Tarinoita Eevan 1930- ja 40-luvun kansien takaa
Ihmiset
Tarinoita Eevan 1930- ja 40-luvun kansien takaa
Eeva-lehden historiaan mahtuu paljon ihmisiä ja tarinoita.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 28.2.2019
Eeva

Lokakuussa 1934 Eeva pääsi seuraamaan, kun Hanna Taini (1911–1996) kuvasi Siltalan pehtooria yhdessä Jalmari Rinteen (1893–1985) kanssa. Eksoottinen kaunotar näytteli vapaasti ja replikoi ilmeikkäästi, minkä lisäksi hänen oli osattava ratsastaa, uida ja tanssia. Siltalan valtiattaren esittäjää sanottiin olevan sormenpäitään myöten elokuvan grande dame, mutta onni kääntyi myöhemmin. Ilmeisesti hänen juutalaisuutensa vuoksi roolit pienenivät, vähenivät ja lopulta loppuivat toisen maailmansodan aikana.

Elokuussa 1936 kaikkien aikojen suosituin suomalainen valkokangaspari Ansa Ikonen (1913–1989) ja Tauno Palo (1908–1982) tähdittivät elokuvaa Kaikki rakastavat. Kepeässä kesäilottelussa kahden nuoren parin rakkausasiat ovat sotkeutuneet vallan onnettomasti. Kaikkiaan Ikonen ja Palo tekivät yhdessä kaksitoista elokuvaa.

Toukokuussa 1937 Eeva juhlisti Englannin kuningas Yrjö VI:n (1895–1952) ja hänen puolisonsa Elisabetin (1900–2002) kruunajaisia ja julkaisi kuvakavalkadin tapahtumasta.

Maaliskuussa 1938 Ester Toivonen (1914–1979) joutui ilkeämielisten juorujen kohteeksi. Hänet liitettiin milloin kehenkin mieheen, vaikka todellisuudessa hän ei seurustellut kenenkään kanssa. Eeva haastatteli näyttelijää, kun tämä harjoitteli rooliaan elokuvassa Tulitikkuja lainaamassa (1938). ”Onni onnettomuudessa, ettei minulla osu olemaan sulhasta, hänhän olisi voinut tehdä uutisen johdosta perhekohtauksen ja hyljätä minut vallan kokonaan”, Ester Toivonen totesi ja jatkoi: ”Tietysti minun tulevaisuuden suunnitelmiini kuuluu aviomies ja pari kolme lasta. Mutta juorujen vuoksi tai lopettaakseni ne en suinkaan mene naimisiin.”

Marraskuussa 1937 Eevassa esiteltiin Miss Eurooppa Britta Wikström (1917–1979), joka liikehti kuin elohopea mutta oli neuvojen tarpeessa: ”Kukaan ei enää osaa puhua järkevästi, kun kaikki vain yrittävät kosia, ja fatsi on lopen vihastunut koko meininkiin, ja mutsi melkein itkee ja… Sano nyt käsi sydämellä, lähdenkö minä sen Fitzpatrikin mukana Lontooseen filmaamaan vai jäänkö ensin tänne Suomen Filmiteollisuuteen vai… Anna nopeasti nenäliina, tuolla tulee fatsi ja minulla on näin jumalattomasti maalia huulissani”, pohti 20-vuotias helsinkiläiskaunotar, joka valitsi sitten Pariisin. Mallin ura ei kantanut pitkälle, vaan hän kouluttautui kosmetologiksi. Työelämä jäi, kun hän kaatui liukkaalla kelillä ja sai selkävamman.

Lokakuussa 1938 kannessa oli näyttelijä Sirkka Sari (1920–1939), joka tähditti elokuvaa Sysmäläiset (1938). Ohjaaja Valentin Vaala oli saanut vihjeen kauniista myyjättärestä, jonka hän palkkasikin Niskavuoren naisiin (1938). Sari kuoli tapaturmaisesti, kun hän oli juhlimassa viimeistä elokuvaansa Rikas tyttö (1939) hotelli Aulangolla. Vastakihlautunut Sari putosi savupiippuun, jota oli ilmeisesti luullut näköalatasanteeksi. Lyhyen uransa aikana hän oli peräti kolmessa Eevan kannessa.

Huhtikuussa 1939 edellisvuoden Miss Eurooppa Sirkka Salonen (1917–1975) esiintyi kotimaisessa iltapuvussa PMK:n mannekiininäytöksessä. Hänet nähtiin pääosassa Teuvo Tulion elokuvassa Unelma karjamajalla (1940), mutta elämä julkisuuden valokeilassa vaihtui kielenopettajan tehtäviin Peräseinäjoella. Salonen muutti Ruotsiin ja sen jälkeen Saksaan, kunnes palasi kotimaahan.

Tammikuussa 1942 ruotsalainen Ingrid Bergman (1915–1982) tähditti elokuvaa Aatamilla oli neljä poikaa.

Maaliskuussa 1942 Ester Toivonen kirjoitti kenttäpostikirjeitä pojillemme rintamalla. Hän muisteli saamiaan kosiotarjouksia, joita tuli Englannista ja Afrikasta asti: ”Tuhannen kertaa mieluummin ole nyt täällä kotona kuin istuisin Englannissa kellarissa ja pelkäisin saksalaisten pommituksia ja olisin sodassa Suomea vastaan. Ette voi aavistaa, miten liikuttavia kirjeitä saan joka päivä rintamilta ja kenttäsairaaloista. Enhän ole tosin tehnyt poikien hyväksi mitään, en kelpaa miksikään esikuvaksi. Tapanani on vain kirjoittaa muutama rivi ja lähettää korsuun tai sairastupaan kuvani”, kertoi kaunotar.

Toukokuussa 1943 Ester Toivonen avioitui metsänhoitaja Eero Siiralan kanssa. Morsian asteli Saksalaiseen kirkkoon keuhkokuumeesta juuri toipuneena. Hänen asunsa oli valmistettu kanamunankuorenvärisestä silkkibrokadista, jossa oli hopealla varjostettuja kukkia. Ihmismassojen vuoksi morsiuspari pääsi ulos kirkosta vain poliisin ja sulhasen aseveljien yhteistyön ansiosta, samaan aikaan aurinkoinen iltapäivä muuttui sateiseksi. Hääkahvit juhlaväki nautti ravintola Royalissa.

Toukokuussa 1944 teatterilegenda Ella Erosta (1900–1987) tituleerattiin Kansallisteatterimme omalaatuisimmaksi näyttelijättäreksi.

Tammikuussa 1945 Ester Toivonen-Siirala esiintyi Eevan kannessa yhdessä puolivuotiaan poikansa Seppo Siiralan kanssa, vaikka olikin avioliittonsa myötä jättänyt useimmat julkiset esiintymiset. Pikkumiestä kuvailtiin terhakaksi ja myhäileväksi.

Heinäkuussa 1949 Hillevi Lagerstam (1923–1998) oli valkokankaan loistokkaimpia uusia tähtösiä, jonka suorituksia oli jo päästy ihailemaan muun muassa elokuvissa Särkelä itte (1947) ja Kalle Aaltosen morsian (1948).

Kommentoi +