Tarinoita Eevan 1970-luvun kansien takaa
Ihmiset
Tarinoita Eevan 1970-luvun kansien takaa
1970-luvulla Eevan kannet muuttuivat huomattavasti. Kansiteksteistä tuli entistä tärkeämpiä ja kansihenkilöiksi valittiin vain julkisuuden henkilöitä.
Teksti

Julkaistu 24.11.2019
Eeva

Huhtikuussa 1970 televisiokuuluttaja Pirkko-Liisa Ihamuotila kertoi tulevasta perheenlisäyksestään. Vauvan oli määrä syntyä kuun alussa.

”Taidan olla aika huono odottava äiti, koska en ole vielä mitenkään valmistautunut lapsen tuloon. Onneksi minun mieheni on tavattoman kätevä ja auttaa varmasti paljon vauvan hoidossa.

Toukokuussa 1970 iskelmätähti Katri Helena, 24, kertoi avoimesti, mitä mieltä hän on julkisuudesta ja esiintymisestä.

"Mulla oli aina ollut se mielessä, että mä haluan laulaa. Olin laulanut kai siitä lähtien, kun opin puhumaan: isä ja äiti kumpikin laulaa ja me renkutetaan niitä sen ajan iskelmiä. En mä ihannoinut iskelmälaulajia, mutta olin vain saanut semmoisen piintymän päähän, että joskun mäkin voisin laulaa levyn."

Maaliskuussa 1971 esiteltiin Eevan lukijoiden valitseman Vuoden mies. Kapellimestari Okko Kamu ei ollut tyytyväinen siihenastisiin saavutuksiinsa.

”Mitä tahansa tekeekin, toivoisi, että voisi tehdä paremmin. Jokainen kokemushan viisastuttaa ja samalla vanhentaa. Valehtelisin , jos sanoisin, että minä olen täysin tyytymätön. Mutta en suinkaan silitä itseäni päähän niistä teoista, mitä olen tehnyt, vaikka olenkin tehnyt parhaani.”

Kesäkuussa 1971 Tamara Lund tunnusti, että ulkomuoto merkitsee oopperassa.

”En ole mielestäni kaunis, mutta kenties minulla on hyvät piirteet ja iloinen mieli”, hän kertoi.

Toukokuussa 1972 iskelmälaulaja Seija Simola päätti pistää tilit selviksi ja kertoi, mitä mieltä hän oli julkisuudesta. Lehdissä oli kirjoiteltu paljon hänen miessuhteistaan sekä todellisista ja oletetuista sairauksistaan.

”Voin sanoa, että olen huomattavasti rauhoittunut. Yhteen aikaan en saanut untakaan öisin, kun mietin kaikenlaisia asioita ja kadulla minusta tuntui, että kaikki ihmiset tuijottivat minua.”

Kesäkuussa 1972 tulevan presidentin Mauno Koiviston tytär, koululainen Assi Koivisto, kertoi nimensä tarinan.

”Isän äidinisä oli kanttori ja antoi tyttärelleen nimen Hymni. Kun minä synnyin, joku ehdotti, että tehdään siitäkin Hymni, mistä äiti kauhistui ja sanoi että mieluummin vaikka Assi, kun isä oli juuri nimitetty assistentiksi Turun yliopistoon.”

Heinäkuussa 1973 juhlittiin toimittaja Leena Procopén ja oopperalaulaja Matti Salmisen häitä. Liitto oli kummallekin toinen. Pariskunnan häävastaanotto pidettiin Katajanokan kasinolla Helsingissä. Morsiamen puku oli kansallispukulangoista käsin kudottua kangasta ja Annikki Karvisen käsialaa. Sulhasella oli Marimekon vakosamettipuku.

Elokuussa 1974 Virpi Miettinen iloitsi kesävauvasta. Ranskassa asunut rouva Nystén esitteli miehensä Jukka Nysténin kanssa suloisen ”Piiperönsä” yksinoikeudella Eevalle. ”Minä usko siihen, että lapsia on kasvatettava esimerkin voimalla. Ennen kaikkea kasvatus on hoidettava rauhallisesti.” Tyttö sai myöhemmin kasteessa nimen Nina.

Maaliskuussa 1975 Lenita Airisto eli omaa elämäänsä. Haastattelussa hän puhui avoimesti rakkaudesta ja tasa-arvosta rakkaudessa.

”Yleensä naiset tavoittelevat onnea miehen välityksellä, jos mies jättää, merkitsee se katastrofia. Jos naisella on ambitioita, hän saavuttaa onnensa omillaan. Vasta silloin nainen alkaa elää.”

Huhtikuussa 1975 laulaja Seija Simola kertoi uudesta aviomiehestään, kitaristi Pekka Hartosesta. Avioliitto oli yhteistä keikkaelämää, sillä Pekka soitti Seijan bändissä.

”Yleensä soittajat tunnetaan vuosikausia kiinnittämättä mitään huomiota. Mutta jostakin se alkaa, kun ihmiset menevät naimisiin.”

Huhtikuussa 1976 näyttelijä Petra Frey kertoi, kuinka hänen poikansa Samu odottaa sydänleikkausta synnynnäisen sydänvikansa takia.

”Kaksi kertaa vuodessa käymme sairaalassa tarkastuksessa, ellei mitään hälyttävää välillä ilmene. Toivon, että Samu pääsisi leikkaukseen ennen kouluikää. Että hän pääsisi normaalin elämän alkuun. Nyt elämme päivän kerrallaan.”

Elokuussa 1978 iskelmälaulaja Tuulikki Eloranta oli elokuun morsian. Sammatin tunnelmallisessa kirkossa hän sanoi ”tahdon” Harri Halmeelle. Häitä juhlittiin pariskunnan omassa kodissa.

”Häiden takia ei perheessämme muutu mikään muu kuin Tuulikin nimi. Mutta kun näin kauan olemme yhdessä olleet, tuntuu olevan paikallaan virallisestikin vakiinnuttaa tämä olotilamme”, Harri Halme totesi.

Helmikuussa 1978 Anneli Sari kävi Monte Carlossa vauhdittamassa kansainvälistä uraansa. Hänestä taiteilijan on oltava vaatimaton.

”Tietysti olen ylpeä omasta lahjakkuudestani, mutta olen ajatellut, että oikeastaan kaikki ihmiset ovat taiteellisesti jollakin tavoin lahjakkaita. Mutta vain harvat löytävät tien tuoda lahjakkuutensa esiin.”

Helmikuussa 1979 Eeva-lehti etsi Ruotsin kuninkaallisten lapsuudenkuvia ja yritti jäljittää, ketä heistä pikkuprinsessa Victoria muistutti eniten. Hän verrattiin muun muassa isäänsä kuningas Kaarle XVI Kustaaseen ja täteihinsä. Lukijat saivat itse tehdä omat päätelmänsä.

Kommentoi +