Tekeekö nainen karhunpalveluksen feminismille, jos jää kotiin lasten kanssa? Ei todellakaan, sanoo Tytti-Lotta Ojala
Yhteiskunta
Tekeekö nainen karhunpalveluksen feminismille, jos jää kotiin lasten kanssa? Ei todellakaan, sanoo Tytti-Lotta Ojala
Nainen voi jo valita roolinsa yhteiskunnassa, ja nyt sama pitää suoda äideille, sanoo äitiydestä kirjan kirjoittanut Tytti-Lotta Ojala.
Teksti

Kuvat
,

17.1.2023
 |
Trendi

”Onko yhä feministi, jos päättää tehdä epäfeministisenä pidetyn teon? Jää hoitamaan lasta kotiin tai tekee muuta sukupuolirooleja pönkittävää? Maailma on ollut täynnä keskustelua siitä, miten feministinä pitäisi kasvattaa lapsensa, jotta voisi rikkoa stereotypioita. Joskus on jopa ajateltu, että feministi ei hankkisi lapsia, koska se rikkoisi valtarakenteita.

Nainen voi jo valita roolinsa yhteiskunnassa, ja nyt sama pitää suoda äideille. Nykyään feminismi on empaattista. Siksi keskustelussa on aika päästä eteenpäin: puhua naisen vapaudesta tehdä itse valintansa sen sijaan, että puhuttaisiin yhdestä oikeasta tavasta olla feministi – ja feministiäiti.

Olen kasvanut tasa-arvoisen äidin lapsena, ja minulle on aina ollut itsestään selvää, että minulla voi naisena olla monta roolia. Huomasin kuitenkin pohtivani itseäni feministinä, kuin sain ensimmäisen lapseni. Halusin olla jonkin aikaa lasteni kanssa kotona ennen töihin paluuta. Se oli epätavallista tuttavapiirissäni: ympärilläni oli feministejä, ja mietin, pitääkö minun selitellä valintojani. Tämä onkin feminismin ongelma: pitääkö feministinä ajaa valta­rakenteiden murtamista toimiakseni muille esimerkkinä vai voinko käyttää vapauttani valita itse?

Äidit eivät ole tasa-arvoisessa asemassa: toisilla ei ole vapautta valita ja esimerkiksi perhekulttuuri vaatii toimimaan toisin kuin itse haluaisi.

Kysymys kotiin jäämisestä tai töihin palaamisesta ei ole yksiselitteinen, koska elämäntilanteet vaihtelevat ja samalta näyttävät valinnat on voitu tehdä täysin eri motiivein. Onko työtä, johon palata? Onko parisuhde tasa-arvoinen? Onko edes parisuhdetta?

Äidit eivät ole tasa-arvoisessa asemassa: toisilla ei ole vapautta valita ja esimerkiksi perhekulttuuri vaatii toimimaan toisin kuin itse haluaisi.

Äitiyttä usein joko idealisoidaan tai äitejä syyllistetään. Se heikentää itsetuntoa tai yllyttää suorittamaan äitiyttä. Toivoisin, että irtaantuisimme äitiyden ideaalista, sillä siihen on mahdoton yltää.

Jotta voi tehdä tiedostavia valintoja, täytyy olla tietoa. Äitiyteen liittyy paljon myyttejä, ja siitä viljellään yleispäteviä totuuksia, jotka eivät aina perustu faktoihin.

Toisen äidin neuvominen on vaarallista. Pikemminkin kannattaa kysyä: mitä sinä haluat tehdä?”

Tytti-Lotta Ojala on kahden lapsen äiti. Hän on kirjoittanut yhdessä Marina Lönnin kanssa kirjan Äitiyden jälki – tarinoita syntymästä.
Kommentoi +