
Kuulostaako tutulta: Lähdit kauppaan ja ajattelit, että muistat, mitä pitää ostaa. Jogurtti, leipä, juusto ja maito tulevat mieleen, mutta mikä oli se viides ostos?
Kauppareissulla käytät työmuistia, jonne asiat tallentuvat lyhytkestoisesti. Työmuistia tarvitaan ajatteluun, päättelyyn ja ongelmien ratkaisuun. Jos leipä on kaupassa 30 prosentin alennuksessa, työmuistin avulla ratkaiset lopullisen hinnan.
Kuuntele podcastia
Suomessa on 1,5 miljoonaa naista, joita vaihdevuodet koskettavat. Toimittaja Aino-Mari Tuuri tajusi olevansa yksi heistä ja päätti selvittää, mitä kaikkea se tarkoittaa. Kuuntele Menologeja-podcastia ja ällisty.
Neuropsykologian erikoispsykologi Tuomo Aro kertoo, että työmuistia käytetään myös visuaalisten mielikuvien luomiseen: esimerkiksi kun olet hankkinut uuden sohvan ja pohdit, miten päin se mahtuu ulko-ovesta sisään. Työmuisti raksuttaa myös, kun opit uutta ja teet asioita, jotka eivät ole rutiininomaisia.
Työmuistin kapasiteetti on kuitenkin rajallinen ja jossain määrin perinnöllinen. Keskimäärin sinne mahtuu 3–5 asiaa kerrallaan. On tärkeä huomata, että työmuisti on hyvin haavoittuvainen. Sen toimintakyky heikkenee herkästi, kun on väsynyt tai stressaantunut.
1. Testaa työmuistiasi
Kokeile pientä tehtävää. Lue alla olevat sanat pari kertaa. Kirjoita sen jälkeen paperille niin monta sanaa kuin muistat:
• Kuu • Lehmänmaito • Pöytäliina • Lentopallo • Turvesuo • Rautaharava
Laske muistamasi sanat. Suurin osa muistaa sanalistalta neljästä viiteen sanaa. Kolme ja kuusi ovat myös normaali tulos.
Jos muistit kaksi sanaa tai vähemmän, on hyvä miettiä, pystyitkö keskittymään lukemaasi ja olitko huolellinen. Tai oletko kenties liian stressaantunut tai nukkunut huonosti? Pieni stressi pitää virkeänä ja toimintakykyisenä, mutta jatkuva stressi kuormittaa aivoja.
2. Liiku ja löysäile
Liikunta tuottaa aivoille happea ja parantaa niiden verenkiertoa. Harrasta hengästyttävää liikuntaa, kuten sauvakävelyä ja uintia, sekä voimaharjoittelua. Muista myös löysäillä: hoida stressiä nukkumalla riittävästi ja olemalla jouten myös päiväsaikaan.
3. Siivoa työympäristö
Luo työmuistillesi olot, jotka tukevat sen toimintaa. Rauhoita työympäristö turhista ärsykkeistä eli sulje keskittymistä vaativan työn ajaksi sähköpostin, Facebookin ja muiden ohjelmien heräteviestit. Laita myös puhelin äänettömälle.
Jos huomaat vapaa-ajalla, ettet pysty rauhoittumaan dekkarin pariin vaan selaat somea, vie puhelin muualle.
Luo työpäivään rutiineja. Jos olet parhaimmillasi aamupäivällä, päätä tehdä silloin keskittymistä vaativat työt. Kirjoita tehtävät to do -listalle tärkeysjärjestyksessä ja ole realistinen, jotta suorittamatta jääneistä asioista ei tule lisää stressiä. Voit myös ajastaa kelloon työskentelyajaksi esimerkiksi 45 minuuttia. Sen jälkeen voit pitää vaikkapa kahvitauon.
Älä multitaskaa vaan tee vain yhtä asiaa kerrallaan. Jos esimerkiksi kurkit Facebookiin kesken sähköpostin kirjoittamisen, asiat, jotka sinun piti kirjoittaa, tipahtavat pois työmuististasi. Kun palaat aloittamasi työn pariin, joudut palauttamaan uudelleen mieleen, missä olit menossa. Tämä tekee työskentelystä hidasta ja lisää virheitä. Multitaskaajat myös kokevat työnsä monotaskaajia stressaavammaksi.
4. Pidä huolta sosiaalisista suhteistasi
Tapaa ystäviä kahvilla, soittele sukulaisille ja syö lounasta kollegan kanssa. Sosiaaliset suhteet aktivoivat aivoja, parantavat mielialaa ja ehkäisevät stressiä ja masennusta. Pitkäkestoisella masennuksella on yhteys heikkoon työmuistiin.
5. Ruoki muistia
Välimeren ruokavalio, jossa on kasviksia, hedelmiä, hyviä rasvoja, kalaa ja vain vähän suolaa, tukee aivoterveyttä. Sen sijaan ylipaino ja matala-asteinen tulehdus heikentävät aivojen toimintaa ja ovat yhteydessä työmuistipulmiin.
Buenas dÍas! Opi uusi kieli, lähde tanssimaan tai treenaa jongleerausta. Arjen rutiinit parantavat työmuistin toimintaa, kun taas uuden opettelu virkistää muistia pitkällä aikavälillä.
6. Luo hyviä rutiineja ja opettele uutta
Buenas dÍas! Opi uusi kieli, lähde tanssimaan tai treenaa jongleerausta. Arjen rutiinit parantavat työmuistin toimintaa, kun taas uuden opettelu virkistää muistia pitkällä aikavälillä.
7. Huomioi vaihdevuodet
Iän myötä kognitiiviset toiminnot heikentyvät ja hidastuvat. Muutokset ovat yksilöllisiä satunnaisesta unohtelusta dementiaan.
Merkittävä osa naisista kokee muistin heikkenevän vaihdevuosissa. Estrogeenin hiipumisella on vaikutuksia aivojen rakenteeseen, verenkiertoon ja välittäjäaineiden toimintaan, mutta tutkimusten mukaan kognitiivisten toimintojen heikkeneminen vaihdevuosissa on keskimäärin vähäistä tai liki olematonta.
Muistiongelmat voivat johtua huonosta unesta tai muista vaihdevuosioireista. Luultavasti aivot tottuvat uuteen hormonaaliseen ympäristöön, jolloin kognitiivinen suoriutuminen palaa yleensä viimeistään vaihdevuosien jälkeen normaaliksi. Hormonikorvaushoidon hyödyistä muistille ei ole saatu näyttöä.
8. Perkaa elämäntavat
Onko sinun entistä vaikeampi keskittyä tai pyyhkiytyykö uuden tuttavan nimi heti pois mielestäsi? Etkö opi uusia tanssiaskeleita, vaikka se aiemmin sujui kuin vettä vain?
Jos oppimiskyvyssä tai keskittymisessä tapahtuu merkittävä muutos, on hyvä pohtia elämäntilannetta. Työmuistiin vaikuttavat vireystila ja se, miten levollinen mieli on.
Akuutti ahdistus ja jännitys heikentävät työmuistin tiedonkäsittelyä. Kun elämä tasaantuu, muisti alkaa yleensä pelata ja keskittymiskyky palaa. Mene lääkäriin, jos muistiongelmille ei löydy selvää syytä tai et enää pärjää arjessa.
Lähteet: Tutkimus- ja kuntoutuspalvelut Luduksen neuropsykologian erikoispsykologi Tuomo Aro. Lisäksi Duodecim ja Minna Huotilainen & Leeni Peltonen: Uuden ajan muistikirja (2020).
Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 14/2022.