Podetko ristiallergiaa? Moni siitepölyallergikko kärsii tilasta, jossa elimistö luulee vihannesta siitepölyksi
Hyvinvointi
Podetko ristiallergiaa? Moni siitepölyallergikko kärsii tilasta, jossa elimistö luulee vihannesta siitepölyksi
Siitepölyallerginen voi kärsiä ristiallergiasta eli saada kukintojen aikaan oireita raaoista hedelmistä ja vihanneksista. Tätä kutsutaan ristiallergiaksi eikä kyse ole varsinaisesti ruoka-allergiasta.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 6.5.2021
Kauneus ja Terveys

Siitepölyallergian aiheuttamat ristiallergiat ovat yleinen vaiva. Yleensä ne liittyvät koivuallergiaan. Heinä- ja pujoallergian aiheuttamat ristiallergiat ovat harvinaisia.

Ristiallergiassa elimistö luulee, että tietyt kasvikset ovat koivun siitepölyä niiden samankaltaisten proteiinirakenteiden takia. Ristiallergiassa elimistö luulee omenaa koivuksi. Kyse ei siis ole varsinaisesti ruoka-allergiasta.

Oireita myös mausteista

Koivuallergikolle oireita voivat aiheuttaa monet raa’at kasvikset ja hedelmät, kuten peruna, porkkana, paprika, palsternakka, tomaatti, selleri, omena, päärynä, luumu, kiivi ja persikka. Lisäksi oireita voivat aiheuttaa pähkinät ja mantelit sekä mausteista pippurit, kaneli, inkivääri, kumina, kurkuma ja sinappi.

Ristiallergiassa suuta voi pistellä, kasvojen sekä kaulan iho kutista ja nielun limakalvot turvota. Oireet ovat ikäviä, mutta ne eivät ole juuri koskaan vaarallisia. Niitä hoidetaan antihistamiineilla, kuten siitepölyallergiaakin. Ristiallergia ei johda anafylaktiseen sokkiin.

Allergia voi antaa itsestään yllättäviäkin merkkejä

1. Silmien punoitus ja turvotus

Siitepöly- ja eläinallergia voivat saada silmät punoittamaan, vuotamaan ja silmäluomet turpoamaan, kun elimistö lähettää limakalvoille välittäjäaineita ja valkosoluja taistelemaan siitepölyä vastaan.

2. Uupumus

Väsymys ei ehkä liitykään hormoneihin tai työstressiin. Myös hoitamaton allergia voi uuvuttaa. Jos nenä on kovin tukossa allergian takia, myös yöunet voivat kärsiä ja sekin väsyttää. Väsymys voi olla myös allergialääke antihistamiinin sivuvaikutus.

3. Vatsavaivat

Ripuli, oksentelu ja vatsakipu voivat kertoa ruoka-aineallergiasta. Se voi saada myös ihon lehahtelemaan tai aiheuttaa nokkosihottumaa.

4. Huono iho

Hilseily, kutina ja punoitus saattavat olla kosmetiikka-allergian oire. Allergiasta on usein kyse silloin, jos oireet kestävät pitkään ja toistuvat, kun kosmetiikkaa levittää iholle. Jos reaktio tulee kerran ja menee nopeasti ohi, iho on luultavasti vain ärtynyt. Myös eläinallergia voi aiheuttaa iho-oireita siinä kohdassa ihoa, jota eläin on nuollut tai jolla on koskenut eläimeen.

5. Kutina

Kasvojen, korvien ja kurkun kutina on yleinen ristiallergian oire. Oireet syntyvät, kun syö kasviksia, joilla on samankaltainen proteiinirakenne kuin siitepölyllä. Jos syöt omenaa ja korvia alkaa kutittaa, saatat olla allerginen koivun siitepölylle. Oireet pahenevat usein siitepölykaudella.

6. Suun ja huulten pistely

Jos kihelmöinti ja pistely alkaa sen jälkeen, kun olet syönyt raakaa kasvista, hedelmää, pähkinöitä tai mausteita, saattaa sekin kertoa ristiallergiasta.

Asiantuntijat: keuhkosairauksien erikoislääkäri Hilkka Viitanen ja allergia-asiantuntija Kaisa Toikko.

Kommentoi +