Ripsienpidennykset: näin saat niistä tyylikkäät ja vältät riskit
Kauneus
Ripsienpidennykset: näin saat niistä tyylikkäät ja vältät riskit
Ripsienpidennykset helpottavat arkea, mutta liian massiiviset ripset voivat vanhentaa ilmettä ja viedä tehon silmämeikiltä. Lue, miten varmistat onnistuneen lopputuloksen.
Teksti
,

Kuvat

28.12.2018
 | Päivitetty 9.11.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Ripsienpidennyksiin pätee sama totuus kuin kauneusleikkauksiin: jos ripsistä näkee jo kaukaa, että ne eivät ole aidot, tulos ei ole paras mahdollinen.

Ripsikuidut ovat keventyneet vuosien varrella, mutta monella naisella näkee silti liian massiivisia pidennyksiä. ­Jos ripset vielä takertuvat toisiinsa, lopputulos on helposti epäsiisti.

Mistä tämä johtuu ja miten sen voisi välttää?

– Tyypillinen virhe on, että ripsikuitu kiinnitetään moneen omaan ripseen. Silloin ripset tuntuvat tukistavan, kun räpäyttää silmiä. Ripset menevät helposti klimppiin, jos liimaa on käytetty liikaa, ripsiä laittava kosmetologi Simona Hintsanen sanoo.

Meikkaaja Ida Jokikunnas uskoo myös, että liika on liikaa. Hän näkee työssään paljon sekä hyviä että huonoja ripsienpidennyksiä.

– Liian kaarevat, pitkät ja siten raskaat pidennykset pysyvät harvalla siistinä viikkoa pidempään. Maltti olisi valttia.

Isot ripset rajoittavat meikkiä

Ripsien­pidennysten kuidut takertuvat erityisen helposti toisiinsa, jos hikoilee, luomet rasvoittuvat tai pesee kasvoja paljon. Myös nukkuminen on riski: harva pystyy pötköttämään koko yötä täysin selällään.

Oman ripsen kasvu pidennysten alla vaikuttaa sekin lopputulokseen.

– Jos haluaa luonnollisuutta, kannattaa valita luonnolliset ripsienpidennykset, jotka ovat kaarevuudeltaan ja pituudeltaan lähellä omia ripsiä, Jokikunnas kertoo.

Massiivisista pidennyksistä tulee helposti liian hallitseva osa kasvoja. Ne myös verottavat silmämeikin tehoa.

– Raskaat ripset luovat kasvoille varjoa, mikä vanhentaa ilmettä. Massiivinen pidennys saa myös silmät näyttämään pienemmiltä. Meikkaajan näkökulmasta pidennykset ovat aina vähän tiellä, eli ne rajoittavat ­silmämeikin mahdollisuuksia, Jokikunnas sanoo.

Volyymillä on riskinsä

Ripsienpidennyksistä saa toki myös todella hienovaraiset, luonnolliset ja kauniit. Se vaatii tekijältä ammattitaitoa – ja asiakkaalta malttia. Määrän sijaan kannattaa keskittyä laatuun.

Toiveen runsaudesta on huomannut myös Simona Hintsanen.

– Asiakkaat haluavat koko ajan lisää, pidempää ja tuuheampaa! Mutta kyllä luonnollisia ripsienpidennyksiä kysytään myös.

Hän tekee paljon ripsiä aikuisille naisille, jotka tavoittelevat juuri tyylikkyyttä ja luonnollisuutta.

– Tulos on onnistunut, kun ulkopuolinen ei osaa sanoa, onko kyseessä pidennykset vai ei, hän vahvistaa.

Ripsiä ei kannata ahnehtia varsinkaan, jos omat haivenet ovat hennot. Suosituilla volyymiripsillä saa näyttävyyttä, mutta niissä on pulmansa.

– Volyymipidennyksissä ripsiin kiinnitetään kuituja tupsuina. Ripsitupsun kokonaispaino voi olla niin suuri, ettei hento ripsilaatu kestä sitä. Silloin pidennykset putoavat nopeasti. Myös oma ripsi, johon kuitu kiinnitetään, heikkenee painon alla. Se voi jopa lakata kasvamasta, Hintsanen kertoo.

Kun pidennykset asennetaan oikein ja huolellisesti, omat ripset pysyvät hyvässä kunnossa.

– Osaaminen näkyy kauniina tuloksena, oli tekniikka mikä tahansa, Xtreme Lashesin kouluttaja Maija Kaunisto muistuttaa.

– Ammattitaitoon kuuluu se, että tekijä osaa arvioida, millaiset pidennykset sopivat kunkin ripsille. Asiakkaat ymmärtävät jo hyvin, että oma ripsi ei kestä liian paksujen tai tuuheiden pidennysten painoa.

Allergialiimassakin on akrylaattia

Pidennysten suurin riski on liima, jolla ne kiinnitetään. Sen sisältämä akrylaatti voi herkistää tai aiheuttaa allergiaa. Kyse on huippukestävästä aineesta: samanlaisia käytetään rakennusteollisuudessa.

– Ripsiliimoja kehitetään jatkuvasti, mutta kaikissa on yhä akrylaattia. Tärkeintä on, että liima ei joudu kosketuksiin ihon kanssa, vaan ripsikuitu liimataan suoraan omaan ripseen, kouluttaja Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta kertoo.

Joskus kuulee puhuttavan allergialiimoista, mutta oikeasti sellaisia ei ole. Xtreme Lashes on tuonut valikoimaansa silmille hellävaraisemman version, jota yritys kutsuu allergialiimaksi. Siinäkin on silti akrylaatteja.

– Pyrimme vähentämään herkistymisreaktioita. Uusi liima vapauttaa mahdollisimman pienen määrän haitallisia kaasuja ilmaan, Maija Kaunisto kertoo.

Turvotus ei ole normaali reaktio

Maija Kaunisto sanoo, että on tärkeää erottaa liimalle herkistyminen ja varsinainen allergia.

– Jos silmä punoittaa hiukan ripsien laiton jälkeen, se voi johtua vaikka siitä, että luomi on ollut tekovaiheessa raollaan. Silloin liimahöyryjä pääsee silmään. Ammattitekijä varmistaa aina, että silmä pysyy kiinni, hän sanoo.

Jos silmä sen sijaan turpoaa, liima on voinut osua ihoon. Mikäli kutina tai turvotus on voimakas, pidennykset pitää poistattaa. Itse niitä ei kannatta irrottaa.

Ida Jokikunnakselle ihon turvotus pidennysten tyvessä on tuttu näky. Hän muistuttaa, ettei se ole normaalia.

– Kun ottaa pidennykset, pitää jaksaa huolehtia niiden puhtaudesta joka päivä – etenkin jos meikkaa. Jos ei ole tarkka, ripsien tyveen kertyy helposti bakteereja. Tiedän pidennysten käyttäjiä, joilla on kroonistunut silmätulehdus juuri tästä syystä.

Kommentoi +