Zoom-ponnari, vauvaraidat ja butterblond-hiusväri! Nämä syksyn hiustrendit sinäkin haluat
Kauneus
Zoom-ponnari, vauvaraidat ja butterblond-hiusväri! Nämä syksyn hiustrendit sinäkin haluat
Usko pois, syksyn suurimpia tukkaidoleja ovat Matti Nykänen, Nick Carter ja Brigette Bardot. Kampaajat kertovat, miltä näyttävät syksyn trendikkäimmät hiukset.
Teksti
,

Kuvat

13.9.2021
 |
Trendi

1. Vauvaraidat ja butterblond

Syksyn sävykartta on selvä: lämmintä vaaleille ja viileää tummille hiuksille. Varmin tapa saada tukkaansa trendikkäin vaalea sävy on tilata kampaajalta butterblond eli voiblondi.

”Se on lämmin, kultaan tai ruusukultaan taittava sävy, joka imartelee melkeinpä kaikkien ihoa”, kertoo Petra Sydän, kampaaja ja kouluttaja ja Sydämen pohjasta -kampaamon omistaja.

Brunetit poimivat väri-inspiraatiota sienimetsästä. Syksyn trendikkäin ruskea on viileään taittava sävy, joka on pöllitty portobello-sieneltä. Tyylipuhtain tulos saadaan babylightseilla eli aivan ohuilla raidoilla, jotka imitoivat auringon hienovaraisesti raidoittamia hiuksia.

Toinen uusi värjäystrendi on twilighting, jota käytetään erityisesti ruskeaan tukkaan, johon halutaan kultaisia raitoja. Twilighting viittaa auringonlaskun kultaisiin sävyihin hämärän laskeutuessa.

Tukassa se tarkoittaa ohuita vauvaraitoja, joita yhdistetään jo vakiintuneeseen balayage-tekniikkaan, jossa tukka raidoitetaan vapaalla kädellä. Lopputulos on hienostunut ruskea tukka tyypille, joka kaipaa vähän jotain uutta muttei uskalla pistää koko väriä uusiksi.

2. Näkyvä leikkausjälki

Karanteenivuoden jälkeen kukaan ei halua piilottaa sitä ilouutista, että on vihdoin taas alkanut käydä kampaajalla. Siksi tukan leikkauspinta saa näkyä.

”Voimakas leikkauslinja toimii erityisesti luonnolliseksi värjätyn tukan kanssa. Vahvan värin rinnalla leikkaus saa olla huomaamattomampi”, summaa kampaaja ja kouluttaja Mikko Vainio.

Skarppi leikkauslinja näyttää syksyllä kiinnostavimmalta, samoin uusi kahden portaan leikkaus. Siinä hiuksiin leikataan kaksi selvää kerrosta: lyhyempi, hitusen leuan alle laskeutuva kerros ja toinen pidempi, joka yltää aina rintakehälle asti. Leikkaus tuo tukkaan liikettä ja on loistava päivitys superpitkälle koronan kasvattamalle tukalle.

3. Hiusidolina Nykäsen Matti!

Yksi tukan mitta on tänäkin syksynä ylitse muiden: polkka. Tämän vuoden hitti on boyfriend bob eli poikaystävän polkka.

Se tarkoittaa androgyyniä, hitusen neliskulmaista ja aiempaa lyhyempää polkkatukkaa. Jep, juuri sellaista, joka Nick Carterilla ja Leonardo DiCapriolla oli 1990-luvulla.

Leikkaus näyttää hyvältä sekä sileäksi sliipattuna että muhkeaksi pöyhittynä. Kampaaja ei eksy matkalla, kun vilautat hänelle malli Kaia Gerberin kuvaa.

Kunnianhimoisimmat trendsetterit lätkäisevät kuitenkin kampaajan pöytään hitusen yllättävämmän hiusmuusan: Matti Nykäsen takatukkineen.

”Olen jo nyt päässyt leikkaamaan vanhaa kunnon mullettia niin naisille kuin trendikkäille kundeillekin”, Vainio vahvistaa.

Ennakkoluuloton edelläkävijä valitsee tiukan kasarityylin, klassisempaan kallistuva taas pehmeän naisellisen, kerrostetun ja pitkän takatukan ranskatarten tapaan.

”Taiteilija Teemu Keisteri otti takatukkaansa permiksen. Olin vaikuttunut, se on tosi upea. Turvallisempi veto on Miley Cyruksen pehmeästi lainehtiva takatukka”, Vainio vinkkaa.

Yksi mitta on tänä syksynä ylitse muiden: polkka. Erityisen raikas se on yhdistettynä superlyhyeen otsatukkaan.

4. Zoom-ponnari ja Insta-laineet

Korona karkotti nutturan trendikartalta.

”Niskaan kiedottu nuttura ei näy Zoom-palavereissa. Siksi todella korkea Ariana Grande -yläponnari on trendikkäin”, Mikko Vainio kertoo.

Ponnarin lisäksi suosiossa ovat ylelliset laineet.

”Instagram-laineet on luksukkaat, raudalla tehdyt tiukat kiharat, jotka harjataan auki”, Petra Sydän kertoo.

Glamoröösien laineiden vanavedessä hiustenpidennykset tekevät paluun. Laiska hankkii päälaelle kiinnitettävän irtoponnarin. Myös peruukit kaivetaan yllättäen esiin.

Kardashianit ovat ottaneet ne omakseen. Sini Sabotage askartelee harrastuksenaan upeita peruukkeja”, Vainio sanoo.

Peruukkien lisäksi pikkuletit tekevät paluun, erityisesti afrotukkaan yhdistettynä. Afron himottavin malli on leijonan leikkaus eli pyöreään muotoon leikatut kiharat.

5. Eroon hiusten epäpuhtauksista

Parabeeniton, sulfaatiton ja silikoniton – viime vuosina hiustuotteiden sisältöjä on skannattu epätoivottujen aineiden pelossa. Tänä vuonna havahdutaan epäpuhtauksien ja erityisesti metallin haittoihin.

”Suomalaisessa vesijohtovedessä on yllättävän paljon metalleja. Ne aiheuttavat värjäyksen yhteydessä hiuksiin pikkuisia räjähdyksiä. Se taas johtaa katkeiluun”, Petra Sydän kertoo.

L’Oréalin uusi Metal Dx -hoito stabiloi metallien vaikutusta hiuksissa. Hoito tehdään värjäyksen yhteydessä.

”Hoito suojaa hiuksia, etenkin vaalennuksen aikana. Lisäksi se tekee väristä kauniimman. Metallin kuluttamassa tukassa hiusväri vääristyy. Hoidon jälkeen hiusväri saadaan levittää puhtaaseen kanvaasiin.”

6. Verho-otsatukka 1960-luvulta

Pyöritteletkö yhä mielessäsi ajatusta verho-otsiksesta? Vielä ei ole ollenkaan myöhäistä. Pitkä, kasvoja kehystävä ja keskeltä kahtia jakautuva otsatukka vahvistaa yhä asemiaan.

Tänä syksynä otsatukka kasvaa vielä hitusen, niin kuin otsiksilla on tapana. Trendikkäin malli osuu poskipäille – ja korostaa niitä kauniisti. Otsis on täydellinen, kun se näyttää vähän ylikasvaneelta. Se näyttää hyvältä, kun tukka on auki, mutta tekee myös perusponnarityylistä kiinnostavan ja ihanan pehmoisen.

Vakuuttavimmat otsatukan esikuvat löytyvät 1960-luvulta: Brigitte Bardot’ta kopioimalla et voi mennä vikaan. Moderneja muusia ovat Jennifer Lopez ja Kate Moss.

Superpitkän otsatukan jälkeen on luonnollisesti vuorossa superlyhyt malli. 1990-luvun miniotsis, etenkin polkkatukkaan yhdistettynä, kuplii jo pinnan alla. Inspiraationa ovat myös 2000-luvun alku ja teknomeininki.

”Nettimeemeissä naureskellaan, että berliiniläisen Berghain-yöklubin avautumisen tietää siitä, kun jengi alkaa taas kulkea tiukassa otsiksessa. Leikkasimme toki juuri ystävälleni sellaisen”, Vainio naurahtaa.

7. Uusi tukka Netflix-sarjan innoittamana

Teknobileitä klassisempi inspiraatio miniotsatukalle on Netflixin Bridgerton-sarja, joka sijoittuu 1800-luvun Englantiin. Siinä miniotsis yhdistyy monenmoisiin kampauksiin.

”Kampaustrendit jämähtivät vuodeksi paikoilleen. Syy, tähänkin, on korona. Kun gaaloja tai juhlia ei juurikaan järjestetty, kampauksille ei ole ollut tarvetta. Onneksi Bridgerton tarjosi kampauksia ruudun täydeltä”, Vainio sanoo.

Hän haluaa nostaa pöydälle myös toisen Netflix-sarjan, joka näkyy syksyn hiustrendeissä:

Anya Taylor-Joyn punainen polkka Mustassa kuningattaressa on jäänyt monen mieleen. Vaikka sarjasta on jo vähän aikaa, kampausta kopioidaan yhä.”

Petra Sydän on huomannut saman. Hän lisää, että punaisissa sävyissä suositaan syksyllä kuparinhehkua.

”Tavoitteena on mehukkuus. Paloautoja ei ole näkyvissä, enemmänkin sellaista luonnollista hohdetta”, Petra Sydän kuvailee.

8. Tehohoito hiuksille kampaajalla

Hyväkuntoinen tukka ei ole koskaan poissa muodissa, mutta siihen pureudutaan uudella ja entistä personoidummalla tavalla. Luksusmerkki Oriben Renewal Remedies -hiusten hemmotteluhoidot räätälöidään jokaisen hiuksille erikseen. Valitse siis vain, haluatko lisää pehmeyttä, vahvuutta vai kirkkaamman värin – kampaaja hoitaa loput. Ja nyt puhumme myös hiusten latvoista.

”Hoito tekee hiuksesta tasalaatuisemman. Esimerkiksi pitkähiuksisilla latvan kuivuus voi näkyä selkeästi, mutta oikein valittu hoito tekee hiuksista kosteutetun, sileän ja vahvemman tuntuisen, kuvailee Oribe-kouluttaja Hanne Dahlgren Peili Hiussalista.

Hoito tuntuu hemmottelulta, hiukset näyttävät heti selkeästi paremmilta, mutta se on myös tehokas. Valitusta hoidosta riippuen se sisältää erilaisia aminohappoja ja kreatiinia, jotka vahvistavat ja suojaavat hiuksia. Ja koska hoidon sisältämä Bio-Synergy-sokeri-proteiiniyhdiste sulkee kosteuden hiusten sisään, lopputulos kestää 4–6 viikkoa.

Päähieronnan sisältävän hoidon voi yhdistää leikkaukseen tai värjäykseen, mutta mikään ei estä menemästä kampaajalle vain tämän takia: pestyt, hyväkuntoiset hiukset, päähieronta ja upeasti föönattu tukka – voisiko viikonloppu paremmin alkaa.

9. Sokkivärjäys Billie Eilish -tyyliin

Vuoden ehdottomasti seuratuin tukkajumala on laulaja Billie Eilish. Eipä siis ihme, että Eilish vaihtoi tuntomerkkinsä, sokkivärjätyn vihreän tukan, voinvaaleaan butterblondiin. Silti hänen vaikutuksensa ja vihreä väri näkyvät yhä kampaajien tuoleissa.

”Vihreän värin lisäksi Eilishin aiemmasta tukasta voi bongata toisenkin trendin: vastakkaisen ombren. Siinä vaalea sävy onkin tyvessä ja tumma latvoissa, toisin kuin yleensä on totuttu”, Vainio kertoo.

Hänen mukaansa sokkivärien sokkiarvo on tänä vuonna laskenut.

”Korona teki ihmisistä rohkeampia. Ajatellaan, että paskaakos tässä, jos haluan pinkin tukan, hankin sen saman tien. Siksi sokkivärit ovat nyt luonteva osa väripalettia.”

Myös Petra Sydän on huomannut kirkkaiden värien vallankumouksen:

”Kun ei tarvitse näyttäytyä toimistolla, ei tarvitse myöskään miettiä, onko tukka konttorikelpoinen. Ihmiset laittavat nyt tukkaansa vapautuneemmin kuin ennen koronaa.”

Yllättävien värien lisäksi rohkeus näkyy värjäystekniikoissa. Uusin hitti on pantavärjäys.

”Siinä keskelle tukkaa, jakauksen vastaisesti värjätään vaaleampi osuus. Se muistuttaa pantaa, joka jatkuu hiusten latvoihin saakka”, Sydän kuvailee.

Trendi kumartaa ysärityylille ja on uusin versio viime kevään hitistä: paksuista, erottuvista palkkiraidoista.

10. Päänahan hyvä hoito

Päänahka ansaitsee hoitoa siinä, missä kasvojenkin iho, etenkin poikkeusajan jälkeen.

”Stressaaminen ja sairastelu ovat lisänneet hiuspohjan ongelmia. Lisäksi koronan yksi sivuoireista on hiustenlähtö. Hiuspohjan hoitaminen ei ehkä kasvata tukkaa salamana takaisin, mutta terve hiuspohja tukee tervettä hiusten kasvua”, Vainio summaa.

Päänahan tuotteita, kuten kuorintoja ja seerumeita, on ollut myynnissä jo jonkin aikaa, mutta kampaamoiden hoitomenuista päänahka on puuttunut kokonaan. Nyt siihen tulee muutos.

Ehkä kiinnostavin hoidoista on suomalaisen BTB13- merkin Micro-Meso Therapy -neulausmenetelmä eli päänahan mikroneulaus. Neulauksen ansiosta hoitavat aineet saadaan syvälle karvatuppiin, mikä aktivoi karvan kasvua ja ennaltaehkäisee hiustenlähtöä ja niiden ohenemista.

Käsittelyssä päänahkaa tykitetään laitteella, jonka päässä on 36 pikkuruista neulaa. Se ei varsinaisesti satu, mutta tuntuu. Päänahkaan lätkitään hoitavia aineita ja kokonaisuus huipentuu erityisen pitkään päänahan hierontaan.

Juttu on julkaistu aiemmin Trendissä.

Kommentoi +