
Sympaattisella pientaloalueella Espoon Pohjois-Tapiolassa seisoo kaunis valkoinen kivitalo. Yhdeksän vuotta sitten rakennetun paritalonpuolikkaan emäntä Anette Raunio, 42, avaa oven ja ohjaa vieraat peremmälle.
On aamupäivä, ja mainostoimistossa työskentelevä aviomies Juha-Matti Raunio, 42, on töissä. Perheen pojat, yksitoistavuotias Tomas ja yhdeksänvuotias Robin, ovat vielä koulussa. Sen sijaan jaloissa pyörii utelias kissa. Vuoden ikäinen devon rex -rotuinen Hugo kerjää huomiota hinnalla millä hyvänsä.
”Hugo on meidän ihana hönttimme. Koko perhe saa hyvät naurut sen touhuja katsellessa”, Anette juttelee.
Kauniin käytävän päässä aukeaa avara olohuone, joka kylpee luonnonvalossa. Ikkunat ulottuvat lattiasta kattoon. Niin perhe halusi, vaikka talon suunnitellut arkkitehti oli aluksi toista mieltä. Pariskunnalla oli kuitenkin oma vahva visionsa asunnon minimalistisesta ja modernista ilmeestä.
”Pidimme kiinni näkemyksestämme, ja se kannatti. Ikkunoista avautuva maisema on niin kaunis ja terapeuttinen. Täällä luonto tulee liki. Asuimme pitkään Helsingin keskustassa, mutta poikien synnyttyä kaipasimme pihaa ja väljyyttä”, Anette kertoo, kun istahdamme mukaville huopasohville.
Vuoden pimein aika lähestyy, joten Anette sytyttää kynttilät. Hän kaataa laseihin oman yrityksensä juomaa, glögin ja kuohuviinin yhdistävää Glöetiä. Hän viimeistelee drinkit jäisillä puolukoilla ja rosmariinilla.
Avokeittiön saarekkeen äärellä kokataan ja leikitään – ja on sen päällä tanssittukin. Kalusteisiin saattaa jäädä elämänjälkiä, ja hyvä niin. Anette emännöi mielellään kutsuja.
”Juhla voi olla mummin ja pojan iltasatuhetki, kaveriporukan illanistujaiset tai Michael Monroen keikka olohuoneessamme meidän nelikymppisten kunniaksi. Talomme on nähnyt ja kuullut paljon”, Anette kertoo.
Raunion nelihenkinen perhe käy päivittäin läpi kuulumisensa keittiönpöydän ääressä. Aterialla puhetta riittää, ja siksi jokaisella perheenjäsenellä on oma puheenvuoronsa, jonka pojat yleensä polkaisevat käyntiin.
”Perhe-elämämme on aktiivista, urheilemme ja harrastamme paljon, siksi yhteistä aikaa vaalitaan. Tavoitteemme on myös pitää työasiat pois kotoa. Yrittäjyys on intohimo, mutta se vie helposti kaiken ajan”, Anette kertoo.
Keittiönsä pariskunta toivoi muistuttavan perinteistä keittiötä mahdollisimman vähän.
”Halusimme avoimen tilan, joka kätkee kalusteisiin kaiken.”
Samaisen keittiönpöydän ääressä sai melkein vahingossa alkunsa myös Anetten ja Juha-Matin kehittelemä glögijuoma.
”Joulupäivänä 2012 halusimme tarjota vieraille jotain muuta kuin perinteistä kuumaa glögiä.”
Glögimausteinen kuohuva hurmasi vieraat.
”Nyt juomaa myydään pohjoismaiden lisäksi Englannissa, Saksassa, Luxemburgissa ja Baltian maissa”, radiokanava NRJ Finlandin maajohtajana aiemmin työskennellyt Anette kertoo.
Siirrymme portaita pitkin yläkertaan, josta löytyvät lastenhuoneet, vanhempien makuuhuone, vaatehuone, toinen kylpyhuone sekä rento nurkkaus, jossa katsellaan videotykin seinälle heijastamia elokuvia.
Illanistujaisissa lapset vetäytyvät mielellään ikiomaan elokuvateatteriinsa, kun aikuiset seurustelevat alakerrassa.
Jokaisella perheenjäsenellä on kodissa oma suosikkinurkkansa.
”Portaat ovat minun ehdoton lempipaikkani. Istun niillä usein ja katselen kahvikuppi kädessäni ikkunoista näkyvää mäntymetsää. Se rauhoittaa kiireen keskellä.”
Poikien ykköspaikka on ulkoporeallas, kun taas Juha-Matti nauttii saunan lämmöstä ja hiljaisuudesta.
Asuntoa on päivitetty elämäntilanteen mukaan. Pienenä pojat jakoivat huoneen, mutta koulunkäynnin alettua tila jaettiin väliseinällä. Aluksi yksi alakerran huoneista toimi työhuoneena, sittemmin vierashuoneena ja nyt televisiotilana.
”Kotimme on palvellut hienosti yhdeksän vuotta, mutta lapsiperheen kodissa kuluminen alkaa näkyä. Alakerran parkettilattia vaatii pian uuden pinnan ja samoin valkoiset seinät”, Anette suunnittelee.
Nykyisen kaltaisesta kodista Anette on haaveillut yli kaksikymmentä vuotta. Rakenteista ei löydy ainoatakaan pyöreää muotoa vaan kaikki on kulmikasta ja minimalistista. Harkittu pyöreys tulee toki esiin sisustuksessa.
”Huoneistojen remontoiminen oli meille entuudestaan tuttua, joten emme pelänneet lähteä talonrakennusprojektiin. Kaikki sujui pääosin hienosti, onneksemme budjetissa ja aikataulussa pysyttiin hyvin.”
Anetten sisustusfilosofia on yksinkertainen. Huonesuunnittelussa ja kalusteissa hän suosii pelkistettyä ja ajatonta skandinaavista muotokieltä.
”Vähemmän on enemmän on ehdoton mottoni. Avaruus ja valoisuus ovat sisustuksessa avainsanoja.”
Vapaa-ajallaan Anette urheilee ja käy uimassa läheisessä avannossa. Päätavoitteena on pitää jatkuvan kiireen tuntu kurissa.
”Hankin juuri kodin ulkopuolelta työhuoneen, koska yrittäjyyden varjopuolena on yksinäisyys. Kaipaan työyhteisöä ympärilleni.”
Anette ja Juha-Matti Raunio ovat olleet yhdessä reilut kaksikymmentä vuotta.
”Aiomme asua unelmatalossamme poikien itsenäistymiseen asti. Sitten muutamme takaisin keskustaan.” ●
Juttu on julkaistu Eevassa 11/2019. Nettiversiota on muokattu.