
Oletko miettinyt alkoholinkäytön vähentämistä, vaikka käyttösi kohtuullista olisikin? Vaikka muutos tuntuisi pieneltä ja merkityksettömältä, alkoholinkäytön vähentäminen kannattaa aina, päihdelääkäri, työelämäprofessori Kaarlo Simojoki kannustaa.
”Teoriassa yksikin annos alkoholia viikossa kasvattaa vuosien saatossa terveydellisiä riskejä”, Simojoki sanoo.
Korkean riskin taso on miehillä 24 annosta ja naisilla 16 annosta alkoholia viikossa.
”Korkea riski tarkoittaa, että melko varmasti saa alkoholista vakaviakin haittoja.”
Siksi Käypä hoito -suosituksiin on lisätty kohtalaisen riskin raja. Se on miehillä 14 annosta ja naisilla seitsemän annosta viikossa.
Jos siis naiskehollisella on tapana rentoutua juomalla lasillinen viiniä työpäivän jälkeen neljänä iltana viikossa, käyttö jää annosmäärissä laskettuna korkean riskin rajasta eli 16 annoksesta viikossa. Myöskään kohtalaisen riskin raja ei täyty. Mutta annosmäärät eivät ole ainoa ongelmakäytön mittari.
”Ongelmallista alkoholinkäyttöä on kaikki juominen, josta seuraa haittoja psyykkisesti, sosiaalisesti tai terveydellisesti. Alkoholinkäytön riskirajat koskettavat vain terveydellisiä riskejä. Ne on tehty perusterveille alle keski-ikäisille henkilöille. Ja kohtalaisen riskin tasoinen alkoholinkäyttö nostaa esimerkiksi maksa-arvoja. Jos viisikymppinen tinttaa samalla tavalla kuin kaksikymppisenä, kyllä siinä kroppaansa pahoinpitelee.”
Alkoholinkäytön haittojen huomaaminen on hyvä asia
Miten motivoida itseään vähentämään alkoholinkäyttöä, vaikka se olisi jo valmiiksi niin sanotusti tavallisella tasolla? Simojoki kannustaa kiinnittämään rehellisesti huomiota haittoihin, joita säännöllinen viinittely etenkin iän myötä helposti lisää.
Humala saattaa tulla aiempaa pienemmästä määrästä, unet voivat häiriintyä moneksi yöksi ja krapulan saattaa saada paristakin lasillisesta. Haittojen huomaamisesta voi onnitella itseään, sillä ne ovat yksi hyvä motivaattori käytön vähentämiseen.
Pysyvään muutokseen ei todennäköisesti johda se, että ”kaikki muutkin ovat juomatta”. Hyötyjä pitää havaita omassa elämässä, jotta tavoite pitää.
”Jos siis huomaa juomista vähennettyään, että nukkuu paremmin, verenpaine on lähtenyt mittauksissa laskemaan tai seksielämä sujuu aiempaa paremmin, saa buustia ja tulee olo, että tämähän kannatti.”
Urheilemalla tai hyvällä kunnolla ei pysty kumoamaan alkoholin huonoja vaikutuksia.
Krapuloiden paheneminen ikääntyessä ei ole urbaania legendaa
Terveysriskien aito tiedostaminen voi olla toinen vähentämiseen kannustava motivaattori.
Alkoholijuomien etanoli on karsinogeeni, joka lisää syöpäriskiä. Estrogeenin tuotanto kehossa hiipuu vaihdevuosien lähestyessä. Estrogeeni taas suojaa osittain tietyiltä syöviltä, kuten rintasyövältä. Naishormonin väheneminen elimistössä yhdistettynä alkoholinkäyttöön lisää siis syöpien riskiä.
Myös elimistön puhdistuslaitoksena toimivan maksan toiminta muuttuu ikääntyessä. Maksa polttaa elimistöstä alkoholia. Ikääntyessä maksan toiminta alkaa kaikilla hiipua, jolloin sen kyky käsitellä alkoholia heikentyy. Alkoholi myös vaurioittaa maksaa.
Aivoihin alkoholi vaikuttaa kokonaisvaltaisella tavalla.
”Tietyt lääkkeet vaikuttavat aivojen tiettyihin reseptoreihin. Alkoholilla ei ole omia reseptoreja, joten se vaikuttaa aivoissa aivan kaikkeen. Alkoholi on liuotin, joka tekee pahaa hermo- ja varsinkin aivosoluille. Ikääntyessä niiden määrä vähenee. Alkoholi alkaa siksi vaikuttaa myös aivoissa eri tavalla kuin ennen.”
Aivotkin ovat siis entistä herkempiä ottamaan siipeensä, mikä taas voi tuntua ikääntyessä esimerkiksi krapuloiden pahenemisena.
Moni väittää, että urheilee paljon, eikä alkoholi siksi vaikuta. Se ei ole totta, Simojoki sanoo.
Urheilemalla tai hyvällä kunnolla ei pysty kumoamaan alkoholin huonoja vaikutuksia. Päinvastoin alkoholi häiritsee tehokkaasti palautumista urheilusta.
Pienikin vähennys kannattaa
Enintään kuusi alkoholiannosta viikossa suositellaan monissa maissa 65-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Suomessa suositukset eivät toistaiseksi vaihtele iän mukaan. Omaa käyttöä voi kuitenkin pohtia ja miettiä, kuinka paljon ja mistä kohdista sitä voisi helposti vähentää.
Simojoki antaa esimerkin: Jos tapana on rentoutua juomalla yksi lasillinen viiniä vaikka keskiviikkoisin, torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin, viikon aikana tulee juoneeksi neljä annosta. Se ei ole määränä mahdottoman paljon. Mutta jos vähentää viikon aikana juoduista lasillisista yhden, juo vuodessa 52 annosta vähemmän alkoholia. Se taas on iso määrä etenkin keski-ikäiselle.
Palkitsetko itseäsi alkoholilla?
Sosiaaliset haitat voivat tulla elämään yhtä lailla hiipien kuin alkoholin huonot terveysvaikutukset. Lasi viiniä töiden jälkeen saattaa olla rentouttava ajatus.
”Mutta jos näin jatkaa viikosta toiseen ja samaan aikaan perhe jää jatkuvasti ilman läsnäoloa, tilanne alkaa olla ongelmallinen. Kun itseään palkitsee alkoholilla, on myös psykologinen riski, että alkoholi alkaa syrjäyttää muita tapoja käsitellä tunteita”, Simojoki sanoo.
Toisaalta moni kokee tarvetta rankaista itseään satunnaisistakin krapuloista vaikka kodin suursiivouksella. Jotkut eivät halua ottaa juhlissa lasillistakaan, ettei työteho vaarannu. Toiset taas varaavat skumppabrunssin viikonloppuaamuksi, jottei pari lasillista alkoholia häiritsisi yöunia, sillä aikaisin nautittu alkoholi ehtii haihtua kehosta ennen nukkumaanmenoa. Eikä suoritustehonsa puolestakaan tarvitse viikonloppuvapaalla huolehtia.
Ovatko nämä ajattelumallit hyviä?
”Olen iloinen, kun ihmiset juovat vähemmän. Mutta jos juomattomuuden taustalla on vain tarve tehostaa suorittamista, on pakko miettiä, onko se pelkästään terve peruste. Toki kysymys on myös siitä, pitääkö alkoholia ylipäätään käyttää. Voisiko ystävien kanssa tuntea onnea ja iloa ilman alkoholia?”
Yksi tapa vähentää on siivota alkoholi pois arjesta
Miten ”tavallista” alkoholinkäyttöä vähennetään? Alkoholista voi luopua vähäksi aikaa kokonaan ja kokeilla, miltä se tuntuu.
Itsensä ja vaikka puolison tai kaverin kanssa voi sopia, ettei oteta lasillistakaan, vaikka olisi juhlat. Jos tunnet kuitenkin painetta juoda, mieti perusteellisesti, mihin tarvitset alkoholia.
Tilaa alkoholin sijaan sellaisia alkoholittomia juomia, joista aidosti pidät – oli se sitten ginger alea tai maitoa.
”Alkoholia ei tarvitse väistämättä korvata esimerkiksi alkoholittomalla oluella”, Simojoki sanoo.
Toinen keino on siivota alkoholi pois arjesta. Jos kaapissa ei ole valmiina punkkupulloa, korkkaamaan ei pääse, vaikka uunissa paistuisi viinin pariksi täydellinen ateria. Kun alkoholi ei ole enää konkreettisesti osa arkea, käyttö on tietoisempaa eli enemmän itse valittua.
”Totta kai välillä saa olla spontaani. Elämä olisi ikävää, jos kaikki olisi aina täysin suunniteltua. Suurimmalla osalla ihmisistä alkoholiongelma syntyy viattomasta arki- tai viikonloppukäytöstä hitaasti hiipien. Vaikka ei joisikaan isoja määriä kerralla, ongelmia tulee, koska alkoholi on arjessa mukana.”
Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 7/2023.