Suvi Tiilikaisen vaikeat vatsavaivat laitettiin iän ja hormonien piikkiin – taustalla olikin krooninen suolistosairaus
Haastattelu
Suvi Tiilikaisen vaikeat vatsavaivat laitettiin iän ja hormonien piikkiin – taustalla olikin krooninen suolistosairaus
Suvi Tiilikainen kärsi hankalista oireista vuosien ajan ennen kuin sai oikean diagnoosin ja apua.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 21.8.2023
Kauneus ja Terveys

Erilaiset vatsavaivat ovat olleet osa Suvi Tiilikaisen elämää niin kauan kuin hän muistaa. Jo parikymppisenä hänellä oli usein ärtyvän suolen oireita, mutta hän kuittasi ne vatsansa ominaisuudeksi. Lisäksi kiusana ovat olleet närästys ja refluksi.

Suvi turtui ylävatsakipuihinsa, vaikka ne pakottivat välillä makaamaan kippurassa sohvalla. Käänne tapahtui nelisen vuotta sitten. Kipuja alkoi olla myös alempana vatsalla. Lisäksi Suvin tukka katkeili kauttaaltaan, hän väsyi entistä helpommin ja laihtui.

Suvi alkoi rampata yksityisillä lääkäreillä, mutta hänen huoltaan ei otettu tosissaan. Useampi lääkäri sanoi hänelle, että kaikki johtuu vain iästä.

”Olin aika epätoivoinen, ja sitten vastaus oli tämä. Oireeni kuitattiin ikääntymisellä ja hormonaalisilla syillä.”

”Vaatimalla vaadin päästä tähystykseen. Päätin, etten anna periksi ennen kuin saan lähetteen.”

Vatsakivut jatkuivat. Reilut kaksi vuotta sitten Suvi huomasi, että vessanpönttöön tuli ulostaessa verta. Hän meni jälleen yksityiselle lääkärille ja esitti asiansa entistäkin selkeämmin.

”Vaatimalla vaadin päästä tähystykseen. Päätin, etten anna periksi ennen kuin saan lähetteen. Olin tiukkana.”

Suvi pääsi toimenpiteeseen helmikuussa 2021. Tähystävä lääkäri huomasi suolessa harmaita laikkuja eli merkkejä menneestä tulehduksesta. Koska tilanne vaikutti rauhoittuneen, lääkäri ei nähnyt tarvetta jatkotoimenpiteille mutta otti koepaloja.

Kesällä 2021 Suvi sai tiedon, että hänellä on haavainen paksusuolitulehdus, colitis ulcerosa.

Diagnoosi oli helpotus. Suvi pääsi vihdoin hoitamaan suolistoaan kuntoon ja sai pysyvän lääkityksen.

”Huomasin lääkkeen hyödyt jo parissa viikossa. Ensimmäiseksi katosi suunympärysihottuma, jonka kanssa olin taistellut vuodesta 2010. Myös vatsakivut vähenivät selvästi, ja vointini koheni merkittävästi."

Tieto kroonisesta sairaudesta ei ollut Suville sokki. Ennemminkin hän ajattelee selvinneensä vähällä.

”Minulla on sairauden lievä muoto. On ihmisiä, jotka eivät pysty käymään töissä haavaisen ­paksusuolitulehduksen takia. Iän myötä kaikille tulee jotain vaivoja. Olen onnekas, ettei minulla ole pahempaa.”

Luit lyhennelmän haastattelusta, joka on julkaistu uudessa Kauneus ja Terveys -lehdessä 11/2023. Haastattelussa Suvi kertoo myös, millaisia oireita sairaus aiheutti vuosien ajan, miten hän aikoo keventää työkuormaansa ja parantaa hyvinvointiaan ja miten hän on oppinut pitämään puoliaan entistä paremmin.

Kommentoi +