Terveys

Jokainen meistä sortuu vilppeihin, mutta miksi valehtelemme?

Vaihtoehtoisten faktojen esittämisestä on tullut arkipäivää.

Vilppiä, huijausta, pettämistä, kaunistelua, salailua, peittelyä, petosta, kavaltamista. Valheella on monet kasvot ja vielä useampia tasoja. Yhtä kaikki, olipa määritelmä mikä tahansa, kysymys on epärehellisyydestä. Eniten ihminen kuitenkin valehtelee itselleen.

Vaihtoehtoisista faktoista puhuminen on yleistynyt myös yhteiskunnassa.

Uutisotsikot kertovat rahojen kavaltamisesta, doping-aineiden käytöstä, piraattituotteiden myynnistä, tulojen salaamisesta verotuksessa ja viallisen tuotteen myymisestä.

Ymmärrämmekö näitä lukiessamme, että kysymys on huijauksesta ja valehtelusta?

Joustava moraali

Aina kannattaa epäillä, jos ihminen kertoo, ettei hän koskaan valehtele omien etujensa tähden. Totuus on tutkimusten mukaan kuitenkin se, että suurimmalle osalle meistä riittää se, että haluamme antaa itsestämme moraalisen vaikutelman.

Moraalia taivutellaan etenkin silloin, jos tiedetään, ettei kukaan saa tietää totuutta. Harva puuttuu asiaan, kun viattomia ihmisiä kiusataan, saati asettaa itsensä tai henkensä vaaraan tuntemattoman puolesta.

Vanha viisaus ”tilaisuus tekee varkaan” pitää edelleen valitettavan usein paikkansa.

Itsehallinnan merkitys

Rehellisyyden ja luotettavuuden edistämisessä auttaa itsehallinta, joka valitettavan usein on yksi suurimmista puutteistamme. Kun houkutukset lisääntyvät, itsehallinnan merkitys korostuu.

Kun itsehallinta on vahvaa, sisäiset ristiriidat vähenevät. Itsehallintaa voivat edistää tavat ja tottumukset, laulun ja soittamisen opettelu, rukoileminen ja kiitollisuus.

Empatiasta apua

Kaidalla tiellä pysymistä edistää myös empatia. Se saa meidät huomaamaan toisen ihmisen hädän ja tarpeet. Mikä tuntuu minusta pahalta, tuntuu varmasti hänestäkin. Ihmisen todellista suuruutta on iloita toisen ihmisen onnistumisesta. Muista, että katkeruus karkottaa empatian.

Markku Ojanen: Vaihtoehtoisia faktoja? Miksi valehtelemme (Minerva).

Kuvitus: Anu Ikävalko

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 12/2017.


Huomioithan, että kaikki lehtitilauksiin liittyvät asiat hoituvat vain www.a-lehdet.fi/asiakaspalvelu
kautta tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@a-lehdet.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Edellinen artikkeliSeuraava artikkeli