
Kirja, joka avasi uuden maailman
Taylor Jenkins Reid: The Seven Husbands of Evelyn Hugo
Laaksonen tarttui lukuisten suositusten siivittämänä amerikkalaiskirjailija Taylor Jenkins Reidin teokseen, joka kertoo kuvitteellisesta filmitähdestä Evelyn Hugosta.
1950–1980-luvuille sijoittuva romaani käy läpi Hugon elämää ja uraa hänen avioliittojensa kautta.
Vanhan ajan Hollywood-glamouria henkivästä teoksesta tuli heti Laaksosen suosikki.
”Lukiessa tuntuu kuin seuraisi todellisen ihmisen elämää. Kun kirja on luettu, tekee mieli mennä googlaamaan, mitä kaikkea näyttelijä onkaan urallaan tehnyt. Niin taitavasti se on kirjoitettu.”
Kirjassa kuvataan Laaksosen mielestä hyvin sitä, millaista on olla nainen viihdebisneksessä.
”Vaikka kirja on fiktiota, se on myös katsaus elokuva-alan historiaan. Oli turhauttavaa, kuinka ulkopuolisetkin ihmiset seurasivat päähenkilön uraa hänen miestensä kautta.”
Tämän ahmin
Camilla Grebe: Varjokuvat
Teini-ikään asti Laaksonen luki paljon kirjoja, kunnes innostus lopahti. Noin neljä vuotta sitten kiinnostus heräsi uudelleen – lopulta niin voimakkaana, että Laaksonen perusti kirjoja käsittelevän Tildareads-Instagram-tilin.
”Lukemani kirjat ovat pääosassa juonivetoisia, eli jännäreitä, dekkareita ja trillereitä.”
Yksi hänen tilillään suosittelemista kirjoista on ruotsalaisen jännityskirjailijan Varjokuvat, joka kertoo naispoliiseista eri vuosikymmenillä. He kaikki alkavat tutkia samaa murhaajaa.
”Vaikka kirja on dekkari, siinä käsitellään paljon naisen roolia poliisin työssä. Sitä, millaista on olla äiti ja yhdistää se poliisin työhön, ja miten naista ei vieläkään oteta mielellään työkaveriksi joissakin työympäristöissä.”
Feministinä Laaksonen vaikuttui siitä, miten kirja on rakennettu.
”Vaikka mysteeri oli pääosassa, tarinaan oli osattu yhdistellä taidokkaasti yhteiskunnallisia teemoja.”
Aina suosiossa
Anja Snellman: Lemmikkikaupan tytöt
Kun Tilda Laaksonen oli kymmenenvuotias, hänen isänsä osti kotiin iltapäivälehtiä, joissa kerrottiin Bodom-järven murhien oikeudenkäynneistä. Laaksonen seurasi tapausta, ja se pyöri hänen mielessään öisin. Myöhemmin hän on luonut rikosten puimisesta uran, sillä hän pitää suosittua Jäljillä-podcastia.
”Rikoksissa kiinnostaa se, miten niitä tutkitaan. On samaan aikaan surullista ja kiinnostavaa, miten pienet asiat voivat johtaa kauheisiin tekoihin. Se herättää ajatuksen, miten rikoksen olisi voinut estää.”
14-vuotiaana Laaksonen luki Lemmikkikaupan tytöt -teoksen, jossa teini-ikäinen Jasmin sekaantuu seksimarkkinoihin ystävänsä Lindan kanssa.
”14-vuotiaana samaistuin kirjan teinitytön ajatuksiin. Päähenkilö pohtii, onko lapsellinen ikäisekseen ja lähtee mukaan hurjiin juttuihin vain, koska haluaa todistella, ettei ole enää lapsi. Olen palannut kirjan äärelle usein ja lukenut sen uusilla silmillä.”
Juttu on julkaistu Trendissä 07/21.