Vaihdevuodet alkoivat: "Löysin itseni ja seksin ilon"
Ihmiset
Vaihdevuodet alkoivat: "Löysin itseni ja seksin ilon"
Vaihdevuodet ajoivat Heli Heinon kriisiin. Hänen oli pakko selvittää, kuka on ja mitä tahtoo. Seksistä tuli parempaa kuin koskaan.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 10.10.2017
Kauneus ja Terveys

”Ajattelin, että vaihdevuodet tarkoittavat, että poistun miesmarkkinoilta. Olin tyytyväinen siihen. En halunnut miestä elämääni ja toivoin, että muut lakkaisivat kyselemästä asiasta.

Toivotin vaihdevuodet ja yöhikoilun tervetulleiksi kolme vuotta sitten. Mutta ne ajoivatkin minut kriisiin.

Aloin saada kauheita itkukohtauksia. Ne kestivät tunteja. Saatoin kyynelehtiä ihan pienistä syistä. Olin alakuloinen ja toimintakyvytön.

Kuuntele podcastia

Suomessa on 1,5 miljoonaa naista, joita vaihdevuodet koskettavat. Toimittaja Aino-Mari Tuuri tajusi olevansa yksi heistä ja päätti selvittää, mitä kaikkea se tarkoittaa. Kuuntele Menologeja-podcastia ja ällisty.

Kyynelten keskellä uskalsin alkaa selvittää, kuka oikein olen. Menin terapiaan ja luin Kimmo Takasen Tunne lukkosi -kirjallisuutta. Niiden avulla kohtasin vihdoin lapsuuteni ongelmat: sen ettei minua katsottu eikä kosketettu enkä oppinut rakastamaan itseäni. Se aloitti eheytymiseni. Vähitellen aloin arvostaa itseäni uudella tavalla.

VAIHDEVUODET HERÄTTIVÄT SEKSIHALUT

Kuvitelmani siitä, että poistun miesmarkkinoilta vaihdevuosien myötä, ei toteutunut. Kävi päinvastoin. Seksuaalinen halukkuuteni oli ollut pitkään hyvin vähäistä, mutta vaihdevuodet herättivät sen uudestaan.

Halu kasvoi niin suureksi, että minun oli pakko etsiä miestä! Mistään muusta syystä en olisi tehnyt niin, sillä en tuntenut itseäni yksinäiseksi.

Sitten löytyi miesystäväni Ali Helin, joka on ollut elämäni oppimiskykyisin rakastaja. Hän on opetellut sitä, millainen juuri minä olen.

Olen alkanut saada orgasmeja ensimmäistä kertaa elämässäni. Siihen on varmasti vaikuttanut myös se, että limakalvot ohenevat vaihdevuosissa. Paikkani ovat mielestäni herkemmät, ja G-piste on enemmän pinnalla kuin ennen.

VAIHDEVUOSIEN OIREITA KANNATTAA HOITAA

On erikoista, että vaihdevuosia ajatellaan stereotyyppisesti rappeutumisen aikana. Minulle niistä on seurannut paljon hyvää, vaikka ongelmiakin on ollut paljon.

Itkuisuuden ja yöhikoilun lisäksi minulla on ollut lihasarkuutta, nivelkipuja, virtsatietulehduksen oireita, ummetusta ja sydän on muljahdellut. Olen ollut huonovointinen ja uupunut niin fyysisesti kuin henkisesti. Olen välillä ärtyinen, nukun liian kevyesti ja pimppini on arka.

Nyt olen siinä vaiheessa, että minulla on kuukautiset lähes koko ajan. Se on hyvin rasittavaa.

Olisin murskautunut, jos kaikki oireet olisivat tulleet yhtä aikaa. Olen saanut paljon apua apteekin voiteista, maitohappotuotteista ja paikallishormoneista. Pimpin arkuus on helpottanut niillä muutamassa päivässä. Se, jos mikä parantaa mielialaa, parisuhdetta ja seksielämää.

SEKSI EI OLE IKINÄ OLLUT NÄIN HYVÄÄ

Vaikeinta vaihdevuosissa on ollut olon ja mielialan vaihtelu. Samalla elämääni on tullut paljon uusia löytöjä ja nautintoa. Olen hyvin turvallisuushakuinen ja tasainen luonne, ja tämä vuoristorata on minulle uutta.

Vaihdevuosien summa menee plussan puolelle: olen kasvanut täksi naiseksi, arvostan itseäni ensimmäistä kertaa elämässäni, minulla on parempi parisuhde kuin koskaan ennen eikä seksi ole ikinä ollut näin hyvää.”

Heli Heino on kirjoittanut vaihdevuosia käsittelevän romaanin Venuksen vuosi.

Lue lisää:

Kommentoi +