
Tuntuu kuin katselisi hidastettua elokuvaa. Kymmenkunta ihmistä liu’uttaa vasemman kätensä siiveksi rinnan eteen ja siirtää oikean jalkansa pehmeästi kohti vasenta.
Helsingin Kaapelitehtaalla sijaitsevan Wushu-salin punaisella matolla on käynnissä taiji-treeni. Tänään harjoitellaan vuonna 1956 Pekingissä kehitetyn 24-osaisen liikesarjan osuutta Valkoinen kurki levittää siipensä.
Virtaava liike näyttää maagiselta, ja oman säväyksensä tuo taustalla soiva kiinalainen musiikki. Se on tärkeä osa harjoitusta, sanoo taijia harrastava Minna Vehma.
– Musiikin rytmi auttaa muistamaan liikkeet. Parhaimmillaan koko harjoitus menee täydellisessä flow’ssa eikä liikkeitä tarvitsee juuri miettiä.
Taiji on vanha kiinalainen taistelulaji, jonka hitaat ja pyörivät liikkeet sopivat kaikenikäisille. Laji kehittää tasapainoa ja kehonhallintaa mutta myös muistia ja ajattelua. Liikeradat ovat tarkkoja, ja niissä tarvitaan kehon vastapuolten yinin ja yangin yhteispeliä.
– Pehmeä liike vaatii sekä voimaa että rentoutta. Koko ajan on keskityttävä valtavasti, mikä tyhjentää mielen tehokkaasti kaikesta muusta, Minna kertoo.
Hän löysi lajin kaksikymmentä vuotta sitten kotisohvalla lehteä lukiessaan. Hän muistaa vieläkin kiehtovan kuvan naisesta, joka treenasi taijia vehreässä metsässä.
– Jutussa kerrottiin, että laji rauhoittaa mieltä ja kehoa. Kontaktia ei oteta, vaikka laji pohjautuu itsepuolustukseen. Tiesin heti, että tuo on juttuni.
Alkeiskurssilla selvisi, että laji on haastava.
– Ihmettelin, voiko tätä ikinä oppia, mutta aina kun muistin jonkin liikkeen, onnistumisen riemu vei voiton luovuttamisesta. Laji on opettanut kärsivällisyyttä.
Taijista saa halutessaan kunnon tehotreenin.
– Mitä alemmas asentoa vie, sitä enemmän reidet tutisevat. Liikkuvuuttaan voi haastaa äärimmilleen. Itselläni jalka jää alemmas kuin nuorempana, Minna naurahtaa.
Nykyään hänen suosikkejaan ovat nopeatahtiset taijijian-sarjat, joissa käytetään miekkaa.
– Suurinta nautintoa laji antaa niinä päivinä, kun liikkeet soljuvat ja keho tottelee mieltä.
Minna Vehma, 50
Työ: personal trainer ja osa-aikainen myyjä
Asuu: Helsingissä
Perhe: puoliso ja kaksi aikuista lasta
Näin parannat liikkuvuutta
Pitkät ja staattiset venytykset parantavat liikkuvuutta, uskotaan taijissa. Lämmittele aina ennen venyttelyä.
Päivittäinen perusvenytys: Istuudu lattialle ja levitä jalat V-kirjaimen muotoon. Tuo kädet keskelle eteen ja pysy asennossa kolme minuuttia. Voit kurottautua myös molempien jalkojen puoleen.
Sammakkovenytys: Asetu lattialle polvien ja kyynärvarsien varaan. Levitä polvet ja työnnä lantio taakse. Tunne venytys sisäreisissä ja lonkissa.
Potkutreeni: Avaa lonkkia ja lisää jalkojen liikkuvuutta tekemällä etu-, taka- ja sivupotkuja. Kokeile kävelyllä, lenkin jälkeen tai kuntosalilla.
Dynaamiset harjoitukset: Nosta askelkyykyissä kädet ylös. Tee kylkitaivutuksia ilman pysähdyksiä, pyöritä lantiota ja polvia.
Mittarimato: Laskeudu seisoma-asennosta kädet edellä kohti lattiaa. Kävele käsillä niin pitkälle eteen kuin pystyt ja takaisin alkuasentoon.
Lähteet: Helsingin Wushun päävalmentaja Zhang Fang ja Minna Vehma
3 syytä harrastaa taijia
1. Se vähentää stressiä. Syvä palleahengitys rauhoittaa ja lempeään liikkeeseen keskittyminen opettaa läsnäoloa ja tyhjentää mielen muusta. Taijia kutsutaankin liikemeditaatioksi.
2. Se kehittää tasapainoa. Siksi taijia suositellaan myös ikäihmisille. Taukoamatta soljuva liike on koko kehon yhteispelin tulos: ylä- ja alavartalon, käsien ja jalkojen sekä mielen on toimittava yhteen.
3. Se on lempeä keholle. Pehmeä liike vahvistaa ja voimistaa kehoa ja lihaksia lempeästi. Taiji on nivelystävällinen laji.
Innostuitko? Taiji kannattaa aloittaa ammattilaisen ohjaamalla alkeiskurssilla, jossa perusliikkeet harjoitellaan perusteellisesti. Osoitteesta taiji.fi löydät ympäri Suomen järjestettävät alkeiskurssit.