Seksuaalisuus on paljon muutakin kuin seksi – kun valjastat sen, saat elämääsi itsevarmuutta, iloa ja energiaa, asiantuntijat lupaavat
Hyvinvointi
Seksuaalisuus on paljon muutakin kuin seksi – kun valjastat sen, saat elämääsi itsevarmuutta, iloa ja energiaa, asiantuntijat lupaavat
Seksuaalisuus on elämän energiaa, joka puhkeaa kukkaan liikkumalla, nautiskelemalla ja kohtaamalla sisäiset esteet. Lue, miten hyödynnät seksuaalienergiaasi.
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 31.8.2021
Kauneus ja Terveys

Seksuaalisuus yhdistetään seksiin, vaikka se on paljon muutakin. Siinä missä seksi on toimintaa, seksuaalisuus on sitä, mitä ihminen on, tiivistää erityistason psykoterapeutti ja kliininen seksologi (NACS) Ulla Oksala.

– Seksuaalisuus on on sitä, miten kantaa itsensä ja on läsnä eri tilanteissa. Sitä on hyvin vaikea määritellä, koska se on hyvin kokonaisvaltainen asia, Oksala sanoo.

Ylipäänsä ihmisenä oleminen on seksuaalisena olentona olemista, sanoo parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta. Kyse on elämän energiasta.

– Seksi on vain pieni osa seksuaalisuuden kokonaisuutta, kuin kengät pukeutumisessa. Ilmankin pärjää, Ranta sanoo.

Terve.fi:n kyselyssä kesäkuussa selvitettiin vastaajien suhdetta seksuaalisuuteensa. 84 prosenttia vastasi, että seksuaalisuus on heille tärkeää, mutta vain 58 prosenttia koki, että saa siitä voimaa. Kyselyyn osallistui 112 vastaajaa.

Miten seksuaalisuutensa voi valjastaa voimaksi? Entä mitä siitä voi saada?

Itsevarmuutta, iloa ja energiaa, lupaavat asiantuntijat.

1. Pohdi, miten sinusta tuli sinä

Kun on sinut seksuaalisuutensa kanssa, voi todennäköisesti paremmin, sanoo Teija-Liisa Ranta. Omaan seksuaalisuuteen tutustumisesta seuraa usein hyviä asioita myös makuuhuoneen ulkopuolella. Ranta on huomannut sen ohjatessaan ryhmiä orgasmivaikeuksia kärsiville naisille.

– Seksuaalisuus on parhaimmillaan aikamoinen voima. Ihmisellä on hyvä olo itsensä kanssa, hän tietää rajansa ja hyvät puolensa, osaa ottaa kehuja vastaan ja on ylpeä saavutuksistaan, Ranta luettelee.

Ulla Oksalan mukaan seksuaalisuus elää jokaisessa, mutta joskus kiireinen elämäntilanne, kriisi tai muutos voi piilottaa sen. Syitä on yhtä monta kuin ihmisiäkin.

Terve.fi:n kyselyssä seksuaalisuuden toteuttamisen esteiksi nousivat parisuhdevaikeudet. Puolet vastaajista tunnisti ne ongelmaksi. Seuraavaksi yleisimmät esteet olivat kiire ja huono itsetunto.

Oksala kertoo, että hänen vastaanotollaan seksuaalihistoriaan tutustutaan aina. Menneisyyden perkaaminen ei tarkoita, että esiin pitäisi väkisin kaivaa jotain ikävää.

– Aina seksuaalienergian, nautinnon tai halun piiloutumiseen ei tarvita sen suurempaa syytä tai traumaattista kokemusta. Niitäkin tarinoita kyllä kuulee.

Olennaista on tutustua siihen, miten sinusta on tullut juuri sellainen kuin olet. Miten sinut on kasvatettu? Millainen kotisi ilmapiiri on ollut? Millaisia suhteita sinulla on ollut? Entä ensimmäiset seksikokemukset?

Itsetuntemus näkyy rauhana ja hyvinvointina.

– Esiintymistyötä tekevä kurssilainen kertoi, että kun hän oppi olemaan enemmän sinut seksuaalisuutensa kanssa, yleisön antamat palautteet paranivat, Ranta sanoo.

2. Tee asioita käsilläsi ja liiku

Ulla Oksalan mukaan seksuaalisuus on kehossa virtaavaa energiaa – kuin bensaa elämän liekkeihin. Kun seksuaalienergia herää, se voi tuoda lisää elinvoimaa ja iloa.

– Ihminen saa buustia ja huomaa ympäröivän maailman uudella tavalla. Hän alkaa kukkia ja olla läsnä. Toki se vaikuttaa itse seksiinkin, Oksala sanoo.

Tätä energiaa herättelevät onnistumisen kokemukset, kehut ja kiitos.

– Positiivinen palaute kohottaa. Itsevarmuus näkyy siinä, miten pystyy lähestymään muita ihmisiä.

Terve.fi:n kyselyn vastaajista yli puolelle parisuhde on ollut tärkeä oman seksuaalisuuden vahvistaja. Suhteessa eroottista latausta voi ylläpitää flirtillä, kosketuksilla ja puhumalla toisesta kauniisti.

Seksuaalienergiaa voi herätellä myös itse. Voit käydä pitkässä suihkussa tai hankkia aisteja hellivän hajuveden. Oksalan mukaan myös leipominen tai muu käsillä tekeminen voi viritellä tunnelmaan.

Kun pysähtyy taikinan äärelle, seksuaalienergia voi herätä. Kuulostaa hassulta, mutta nämä ovatkin mystisiä juttuja.

Uiminen, juoksu, tanssi, hyppiminen tai vaikka käsien heiluttelu puolelta toiselle herättelevät kehoa ja mieltä.

– Kun on paljon paikoillaan, keho jumiutuu ja lässähtää ja energiat pysähtyvät. Kun panee kehonsa liikkeelle, tulee tunne, että on elossa, Oksala sanoo.

3. Käsittele itsetunnon kolhut

Ranta ja Oksala ovat yhtä mieltä siitä, että seksuaalisuuden tiellä on yksi este ylitse muiden: häpeä. Moni tuntee sitä omasta kehostaan, halusta tai haluttomuudesta.

Suomalaiset sanovat mielellään, että saunakulttuurin avulla he ovat tulleet sinuiksi alastomuuden kanssa. Se ei ole koko totuus, Ranta sanoo.

– Tiedän ihmisiä, jotka eivät voi riisuutua kumppaninsa nähden. Paine on eniten oman pään sisällä.

Häpeä voi saada alkunsa melkein mistä vain – satunnaisesta kommentista, kasvatuksesta, yhteiskunnan normeista, seksikokemuksista. Vahingollisia ovat myös kokemukset, joissa omia rajoja ei ole kunnioitettu.

– Seksuaalisuuteen liittyy kaikkein suurinta haavoittuvuutta. Tuntuu hirveän pahalta, jos tulee mitätöidyksi tai kyseenalaistetuksi omana itsenään, Ranta sanoo.

Hänen mukaansa seksuaalisen itsetunnon kolhuja voivat korjata aika, hyvä parisuhde ja muut rakkaudelliset kokemukset. Vuorovaikutuksella seksikumppaneiden kanssa on iso merkitys.

– Häpeä on terve tunne silloin, kun tekee jotain luvatonta tai laitonta. Seksuaalista halua tai haluttomuutta tai omaa kehoa ei ole mitään tarvetta hävetä, Ranta painottaa.

Ikäviä kokemuksia kannattaa käsitellä ammattilaisen tai luotettavan läheisen kanssa. Vaikeista asioista puhuminen voi lähentää, kunhan keskustelijat aidosti kuuntelevat toisiaan.

– Ei riitä, että toinen tokaisee, että eihän tuota tarvitse hävetä.

Joskus häpeään auttaa sen haastaminen: Se, että teet jotakin, mikä tuntuu epämukavalta. Voit pitää puheen, laulaa karaokea tai kävelllä seksikauppaan. Mukavuuden rajat ovat kaikilla erilaiset. Se, mikä nolottaa toista, on toiselle arkipäivää.

Tyypillisesti seksuaaliterapeutin vastaanotolle tullaan eron jälkeen. Moni on alkanut seurustella niin nuorena, että seksuaalisuuteen tutustuminen on ollut vielä kesken.

– Monet uuden kumppanin löytäneet kertovat, että tämä ihminen on aukaissut heidän seksuaalisuutensa. Oikeasti kyse on siitä, että tämän ihmisen kanssa he ovat uskaltaneet olla enemmän omia itsejään.

Ranta ja Oksala kannustavat itsetutkiskeluun ja sooloseksiin. Kun tietää, mistä nauttii, osaa pyytää sitä toiselta.

– Se, että kaikki naiset tai kaikki miehet tykkäisivät jostakin, ei pidä paikkaansa, Ranta sanoo.

4. Ylitä henkisiä esteitä

Seksuaalisuus muuttuu läpi elämän, iän, kokemuksen ja elämäntilanteiden mukana. Jos arki on hektistä, seksi ei välttämättä käy edes mielessä.

Teija-Liisa Ranta ymmärtää ruuhkavuosien paineet hyvin, mutta kannustaa miettimään, sivuutatko tunteesi ja tarpeesi jatkuvasti.

– Kiire voi olla keino paeta omia asioitaan. Sinä olet kuitenkin elämäsi tärkein henkilö, Ranta sanoo.

Hän kokee, että moni on seksuaalisuuden suhteen turhan välinpitämätön.

– Ajatellaan, että tämä ei koske minua vaan muita: Että enhän minä voi laittaa korkokenkiä tai noita farkkuja, vaikka ne tuntuisivat itsestä ihanilta.

Ulla Oksala on törmännyt työssään naisiin, jotka häpeävät sitä, että he haluavat ”liikaa”, sekä naisiin, jotka eivät edes tunnista haluaan.

– Joillakin on edelleen se ajatus, että seksi kuuluu parisuhteeseen. Deittaillessa saatetaan laskea, koska uuden ihmisen kanssa voi harrastaa seksiä.

Taustalla voi olla alitajuisia luuloja siitä, kuinka naisen kuuluu toimia, tai seksuaalikasvatusta, jossa on puhuttu enemmän vaaroista kuin nautinnosta.

– Olen viisikymppinen nainen enkä ollut ennen seksologin koulutusta kuullut missään puhuttavan siitä, mikä klitoris on. Se on nautinnon elin, Oksala sanoo.

Hän toivoo, että jokainen uskaltaisi toteuttaa seksuaalisuuttaan vapaasti.

– Huora ja madonna -kahtiajako on valtava ajatusvääristymä. Voi toteuttaa villisti mitä hurjimpia juttuja, mutta ei se kenestäkään huoraa tee. Ihmisissä on eri puolia, ja jokainen saa olla sellainen kuin haluaa.

Mieti siis, rajoittavatko muiden mielipiteet tai alitajuiset uskomukset sitä, millainen haluaisit olla. Olisitko avoimempi tai estottomampi, jos voisit unohtaa ne?

5. Löydä nautinnonlähteesi

Ulla Oksalan mukaan seksuaalienergia voi vahvistaa yhteyttä muihinkin ihmisiin kuin omaan kumppaniin.

Kun seksuaalienergia jyllää, ihminen on läsnä toisille ja hänellä on rohkeutta kohdata muita.

Se voi olla hehkua tai virettä, jonka muut huomaavat. Ihminen on läsnä ja sinut olemuksensa kanssa.

– Sen vastakohta on se, että käyttäytymisessä on ahdistusta ja jäykkyyttä. Silloin ihminen ei ole yhteydessä eroottiseen itseensä, Ranta sanoo.

Jos oma uteliaisuus tai elämänjano on hukassa, Oksala kehottaa tekemään jotain, mikä tuo nautintoa. Juo kahvit parvekkeella, ota kylpy tai kuuntele voimabiisiäsi.

– Yhdistämme nautinnon helposti seksiin, mutta ajatteluaan kannattaa laajentaa. Seksi on elämän chili tai habanero. Nautintoa on kaikkialla.

69 % sanoo, että ikä on lisännyt seksuaalisuuden merkitystä.

52 % sanoo, että itsetuntemus on vahvistanut seksuaalisuutta.

Luvut ovat Terve.fi:n kyselystä. Kesäkuussa tehtyyn kyselyyn osallistui 112 vastaajaa.

Kuvateksti: Sari Havas ymmärsi opiskellessaan seksuaaliterapeutiksi, että oli epäillyt itseään turhaan. ”Naiset ajattelevat helposti, että heidän kehonsa on vääränlainen tai että he eivät riitä.”

Kuvateksti: Sari Havas on huomannut, että seksuaalisuuteensa tutustuminen on tuonut hänelle itsevarmuutta. ”En vähättele itseäni enää yhtä paljon.”

Kommentoi +