Uupumuksen selättänyt Aino-Kaisa Pekonen: "Minun oli repäistävä itseni irti työstä"
Ihmiset
Uupumuksen selättänyt Aino-Kaisa Pekonen: "Minun oli repäistävä itseni irti työstä"
Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen intohimo on ollut aina auttaminen. Seitsemän vuotta sitten, täysin yllättäen, auttaja itse väsyi.
Teksti

Julkaistu 1.12.2016
Eeva

Seitsemän vuotta sitten kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen, 37, ajautui synkkään tunneliin, josta ei tuntunut olevan ulospääsyä. Kolmen lapsen äiti oli tuolloin käynyt läpi tiukan eurovaalikampanjan sekä hoitanut tehtäviä Riihimäen kunnanvaltuustossa.

”Olin välinpitämätön ja niin väsynyt, ettei minusta ollut enää hyötyä kenellekään. Se oli minulle täysin vieras olotila. En ollut koskaan ennen kokenut sellaista sumua”, Aino-Kaisa muistaa.

Pekonen irtisanoutui vakituisesta työstään terveyskeskuksessa, vaikka asuntovelka painoi ja lähipiiri piti ratkaisua järjettömänä.

”Olisin voinut saada pitkän sairausloman, mutta silloin koin, että minun on repäistävä itseni kokonaan irti.”

Omat koirat ovat olleet Aino-Kaisalle tarpeellinen irtiotto arjen paineista. “Nyt tiedän, että koko maailma ei yhden ihmisen harteille mahdu.”

Aino-Kaisa selvisi lopulta uupumuksesta, mutta kokemus muistutti, että itseään on hoidettava ajoissa. Samaan tarkkailuun hän kehottaa muitakin työssä käyviä.

”Kiire ja paine tuntuu vallitsevan kaikkialla työelämässä. Ihmiset toistavat, että kunhan tästä viikosta selviän, sitten helpottaa. Usein käy kuitenkin niin, että kaoottiset viikot vain seuraavat toisiaan ja sama putki jatkuu loputtomasti.”

Lue Aino-Kaisan koko haastattelu Eevan numerosta 12/2016.

Teksti: Satu Laatikainen

Kuvat: Petri Mulari

Lue myös:

Kommentoi +