Tinnitusta voi helpottaa
Hyvinvointi
Tinnitusta voi helpottaa
Melkein jokaisen korvat soivat joskus. Naisia vaiva häiritsee enemmän.
Teksti

Julkaistu 7.12.2018
Kauneus ja Terveys

Korvissa humisee, vinkuu, kohisee ja sirisee. Tinnitusta on monenlaista, ja lähes jokainen on kokenut sitä joskus. Noin joka kymmenes kärsii tinnituksesta. Noin viidesosaa heistä se häiritsee todella. Miehillä ja naisilla vaiva on yhtä yleinen, mutta naisia se haittaa yleensä enemmän.

Aivojen virhearvio

Moni pelästyy, kun tinnitus alkaa. Joskus se voikin olla merkki sairaudesta.

– Tinnitus voi johtua esimerkiksi aivohermokasvaimesta, korvatulehduksesta tai iän aiheuttamasta kuulon heikkenemisestä, kertoo yleislääkäri Toni Vänni Terveystalosta. Useimmiten ääni on kuitenkin vaaraton.

Vaivan voi aiheuttaa kova ääni, kuulohermoa painava verisuoni tai hartiajännitys, joka saa kuulojärjestelmän toiminnan häiriintymään.

– Tinnitus alkaa sisäkorvasta, kun esimerkiksi äänekäs musiikki vaurioittaa sen hermopäitä. Niistä lähtevät hermoradat viestivät aivoille käskyn uudesta kuuloaistimuksesta. Aivot taas välittävät sen meille tinnituksena.

Vännin mukaan jatkuvan tinnituksen syntymekanismi on hieman epäselvä. Jostain syystä aivot tekevät virhearvion ja tinnitus jää päälle.

Stressi voi pahentaa

Vaurioituneista hermopäistä johtuvaa tinnitusta ei voi parantaa, koska hermoja ei voi korjata. Se on ikävää. Vaikka tinnitus on vaaratonta, se voi heikentää elämänlaatua pahasti. Vaiva voi aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia, huonontaa keskittymiskykyä ja vahingoittaa mielenterveyttä. Näin ei kuitenkaan välttämättä käy. Riippuu ihmisestä, kuinka paljon tinnitus häiritsee.

Kuuloaistimus on subjektiivinen kokemus. Ulkopuolinen ei voi määritellä sitä. Joku ei edes huomaa tinnitusta, joka häiritsee toista valtavasti. Tinnitus voi vaihdella päivän mukaan. Stressi saattaa pahentaa sitä. Lisäksi kuulohäiriöt lisääntyvät, kun ihminen ikääntyy ja kuulo heikkenee.

Hyväksy ja siedä!

Apua kannattaa hakea, jos ääni häiritsee jokapäiväistä elämää, kehottaa kuulonhuollon asiantuntija, audionomi Jaana Antinluoma kuuloalan yritys Audmetista. Tinnituksen hoidossa selvitetään ensin, ettei sen taustalla ole sairautta. Kun se on suljettu pois, keskitytään hoitamaan oireen sijaan ihmistä.

– Jos tinnitus tulee sisäkorvaperäisestä oireesta, tärkeintä on opettaa potilas sietämään sitä, Toni Vänni sanoo.

Vaikka tinnitusääntä ei voida poistaa, ihminen voi olla huomioimatta sitä.

– Neuvonnassa tärkeää on opettaa suhtautumaan tinnitukseen rauhallisesti ja ajattelemaan sitä vaarattomana. Tinnituksen suurin haitta tulee sen aiheuttamasta stressistä ja ahdistuksesta. Moni elää tyytyväisenä jatkuvan tinnituksen kanssa, eikä pahemmin ajattele sitä. Tinnitukseen ei pidäkään kiinnittää liikaa huomiota.

– Jos alkaa keskittyä siihen, luo aivoihinsa ongelman. Silloin äänen huomaa entistä selvemmin, Antinluoma sanoo.

Ääniterapiaa ja kuulokoje

Tinnitusta hoidetaan myös erilaisilla ääniterapioilla. Häiritsevää ääntä voidaan joskus heikentää, kun aktivoidaan magneettiterapialla sitä aivokuoren aluetta, josta se tulee.

– Tärkeää on myös välttää hiljaisuutta, Antinluoma sanoo. Hiljaisuudessa pään sisäiset äänet huomaa paremmin. Oloa voikin usein helpottaa luomalla ympärille erilaisia äänimaailmoja. Esimerkiksi kotona voi avata radion tai television. Moni menee nukkumaankin niin, että musiikki soi hiljaa.

Apua voi saada myös kuulokojeesta. Antinluoman mukaan jo pelkkä kojeen käyttäminen auttaa usein. Mitä paremmin kuulee ympäröiviä ääniä, sitä vähemmän tinnitukseen kiinnittää huomiota. Joissakin kuulokojeissa on tinnitusohjelma, josta käyttäjä kuulee taustaäänenä esimerkiksi merenkohinaa. Tällöin tinnitusäänet erottuvat heikommin.

Kommentoi +