Tavoita tuuheat hiukset - vinkit kotiin ja kampaajalle
Kauneus
Tavoita tuuheat hiukset - vinkit kotiin ja kampaajalle
Tuskailetko aamuisin hiustesi kanssa? Lue, miten ohuesta tukasta saa kivemman näköisen kotona ja kampaajalla.
Teksti

Kuvat
,,

17.1.2020
 |
Kauneus ja Terveys

Arkiaamujen kauhu on monelle hiustenlaitto, etenkin talvikaudella. Ohuet hiukset menevät helposti päätä myöten ja sähköistyvät. Jos tukka on luonnonkihara, se pörrööntyy. Kysyimme asiantuntijoilta, mikä auttaisi.

Mistä on hyvä aloittaa?

Pesusta. Kun käyttää tuuhentavaa sampoota ja hoito­ainetta, ne on helpompi saada kuohkeiksi muotoiluvaiheessa. Harkitse pesuvälin pidentämistä. Tukka on liukkaimmillaan ja sileimmillään puhtaana. Pidempi pesuväli voi saada sen tuntumaan paksummalta.

Vältä korjaavia ja voimakkaasti ravitsevia pesu- ja ­hoitotuotteita jatkuvassa käytössä, sillä ne saavat ohuet hiukset menemään päätä myöten. Tästä voi tulla pulma, jos hiukset ovat sekä huonossa kunnossa että veltot. Käytä tehohoitoa kuiviin kohtiin tarpeen mukaan mutta vain latvaan, ettei tyvi latistu. Suosi kevyttä, hiuksiin jätettävää hoitosuihketta. Se kosteuttaa muttei latista.

Valitse proteiinia sisältäviä tuotteita, jotka vahvistavat hiuksia mutta eivät tee niistä raskaita. Tunnistat ne sanasta protein tai lupauksesta ”vahvistava”. Osa tuotteista muodostaa yksittäisten hiusten ympärille kalvon, joka saa hiukset tuntumaan paksummilta.

Mikä on paras muotoilutuote?

Kysy kampaajaltasi! Hän jos kuka tuntee hiuksesi ja osaa neuvoa, millainen tuote sopii juuri sinulle.

Voit kysyä apua myös hiuskosmetiikka­osaston myyjiltä. Hyvästäkään tuotteesta ei ole iloa, jos se tekee väärää asiaa. Mieti, millaista tulosta haet ja millaista tuotetta käytät mielelläsi. Lue käyttöohje jo kaupassa, niin näet, laitetaanko se kuiviin vai kosteisiin hiuksiin vai molempiin. Kiinnitä huomiota muotoilutuotteiden tukitasoon, joka on merkitty useimpiin pakkauksiin. Hento tukka kaipaa vahvaa tukea. Se hillitsee lässähtämistä.

Jo 1–2 sopivaa muotoilutuotetta riittää. Ohuttukkaiselle sopii tuuhentava muotovaahto, volyymiä antava muotoilusuihke, kuivasampoo, hiuspuuteri tai rakennesuihke. Ohuet, kiharat hiukset tarvitsevat kosteutta.

Muista lämpösuoja, jos föönaat tukan. Valtaosa kosteisiin hiuksiin käytettävistä muotoiluaineista suojaa lämmöltä, joten et tarvitse toista tuotetta. Tuuhentava muotovaahto tai muotoilusuihke siis riittää.

Jos käytät kuivaan tukkaan laitettavaa rakennesuihketta, kuivasampoota tai hiuspuuteria, hanki myös lämpösuojan antava föönaustuote: volyymiä antava voide, suihke tai emulsio.

Miten ohut tukka kannattaa föönata?

Pyöröharjan kanssa. Se ei tarkoita, että pitää tavoitella isoa Hollywood-tukkaa. Pyöröharjalla saa luonnollisen lopputuloksen. Jo puolen sentin kohotus hiusten tyvessä tekee kampauksesta runsaamman.

Ohuttukkaisen kannattaa valita keskikokoinen tai iso pyöröharja. Pienin koko lähinnä kihartaa tyven. Myös hiusten pituus vaikuttaa: lyhyttukkaisen ei kannata hankkia pulleinta harjaa, koska se ei ulotu tyveen.

Jos föönaat hiukset harjalla kauttaaltaan, aloita niskasta ja etene osio kerrallaan ylempiin kerroksiin. Jos olet oikeakätinen, pidä harjaa vasemmassa ja fööniä oikeassa kädessä. Vie harja napakasti aivan hiusosion tyveen ja nosta sitä kevyesti irti hiuspohjasta. Tuo föönin suulake lähelle harjaa ja lämmitä tyveä hetki.

Föönaa tukka aina täysin kuivaksi. Jos se jää kosteaksi, vaivalla hankittu kuohkeus lässähtää nopeasti.

Mitä kannattaa välttää?

Suoristusrautaa, ellet tee tyvikohotusta. Hiusten suoristaminen kauttaaltaan litistää niitä entisestään.

Ole varovainen myös hiusöljyjen kanssa, sillä erittäin hoitavat koostumukset tekevät ohuesta tukasta likaisen näköisen ja raskaan. Muotoilutuotteiden liikakäyttö latistaa. Annostele mieluummin liian vähän kuin liikaa.

Millainen leikkaus toimii varmimmin?

Tasapitkä. Älä anna kerrostaa ohutta tukkaa! Kerrostettu malli vaatii föönaamista, jotta näyttää hyvältä. Pahimmillaan hapsuisuus saa hiukset näyttämään vieläkin hennommilta.

Ohut tukka näyttää harvoin hyvältä kovin pitkänä. Puolipitkä, polkka tai lyhyt malli voi huijata hiuksiin lisää runsautta. Lisäksi tukka on helpompi muotoilla, ja kohotus pysyy tyvessä paremmin.

Uskalla vaatia hyvää leikkausta. Moni ajattelee yhä, että kampaajalla hiukset värjätään ja sitten niitä leikataan vähän. Modernimpi ajatus kulkee toisinpäin: kampaajalla harkittu leikkaus värjätään harkitusti.

Voiko värjäys tuoda lisävolyymiä?

Kyllä. Tyypillinen Suomi-tukka on värjäämättömänä veltto ja liukas. Väri tai vaalennus tuo ryhtiä.

Tukka näyttää tuuheammalta, jos väri ei ole täysin peittävä ja tasavärinen vaan eläväinen tai raidoitettu. Läpikuultavuutta saa esimerkiksi kasviväreillä.

Nyt on muotia myös bronzing: hiusten ilmettä muokataan kuin kasvoja aurinkopuuterilla. Esimerkiksi vaaleaan tukkaan voidaan tehdä raitoja ruskean eri sävyillä. Se saa hiukset näyttämään kuohkeammilta.

Vaalennus kuivattaa tunnetusti hiuksia, mutta toisaalta se tuo myös rakennetta ja tuuheuden tunnetta.

Näillä onnistut

Omalle hiuslaadulle sopiva muotoilutuote on puoli kampausta.

  1. Vahvistava sampoo jäntevöittää hiuksia riisiproteiinilla ja paksuntaa yksittäistä hiusta. KMS:n Addpower Shampoo 26 e.
  2. Kuivasampoo on laiskan tai kiireisen naisen tuuhen­tava ässä hihassa. Sitä käytetään kuivaan tukkaan, tyveen ja pituuksiin. Budgien Volume Dry Shampoo 9,90 e.
  3. Rakennesuihke on kuin hennon tukan push up -liivit: kohottaa, ryhdistää ja lisää volyymiä. Suihkuta kuivaan tukkaan. Four Reasons Professionalin Body Boost 17,90 e.
  4. Uudenlainen muotoilu­geeli muuttuu käsissä vaahdoksi, joka tuuhentaa. Käytä kuin muotovaahtoa: levitä kosteisiin hiuksiin ja föönaa. L’Oréal Professionnelin Tecni.art Transformer Texture Gel-en-mousse 23,50 e.
  5. Pyöröharjalla saa nostetta tyveen, kun sitä käyttää föönin kanssa. Luonnonharjakset antavat kiiltoa. Iberon Eko Friendly -bambu­pyöröharja 12,90 e.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 14/2019.

Kommentoi +