
Narskuvan puhdas vai pehmeä iho kuin öljyn jäljiltä, kas siinä pulma. Kasvojenpesuun on tarjolla kymmenittäin vinkkejä, mutta miten meikki ja ylimääräinen tali poistetaan oikein?
”Tärkeintä on tietää, millainen oma iho on ja mitä siltä haluaa puhdistaa. Jos esimerkiksi meikkaa vahvasti, tarvitsee öljypitoisen tuotteen tai kaksoispuhdistuksen”, erikoiskosmetologi, estenomi ja ammatinopettaja Lauri Salmi sanoo.
Kaksoispuhdistus tarkoittaa, että kasvoille laitetaan ensin öljymäinen tuote, huuhdellaan se vedellä ja sitten pestään iho vielä puhdistusemulsion, -maidon, -geelin, -voiteen tai -vaahdon avulla.
”Puhdistusöljyä ei ole tarkoitus jättää iholle. Jos putsaa ihon pelkällä öljyllä, ihosta ei tule vesipesulla puhdas, vaan öljyä jää öljyn eli ihotalin päälle. Iho voi ärtyä, puskea epäpuhtauksia tai tulehtua.”
Vähintäänkin öljypuhdistuksen rippeet pitää pyyhkiä pois kasvovedellä. Se tasapainottaa ihon pH-arvoa ja tuplavarmistaa puhtauden.
Varo kasvojenpuhdistuksessa hellyysansaa
Jos ei meikkaa, puhdistus yhdelläkin tuotteella voi riittää. Salmi ei kuitenkaan suosittele siihen esimerkiksi misellivettä, ainakaan pitkäaikaiseen käyttöön.
”Misellivesi kyllä puhdistaa ja raikastaa ihoa. Mutta jos iho on rasvainen, sen teho ei ulotu ihohuokosiin, vaan tarvitaan vaahtoavia ainesosia. Myöskään meikki ei välttämättä irtoa pelkällä misellivedellä. Jättäisin sen reissu- ja mökkikäyttöön.”
Ihonpuhdistusvinkeissä korostuu usein hellävaraisuus. Kuivattavia ainesosia ja ihon hankaamista kannattaakin välttää, mutta liiasta varovaisuudesta voi myös olla enemmän haittaa kuin hyötyä.
”Hellävaraisesta puhdistuksesta puhutaan Suomessa liian kepeästi, koska lähes jokainen kokee olevansa herkkäihoinen. Herkkyys on ihon epätasapainotila, jota voi myös ruokkia sillä, ettei puhdista ihoa hyvin. Jos huokosiin jää talia tai epäpuhtauksia, iho saattaa herkistyä, tulehtua tai samentua.”
Herkkäihoistakin Salmi kannustaa puhdistamaan kasvot illalla kunnolla eli ihotyypin mukaisella, itselle mieluisella puhdistustuotteella ja kasvovedellä. Aamuisin voi riittää kasvovesi.
Pelkkää vesipesua on hyvä välttää, ja kuuman veden sijaan kannattaa suosia haaleaa tai viileää.
”Vesi kuivattaa ihoa, jos ei käytä sen jälkeen kasvovettä tai hoitonestettä.”
Jos kasvojen iho on kovin kuiva, pesuvedestä voi luopua. Silloin puhdistustuote kannattaa poistaa kasvopaperilla tai musliiniliinalla.
Kasvot voi puhdistaa lähes millä tahansa koostumuksella ilman vettä, kunhan ihon viimeistelee kasvovedellä. Vain niin sanotut vedestä aktivoituvat eli sen vaikutuksesta vaahtoutuvat tai iholla öljyksi muuttuvat tuotteet kannattaa unohtaa.
Älä mene hapoille sokkona
Myyntiin on tullut paljon kuorivia puhdistusaineita ja kasvovesiä, joissa houkuttaa kirkastava lupaus. Ne ovat Salmesta hyvä lisä ihonhoitoon oikein käytettyinä.
”Aikuisen naisen ei kannata mennä lankaan ja poistaa ihon pinnalta kaikkea suojakerrosta. Vaikka ikääntyvä iho olisikin epäpuhtauksiin taipuvainen, se on myös oheneva. Suosittelen salisyylihapon sijaan glykoli- tai polyhydroksihappoja, jotka myös vahvistavat ihoa.”
Kuorivaa kasvovettä ei kannata valita suurimman happoprosentin mukaan ajatuksella kaikki tehot tänne ja heti.
”On hyvä miettiä, mitä oma iho tarvitsee tai kysyä sitä kosmetologilta. Käytä kuorivaa kasvovettä korkeintaan pari kertaa viikossa tai vain ongelma-alueelle, kuten otsaan, nenään tai leukaan. Nykyään on saatavilla myös tuotteita, jotka vapauttavat happoja vähitellen.”
Kasvojen puhdistus ei vaadi hifistelyä ollakseen kyllin hyvää.
”Vaikkapa konjac-sientä ja kasvoharjaa ei välttämättä tarvita. Putsari ajaa saman asian, jos on vähän malttia. Kun sitä pyörittelee iholla 20 sekuntia, tulee puhdasta jälkeä.”