Sirkuskoulu toi Päivi Indolalle lisää tasapainoa, rohkeutta ja voimaa: ”Jos haluaa olla tyylikäs ja arvokas, sirkus ei ehkä ole oikea paikka”
Ihmiset
Sirkuskoulu toi Päivi Indolalle lisää tasapainoa, rohkeutta ja voimaa: ”Jos haluaa olla tyylikäs ja arvokas, sirkus ei ehkä ole oikea paikka”
Päivi Indola alkoi keski-iässä pomppia trampoliinilla, seisoa käsillä ja jongleerata. Sirkuskoulussa hän on löytänyt itsestään rämäpään, joka osaa ja tohtii.
Teksti
,

Kuvat
,

Julkaistu 17.11.2022
Kauneus ja Terveys

Ai nytkö pitäisi uskaltaa tehdä tuollaista, Päivi Indola ajatteli ollessaan kesän korvalla Circus Helsingin akrobatiatunnilla. Siellä harjoiteltiin trampoliinilla takaperinvoltteja.

Päivi epäröi vain hetken. Trampoliinilla hän ponnisti korkealle ilmaan ja pyöräytti ilmavan takavoltin vaahtomuovikasaan laskeutuen.

”Ilmalento on parasta, siinä irtautuu painovoiman kahleista”, Päivi sanoo nyt.

Kun hän kymmenen vuotta sitten ilmoittautui tyttärensä kanssa sirkuskoulun alkeiskurssille, hän ei olisi uskonut löytävänsä itsestään rämäpäätä.

”Ensimmäisellä treenikerralla pääni meni niin sekaisin kärrynpyöristä ja kuperkeikoista, että mietin, oksennanko nyt vai viiden minuutin kuluttua. Kun tasapainoaisti tottui treeneihin, pyörrytys loppui.”

Päivi Indola treenaa sirkuskoulussa muun muassa trampoliinihyppyjä.

Sirkuskoulun treeni on haasteellista mutta hauskaa

Sirkuskoulussa treenataan muun muassa akrobatiaa maassa, ilmassa ja parin kanssa, ­tasapainolajeja, ­jongleerausta, trampoliinihyppyjä ja klovneriaa

Päivi on innostunut myös käsilläseisonnasta. Harjoitteluun liittyy ­paljon ­voimatreeniä ja kehonhallintaliikkeitä sekä naurua. Sirkus on haasteellista mutta hauskaa.

”En voisi treenata tylsää ja monotonista maratonjuoksua, jossa palkinto odottaa kaukaisuudessa, vaan tarvitsen hauskuutta ja onnistumisista nopeita palkintoja.”

Käsilläseisonta oli Päivi Indolan mukaan ensin armotonta koheltamista, mutta nyt se jo sujuu.

Sirkuskoulu kehittää kehonhallintaa

Jongleerausta harjoiteltiin edellisissä treeneissä. Päivi pyöritti lautasia tikun nokassa ja vannetta nilkkojen ympärillä selällään maaten.

”Harjoitusten päätteeksi mietin, että enpä olisi uskonut oppivani tällaisiakin sirkustemppuja.”

Päivi sanoo, että laji vetää puoleensa huumorintajuisia ihmisiä.

”Käsilläseisonta oli aluksi armotonta koheltamista ja menin mukkelis makkelis koko ajan. Jos haluaa olla tyylikäs ja arvokas, sirkus ei ehkä ole oikea paikka.”

Päivi on loukannut jalkansa kerran trampoliinihypyssä, mutta haverista ei jäänyt kammoa. Hän on luontaisesti notkea ja harrastus on kehittänyt kehonhallintaa.

”Temppuja uskaltaa kokeilla, kun voi luottaa kehonsa pystyvyyteen.”

Päivi Indola, 57

Työ: juristi

Asuu: Helsingissä

Perhe: 19-vuotias tytär

Sirkustreeneissä saa olla on väriä, joustoa ja pitoa

1. Juomapullo pitää juoman kylmänä jopa vuorokauden. Pullo on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Mint Green Water Bottle 35,95 e, eu.burga.com. 2. Tilavaan treeni­kassiin mahtuvat varusteet ja pesuvälineet. Under Armour Undeniable -urheilukassi 40 e, zalando.fi. 3. Jumppa­pallolla treenaaminen parantaa keskivartalon hallintaa. Koko 60–65 cm sopii hyvin alle 175-senttiselle treenaajalle. Casall Gym Ball 34,90 e,ellos.fi. 4. Hyvin pitävä joogamatto on mukavan paksu, ja se sopii mainiosti ­liikkuvuusharjoittelun alustaksi. Yogirai All round Yoga Mat, 6 mm, 37,90 e, ellos.fi.
1. Nopeasti kuivuvat ja hengittävät trikoot sopivat erinomaisesti nopeatempoiseen sirkusharjoitteluun. Dope Lofty Leggins 49,90 e, dopesnow.com. 2. Pitkähihainen treenipaita ehkäisee asvaltti-ihottumaa trampoliinilla pomppiessa ja kaatuillessa. Nike Performance One 37,95 e, zalando.fi. 3. Napakasti alustaan tarttuvat jooga­sukat antavat hyvän pidon niin volteissa kuin trampoliinillakin, sillä niissä on tarrapohjat. Gaiam Grippy Studio Wraps 34,99 e, stadium.fi
Päivi Indola nauttii adrenaliinitujauksista. Välillä mennään mukkelis makkelis ja nauretaan päälle.

3 syytä harrastaa sirkusta

  1. Sirkus on monipuolinen laji, josta jokainen löytää suosikkinsa. On akrobatiaa maassa, ilmassa tai parin kanssa, tasapainolajeja, trampoliinia, jongleerausta ja klovneriaa.
  2. Sirkuskoulussa kehittyvät niin lihasvoima, ketteryys, notkeus, liikkuvuus kuin kehonhallintakin. Et tarvitse erikseen kuntosalia.
  3. Sirkusharjoittelu kehittää myös luovuutta, esiintymistaitoja, koordinaatiota ja vuorovaikutustaitoja.

Näin kehität liikkuvuutta ja notkeutta

Karhukävely:

Asetu A-kirjaimen muotoon eli seiso jalat suorina ja aseta kämmenet maata vasten alas etuviistoon. Peppu on taivasta kohden. Kävele näin 10 askelta eteen ja 10 taakse. Astu kantapää edellä, astuva jalka on suorana.

Rapukävely:

Istu lattialla. Paina kämmenet lattiaan suorassa linjassa olkapäiden alle niin, että sormet osoittavat eteenpäin. Koukista polvet ja aseta jalkapohjat lattiaan. Nosta itsesi tästä kämmenten ja jalkapohjien varaan pöytäasentoon eli siten, että napa osoittaa kattoon. Liikuta itseäsi 10 askelta eteen ja taakse. Pidä lantio ja vatsa ylhäällä.

Haaravenytys:

Istu leveään haaraan. Nosta kädet ylös ja vedä vatsaa sisään. Kumarru eteenpäin selkä suorana 10 kertaa. Kädet pysyvät ylhäällä. Mitä alemmas pääset, sitä haastavampaa on päästä ylös.

Lähde: sirkusopettaja Outi Ikonen, Cirkus Helsinki

Innostuitko sirkuskoulusta?

Aikuisten alkeiskursseja järjestävät sirkuskoulut ja opistot. Googlaa ”aikuisten sirkuskoulu” ja ”aikuisten akrobatia” sekä oma paikkakuntasi. Myös trampoliinipuistoissa voi käydä ottamassa tuntumaa hyppimiseen ja ilmalentoihin.

Artikkeli on julkaistu Kauneudessa ja Terveydessä 12/2022.

Kommentoi +