Tiina harrastaa avovesissä uintia: ”Pään laittaminen pimeään veteen vaatii pelkojen voittamista”
Hyvinvointi
Tiina harrastaa avovesissä uintia: ”Pään laittaminen pimeään veteen vaatii pelkojen voittamista”
Tiina Sirkjärvi on jäänyt koukkuun luonnonvesissä uimiseen. Ei ihme, sillä se on tyystin erilaista kuin kaakeleiden tuijottelu uimahallissa: vehreä maisema seuraa mukana ja linnut visertävät taustamusiikkia.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 29.10.2022
Kauneus ja Terveys

Lumpeenlehdet siirtyvät veden vauhdista pois tieltä, kun Tiina Sirkjärvi ottaa rauhallisia ja pitkiä uintivetoja Kaitalammella Espoossa. Hengitys sanelee uinnin rytmin, ja Tiina kurkkaa reitin suuntaa parin vedon välein.

”Kun saan flow'n ja tahdin päälle, uinti tuntuu ihanan rytmikkäältä jammailulta, jossa keho keinuu mukana.”

Avovesissä uiminen vaatii pelkojen voittamista, mutta kun rytmin saa päälle, Tiina Sirkjärvi keskittyy flowsta nautiskeluun.

Tiina Sirkjärvi, 43

Työ: ravitsemustutkija

Asuu: Helsingin Pitäjänmäessä

Perhe: puoliso ja kaksi lasta

Avovedessä uiminen on tyystin erilaista kuin kaakeleiden tuijottelu uimahallissa. Vehreä maisema seuraa mukana ja linnut visertävät taustamusiikkia. Oman säväyksensä antaa pimeä luonnonvesi.

”Pään laittaminen pimeään veteen vaatii varsinkin kauden alussa henkistä kanttia ja pelkojen voittamista. Parasta lajissa onkin jälkifiilis: teinpäs sen.”

Märkäpuku valitaan olosuhteiden mukaan. Mitä kylmempi vesi, sitä paksumpi märkäpuku.
Neopreeniset uimasukat eivät lipsu kallioisella rannalla ja ehkäisevät varpaiden palelemisen kylmässä vedessä.
Kirkkaanvärinen uimalakki takaa näkyvyyden tummissa avovesissä.
Uimapoiju toimii sekä turvakellukkeena että kuivapussina tärkeille pikkutavaroille, kuten avaimille ja kännykälle.
Neopreeniset hanskat pitävät uimarin sormet lämpiminä.

Turvallisuussyistä avovesissä uidaan aina kaverin kanssa ja mukaan otetaan uimarinpoiju, jonka päällä voi tarpeen vaatiessa lepäillä ja vetää happea.

Tiina harrastaisi mielellään juoksua ja pyöräilyä, mutta lajit aiheuttavat herkästi rasitusvammoja jalkoihin. Niinpä hän meni vapaauintikurssille viisi vuotta sitten. Perustekniikka löytyi nopeasti, mutta hengitys takkusi.

”Jouduin pysähtymään ja läähättämään ennen kuin pääsin 25-metrisen radan päähän. Ajattelin, etten opi hengitystekniikkaa ennen eläkeikää, mutta lopulta siihen meni ‘vain’ reilu vuosi”, Tiina nauraa.

Hän käy edelleen kerran viikossa uintitreeneissä ja kolme vuotta sitten hän aloitti avovesissä uimisen saadakseen olla samalla luonnossa.

3 syytä harrastaa avovesiuintia

1. SE ANTAA HYVÄÄ OLOA. Uinti luonnonvesissä virkistää tai rentouttaa kulloisenkin tarpeen mukaan.

2. SE HAASTAA JA ARMAHTAA. Avovesissä vastus vaihtelee sään mukaan. Lajin parissa pääsee voittamaan pelkojaan. Samalla vesi on lempeä elementti, joka kannattelee kehon painoa.

3. SE KEHITTÄÄ LÄSNÄOLOA. Avovesissä ympäristön ja oman fyysisen ja psyykkisen olotilan aistiminen ovat välttämättömiä turvallisuuden vuoksi. Avovesiuinti herkistää aisteja ja kehittää keskittymiskykyä.

Lähde: avovesiuinnin kouluttaja Päivi Pälvimäki, Kiara.

Avovesissä uidaan turvallisuussyistä kaverin kanssa.

Tiina ui Kuhmoisten mökkivesissä ja Kaitalammella. Uintiseuraa hän saa muun muassa WhatsApp-ryhmästä, jossa on rauhallisen tahdin uimareita. Veteen totutellaan yleensä hetken matkaa rintauinnilla ja välillä voidaan pulahtaa pintaan vaihtamaan kuulumisia.

Tiina on osallistunut myös muutamiin avovesiuinti­tapahtumiin, joissa pisin matka on ollut viisi kilometriä. Luonnonvesissä uiminen on kuitenkin ennen kaikkea nautiskelukokemus.

”En ole vedessä kärkikastia vaan aika hidas. Uiminen on minulle pehmeä tapa pysyä kunnossa. Jos en pysty juoksemaan tai pyöräilemään intensiivisesti, voin aina uida.”

Näin jaksat vapaauintia pitempään

Avovesissä uidaan yleensä vapaauintia, joskus rintauintia.

Testaa kuntosi uimalla pidempiä matkoja altaassa tai uimarannan edustalla.

Pidennä matkaa vähitellen avoveden vaihtuvat olosuhteet huomioiden.

Pidä vapaauinnin liukuasento virtaviivaisena. Aallokossa tarvitset tukea keskivartalosta. Pidä pää matalalla vedessä ja päälaki menosuuntaan. Näin jalat eivät vajoa alas ja jarruta vauhtia.

Harjoittele hengit­tämään molemmin puolin, jotta voit tarpeen tullen tehdä sisäänhengityksen esimerkiksi aallokon tai auringon vastakkaiselta puolelta.

Opettele uimaan suoraan. Vapaauinnissa pystyt tarkistamaan suunnan käsivetojen välillä nostamalla katseen nopeasti vedestä.

Pue tarvittaessa märkä­puku, jotta pysyt lämpimänä.

Tankkaa energiaa ja nestettä ennen uintia.

Käytä uimarinpoijua ja ui aina kaverin kanssa.

Lähde: avovesiuinnin kouluttaja ja uintiretkeilyn opaskirjaa kirjoittava Päivi Pälvimäki, Kiara.

Uiminen on Tiinalle tapa pysyä kunnossa.

Innostuitko? Hio ensin uintitekniikka kuntoon. Googlaa alueesi avovesiuintikurssit. Liity Facebookin avovesi­uinti.fi-­ryhmään, jossa vinkataan muun muassa tapahtumista.

1 kommentti