Milloin viimeksi vietit aikaa yksin? Näistä syistä kannattaa välillä olla ihan itsekseen
Mieli
Milloin viimeksi vietit aikaa yksin? Näistä syistä kannattaa välillä olla ihan itsekseen
Itse valittu yksinolo voi auttaa tajuamaan omia tarpeita ja lisätä empatian tunteita muita kohtaan.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 4.9.2023
Kauneus ja Terveys

1. Se auttaa kirkastamaan arvoja

Omien arvojen kirkastaminen lisää merkityksellisyyden kokemuksia ja vähentää tyytymättömyyden ja uupuneisuuden tunteita. Mieti tärkeimmät arvosi: millaista elämää haluat elää, mikä on sinulle tärkeää, mitä kohti haluat elämässäsi kulkea ja mitä haluat vähentää? Tee lista.

2. Se lisää itsetuntemusta

Toisten keskellä saattaa keskittyä enemmän muihin kuin itseen. Ainainen sosiaalisuus tai kiireisenä pitäytyminen voi olla keino vältellä omien tunteiden, tarpeiden ja elämän epäkohtien kohtaamista. Niitä auttaa selvittämään ­hetkellinen yksinolo, kuten aamiainen itsekseen.

3. Se ruokkii tyytyväisyyttä

Yksin voi keskittyä huolehtimaan itsestään ja uppoutua itselle tärkeisiin puuhiin. Jos sekä työ että kotielämä on kovin sosiaalista, voi ajautua huolehtimaan ensisijaisesti muista. Se, että osaa nauttia vapaaehtoisesta yksinolosta, ruokkii tyytyväisyyden tunteita itseä ja elämää kohtaan.

4. Sitä on helppo harjoitella

Yksinolo on taito, jota voi harjoitella pienillä teoilla: kahvi itsekseen kahvilassa tai rauhallinen ulkoilu koiran kanssa. Jos yksinolo ahdistaa häiritsevän paljon, sitä on hyvä käydä läpi ­ammattilaisen kanssa.

5. Se lisää empatiaa

Kun itse voi hyvin, on enemmän annettavaa myös muille. Kiireinen ja suorituskeskeinen elämä ei juuri tarjoa mahdollisuutta pysähtyä läheisen äärelle. Yksin oleminen tukee palautumista ja tunnetaitoja, jolloin pystyy olemaan empaattisemmin läsnä myös muille.

Asiantuntija: Psykologi Helmi Silvennoinen, Psykologi­palvelu Valo.

­Lähde: Mielenterveystalo.fi

Juttu on julkaistu aiemmin Kauneus ja Terveys -lehdessä 06/2023.

Kommentoi +