Somekoomikko Eve Kulmalan sketseissä irvaillaan läskivihalle ja feminismille – mutta yhdelle asialle ei koskaan
Ihmiset
Somekoomikko Eve Kulmalan sketseissä irvaillaan läskivihalle ja feminismille – mutta yhdelle asialle ei koskaan
Maailmaa voi muuttaa puhumalla ja pauhaamalla. Mutta somekoomikko Eve Kulmala on ottanut käyttöön keinoista kovimman: huumorin.
Teksti

Kuvat

13.7.2021
 |
Trendi

Instagram-videossa huoliteltu nainen esittelee muovipulloa, jossa on ruskeaa tököttiä. Etikettiin on kirjoitettu ”Naisviha”. Nainen kertoo, että video on tehty kaupallisessa yhteistyössä Naisviha-juoman valmistajan kanssa. Kun hän maistaa mainostamaansa tököttiä, puhetyyli muuttuu. ”En oo kyllä yhtään hauskaa naista koskaan nähny, saatana”, hän örähtää.

Videolla esiintyvä nainen on 22-vuotias Eve Kulmala. Hän määrittelee itsensä komediainfluensseriksi, somehumoristiksi ja sataprosenttisesti setävapaaksi vitsi- asiantuntijaksi.

Korona vei stand up -keikat, joten Kulmala on keskittynyt sketsivideoiden tekemiseen. Videoissaan hän irvailee esimerkiksi seksismin ja rasismin monille muodoille ja läskivihalle. Hän myös tekee Kiintiökoomikot-podcastia yhdessä koomikko Inka Valiman kanssa.

Kulmala tiedostaa hyvin valtansa vaikuttajana. Se, mille ja miten nauretaan, vaikuttaa siihen, miten maailma nähdään.

”Siksi en halua toistella videoissani kuluneita stereotypioita vaan käyttää valtaani ongelmallisten rakenteiden purkamiseen”, hän sanoo.

Kulmalan komiikassa tärkeä sääntö on punch up. Ylöspäin lyöminen tarkoittaa, että naurua ei kohdisteta alisteisessa asemassa oleviin vaan sosiaalisesti samalla tasolla tai ylempänä oleviin. Siksi Kulmala nauraa videoissaan esimerkiksi hyvinvointiyrittäjille ja boss lady -sijoittajille.

”Eräs tunnettu mieskoomikko tviittasi, että ei komiikassa ole yleissääntöjä. Mutta minäpä olen nyt mukana laatimassa niitä sääntöjä ja sanon, että kyllä on.”

Kulmala onkin mukana eräänlaisessa komiikkavallankumouksessa. Vielä 2010-luvun alussa komiikkaa hallitsivat valkoiset cis-miehet. Viime vuosina alalle on tullut naisia ja sukupuolivähemmistöjä, jotka ovat halunneet tuoda komiikkaan uusia puheenaiheita. Hyviä esimerkkejä ovat Feministiset kiroiluiltamat ja Feminist Comedy Night -komiikkaillat sekä komiikkaryhmät All Female Panel ja Punch Up!

Näissä illoissa ja ryhmissä ollaan tarkkoja siitä, mille vitseissä nauretaan. Esiintyjistä monet tunnustavat esikuvakseen australialaisen stand up -koomikko Hannah Gadsbyn, joka tunnetaan varsinkin ylistetystä Nanette- show’staan. Siinä hän totesi, ettei halua enää kertoa vitsejä, joissa nauru kohdistuu hänen kaltaisiinsa seksuaalivähemmistöihin kuuluviin ihmisiin.

Kulmalakaan ei halua vahvistaa alisteisessa asemassa oleviin ryhmiin liittyviä stereotypioita. Hänelle moninaisuus ei ole vitsi vaan juhlinnan aihe.

”Minun kohdallani se tarkoittaa esimerkiksi oman tyttöyden embreissaamista. On ihanaa hihitellä vapautuneesti, käyttää tyhmiä anglismeja ja kieltäytyä madaltamasta ääntään siksi, että tulisi otetuksi vakavasti.”

Huumoria on Kulmalan mukaan erityisen helppo repiä siitä, miten sokeita ihmiset ovat etuoikeuksilleen.

Yhdessä hänen videossaan julkkismies kiertää maan suurimpien medioiden haastatteluissa kertomassa, kuinka rankkaa on, kun mitään ei saa enää sanoa. Voimahalit, jaxuja! Onneksi joku puolustaa sorrettuja, hyvin toimeentulevia keski-ikäisiä miehiä, kirjoittavat seuraajat.

Toisessa videossa nimeltä ”Onko kulttuurista omimista olemassa?” vaaleahiuksinen nainen kertoo kokouksessa, että hän on niin voimaantunut Afrikasta, että on alkanut valmistaa Afrikka-teetä – vaikkei satu muistamaan yhdenkään Afrikan maan nimeä. Kun valkoiselle räppäripojalle tulee keskustelusta paha mieli, kokous pitää keskeyttää. ”Sun tunteet on tässä ne tärkeimmät!” sanoo kokouksen vetäjä. Kulmala näyttelee kaikkia hahmoja itse.

Kulmala viljelee komiikassaan paljon itseironiaa, mutta se ei kohdistu omaan sukupuoleen, vaan ryhmiin, joihin hän kuuluu. Hän vitsailee esimerkiksi feministeihin liitetyistä mielikuvista.

”Suosituin vitsini on jo kauan ollut, että aamurutiineihini feministinä kuuluu herneen vetäminen nenään ja hiekan siveleminen pilluun”, Kulmala sanoo.

Sille repeilevät niin tosikoiksi oletetut feministit kuin setäoletetutkin.

Juttu on aiemmin julkaistu Trendissä.

Kommentoi +