Vihdoin se lähti oikeassa asennossa, Helena Waltari riemuitsi yleisurheilukoulun harjoituksissa tänä keväänä, kun hän sai kiekon kaartamaan ilmaan oikeaoppisesti. Kiekonheitto on teknisesti vaikea laji, ja Helenalta vei vuosia saada aikaan suoritus, johon hän on tyytyväinen.
”Yleisurheilussa hienointa ovat ahaa-elämykset ja se, että siinä voi aina kehittyä ja oppia uutta. Seiväshyppy on ainoa yleisurheilulaji, jossa en ole vielä saanut onnistumisen elämystä. Teen luontaisesti kaiken väärinpäin. Varmaan pelkään rojahtavani seiväskuoppaan”, Helena sanoo ja naurahtaa.
Nuorena pituutta ja kolmiloikkaa hypännyt Helena palasi yleisurheilukentille ystäväporukan innoittamana kolmisen vuotta sitten. Aikuisten yleisurheilukoulussa treenataan kaikkia juoksu-, hyppy- ja heittolajeja sekä kävelyä.
Helenan pitää erityisesti pikajuoksumatkojen telinelähdöistä ja niiden vaatimasta keskittymisestä; siitä, kun liikkeelle ampaistaan parilla räväkällä askeleella.
”Juokseminen on urheilua pelkistetyimmillään. Siinä ei ole mitään ylimääräistä tai turhaa. Tärkeintä on kiihdyttää itsensä kovaan vauhtiin.”
Hyppylajit, kuten pituushyppy ja kolmiloikka, sujuvat Helenalta vanhasta muistista mutta koettelevat erityisesti jalkoja. Helena lämmittelee niitä huolellisesti eikä tee treeneissä maksimisuorituksia.
”Ei loikkiminen ihan samalta tunnu kuin reilut 20 vuotta sitten. Nuorena hyppäsin pituutta metrin verran pitemmälle kuin nykyisin ja kolmiloikassa jokaisesta loikasta on kadonnut vuosien varrella metri. Saan silti iloa siitä, että pystyn ylipäätään nelikymppisenä hyppäämään ihan hyviä hyppyjä.”
Aikuisiällä Helena on oivaltanut, miten voi treenata kovaa mutta rennosti.
”Oma tasoni riittää aina. Kun viimeksi juoksin aitoja, aitavälejä lyhennettiin ja korkeutta säädettiin tasolleni sopivaksi. Sen ansiosta sain kivan juoksurytmin ja tunsin onnistumisen riemua.”
Yleisurheilusta on tullut hänelle uudestaan tärkeä.
”Pitää olla todella hyvä syy, että jättäisin treenit väliin. Ne tuovat minulle hyvää kuntoa ja mieltä.”
Helena Waltari, 41
Työ: kestävän liikenteen johtava asiantuntija
Asuu: Espoossa
Perhe: puoliso ja kolme lasta
Näin parannat juoksunopeutta
Treenaa vähintään kolme kertaa viikossa vatsa- ja selkälihaksia vuorotellen 3 x 20 toistoa. Nopeus ja juoksuasento paranevat, kun keskivartalon halllinta on kunnossa.
Harjoita päkiöitä ja nilkkoja. Nouse vaikka hampaita pestessäsi yhdellä tai kahdella jalalla päkiöille, tee 3 x 10 toistoa.
Hanki voimaa jalkoihin. Ota tauko töistä ja tee kyykkyjä ja askelkyykkyjä pari minuuttia. Voit täyttää ison limsapullon hiekalla tai vedellä lisäpainoksi.
Valitse portaat aina kun mahdollista. Voit myös tehdä porrasspurtteja: juokse 10 kertaa ylös ja kävele alas. Lyhyetkin portaat riittävät.
Lisää räjähtävää voimaa heittämällä kuulaa, kuntopalloa tai isoa kiveä kyykystä jalkojen edestä eteen tai ylhäältä pään takaa eteen. Askella perään nopeasti.
Juokse eripituisia spurtteja kymmenestä metristä 100 metriin.
Lähde: Espoon Tapioiden pika- ja aitajuoksuun erikoistunut valmentaja Kirsti Sysikaski
3 syytä harrastaa yleisurheilua
1. Se sopii kaikille. Yleisurheilussa on niin hyppy-, heitto- kuin juoksulajeja, joten jokaiselle löytyy sellainen, jossa voi kehittyä ja haastaa itseään. Mikään laji ei vaadi extreme-taitoja.
2. Se onnistuu yksin ja yhdessä. Voit osallistua yleisurheilukouluun tai voit treenailla yksin urheilukentällä tai sisähallissa.
3. Se on edullista. Kaikista kaupungeista ja monista kunnista löytyy yleisurheilukenttä, jossa voi hypätä pituutta, työntää kuulaa tai juosta ilmaiseksi. Harrastaa voi keväästä syksyyn.
Lähde: Espoon Tapioiden pika- ja aitajuoksuun erikoistunut valmentaja Kirsti Sysikaski
Innostuitko? Kysy oman alueesi yleis- urheiluseurasta aikuisten yleisurheilukoulusta tai googlaa paikkakuntasi + aikuisten yleisurheilukoulu. Jos innostut kisaamaan, veteraanisarjoissa on ikäsarjoja 30-vuotiaille ja sitä vanhemmille.