jos myyt lastentavaroita. Käy etukäteen katsomassa, millaisia tavaroita muut myyvät.

Mieti ajankohtaa. Mitkä päivät ovat vilkkaimpia? Kysy sitä paikan pitäjältä. Juhlapäivän läheisyys voi vähentää kävijöiden määrää, eikä välttämättä Black Fridayn kaltainen alennusjuhla suosi kirpputorimyyntiä.

Varaa paikka sisäänkäynnin läheltä. Kaikki eivät jaksa kiertää koko paikkaa. Tutki, missä kohtaa kaikki todennäköisemmin käyvät.

Panosta esillepanoon. Jos myyt tuotteita itsepalvelukirpparilla tai kirppispäivänä, tee myyntipöydästä kaunis. Kauneimmat tuotteet kuuluvat pöydän näkyvimmälle paikalle. Älä ahda rekkiä täyteen vaatteita, vaan laita niitä vain sen verran, että niitä on helppo katsoa. Laita etualalle houkuttelevin tuotteesi. Myy tuotteita, jotka sopivat vuodenaikaan.

Myy erilaisia tuotteita. Yksi kiinnostuu kosmetiikkakorista, toinen näkee ensimmäisenä laukkusi – ja lopulta molemmat saattavat ostaa vanhat farkkusi. Kun sinulla on erilaisia tuotteita myynnissä, useampi tulee edes kurkistamaan pöytääsi.

Silitä ja pese. Ompele myös se puuttuva nappi paikoilleen. Moni ostaa mieluummin käyttökelpoista kuin korjauskuntoista.

Valitse henkari. Vain todelliset kirppishaukat jaksavat kääntää joka pinon ja pinkan ja sen sotkuisen pussukan. Laita tuotteet henkareille, jos vain mahdollista.

Juttu on julkaistu aiemmin Trendissä.

Kommentoi +