Päässä surraa ja levoton olo? Nämä rentouttavat hoidot haluat varata heti uudestaan
Hyvinvointihoidot
Päässä surraa ja levoton olo? Nämä rentouttavat hoidot haluat varata heti uudestaan
Miltä kuulostaisi hellä tukistelu tai mindfulness-hieronta? Testasimme rentouttavat hoidot, jotka rauhoittavat niin mieltäsi kuin kehoasi.
Teksti

Kuvat

15.10.2023
 |
Trendi

Hellää tukistelua

Mikä: Brain Relief -kosketushoito, jossa mieli ja keho rentoutuvat lempeän kosketuksen avulla musiikin soidessa. Hoidon aikana käsitellään pään ja hartioiden alueita sekä käsiä ja jalkoja. 75 e, 50 min, Medical Lounge Helsinki.

Mitä hoidossa tapahtuu: Hoidon aluksi avataan hiukset ja asetutaan selälleen makuulleen pehmeään hoitotuoliin. Suomessa kehitetty hoito yhdistelee aasialaisia ja suomalaisia painallus- ja hierontahoitotekniikoita.

Hoito alkaa pää- ja hartiaseudulta. Hiukset ovat syystä auki, sillä hoitaja vetää kevyesti hiuksista ja se yllättää, vaikka tuntuukin ihanalta. Pään jälkeen siirrytään käymään kosketuksen avulla läpi koko keho. Hoidossa ei käytetä voimaa thyai kovia hierontaotteita, vaan hoitaja kiertää hoitopöydän ympäri käyden kehon kohta kohdalta läpi pienellä voimalla silittäen – vähän kuin kosketuksella piirtäen kehon ääriviivat.

Hoito sopii myös kivuista kärsiville, sillä hoidossa ei käsitellä kehoa lainkaan voimalla.

Sinulle jos... stressaat ja tuntuu vaikealta pysähtyä tai rentoutua. Hoito sopii myös kivuista kärsiville, sillä hoidossa ei käsitellä kehoa lainkaan voimalla. Hoidossa aktivoidaan parasympaattista hermostoa useamman aistin kautta. Parasympaattinen hermosto säätelee muun muassa kehon rauhallisuutta ja rentoutta, joten myös ahdistuneisuudesta ja paniikkioireista kärsivät voivat hyötyä hoidosta.

Parasta: Hoito tekee kevyen ja levollisen olon. Hoito on kuin mindfullnesshetki tai ohjattu meditaatio, jossa itse voi vain maata ja keskittyä läsnäoloon, hoitajan kosketukseen ja kehon tuntemuksiin.

Yllättävintä: Kevyt hiusten vetäminen on hoidon ihanin ja voimakkain tunne, joka saa hymyilemään yllättävyydellään. Hoidon luvataan parantavan myös yöunia, johon suhtaudun huonona nukkujana skeptisesti, mutta toden totta nukun paremmin seuraavana yönä!

Rentouttava vaikutus: 4/5. Mieli on rento ja rauhallinen, muttei lainkaan uninen. Kehon jumeja tai lihaksia ei varsinaisesti hoidossa käsitellä, joten kehollinen rentous tuntuu lähinnä maadoittuneena ja pehmeänä olona.

Kosketuksen ja äänen voima

Mikä: Mindfulness-hieronta, joka yhdistää hieronnan rentouttavat ominaisuudet ja hoitoa varten kehitetyn mindfulness-ääninauhan. Hoidossa voi valita hieronnan joko pään tai jalkojen alueelle. 59 e, 30 min, Blue Lagoon Beauty -hoitolat.

Mitä hoidossa tapahtuu: Koska menen hoitoon aamulla, minulle ehdotetaan pään hieromista. Menen pötköttelemään mukavalle pedille lämpimän peiton alle, ja päälle laitetaan ääninauha, jossa mindfulness-ohjaaja neuvoo rentouttamaan ruumiinosan kerrallaan. Samalla hierotaan pää, niska ja hartiat. Hieronta on melko kevyttä mutta kuitenkin silittelyä napakampaa. Varsinkin hiusten ”tukistelu” ja päänahan kampaaminen tuntuvat taivaallisilta.

Hoidossa käytettävä mandariinin tuoksu on samaan aikaan rauhoittava ja energisoiva. Samaa oloa tehostaa hoidon jälkeeni saamani kuppi lämmintä teetä, jossa on vihreää teetä ja mansikkaa. Saan kuulla jälkikäteen, että purentalihakseni ja hartiani olivat kireät – hoito tuli siis tarpeeseen.

Sinulle, jos... olet kireä ja jännittynyt, mutta sinulla ei ole aikaa tai viitseliäisyyttä mennä pitkiin hoitoihin. Puolen tunnin pysähtymisen voi tehdä vaikka lounastauolla – hoidon jälkeen tukkani oli hieman pörröinen, mutta muuten olin siistissä kunnossa seuraaviin menoihin. Myös ihana lahja stressaantuneelle läheiselle!

Parasta: Ääninauhan ja hieronnan yhdistelmä pysäyttää loistavasti. Normaalissa hieronnassa alan helposti tehdä mielessäni kauppalistaa, mutta nyt keskityn kuuntelemaan nauhan ääntä: keskity varpaisiin, sitten jalkateriin. Hengitä sisään, puhalla ulos.

Kun menen hoidon jälkeen töihin, työkaverini kysyvät: Mitä sinulle on tapahtunut, kun näytät noin hehkuvalta?

Yllättävintä: Kun menen hoidon jälkeen töihin, työkaverini kysyvät: Mitä sinulle on tapahtunut, kun näytät noin hehkuvalta? Ihoni on kuulemma kuulas ja kasvot rentoutuneet – heidän mielestään kasvohieronnan vaikutus näkyy selvästi. Ihanaa!

Rentouttava vaikutus: 4/5. Olo on rentoutunut, muttei sellainen pitkän hoidon jälkeinen Valun spagettia -rentoutunut. Olen kuitenkin selvästi rennompi, ja aamun jännitykset ovat tipotiessään.

Ayurvedaa uudella tavalla

Mikä: Total ayurveda -hoito, joka sisältää vartalon abhyanga-kokovartalohieronnan, kasvohieronnan kansa wand -sauvoilla, päähieronnan ja ayurvedisen kotihoitopaketin. 185 e, 120 min, Mandarin Spa.

Mitä hoidossa tapahtuu: Hoito alkaa lyhyellä haastattelulla, jossa kartoitetaan ayurvedan mukaista kehotyyppiä. Tiedän olevani pitta, ja se vahvistuu haastattelun aikana. Siksi hoitoon valitaan pitta-tyypille sopivat öljyt ja tuoksut.

Hoito alkaa jalkojen puhdistuksella lämpimillä kääreillä ja pian rentouttava lämpö leviää myös selkääni, jonka päälle laitetaan kuumia laavakiviä.

Hierontatyyliä kutsutaan abhyangaksi, ja se eroaa perinteisestä hieronnasta siten, että hieronta on hyvin liukuvaa ja sulavaa ja sillä pyritään edistämään lymfakiertoa. Hieronnan apuna käytetään runsaasti lämpimiä öljyjä ja välillä hieronta keskittyi kehon niin sanottuihin marmapisteisiin eli energiapisteisiin.

Kehon hoitamiseen lisäksi hierotaan pää öljyllä (varaudu rasvaisiin hiuksiin!) sekä tehdään kasvohoito, jossa käytetään kasvojen hierontaan niin kansa wand -sauvoja kuin kristalleja. Lopuksi laitetaan ihana naamio.

Sinulle, jos... haluat todella rentouttavan hoidon ja tietää itsestäsi lisää. Ennen hoitoa tehtävä kehotyyppianalyysi laittaa miettimään kehoaan ja elämäntapojaan. Sopii hyvin, jos olet kiinnostunut ayurvedasta tai ylipäänsä erilaisista tavoista ajatella ja hoitaa terveyttä.

Parasta: Kokonaisuus! Hoito on todellinen päästä varpaisiin -hoito, sillä samalla hierotaan niin jalat kuin päänahka ja kasvot.

Hoidossa käytettävien tuotteiden ja diffuuserin tuoksut ovat ihania. Pidin myös siitä, miten kaikki oli rentouttavan lämmintä: öljy, pyyhkeet ja laavakivet, joita aseteltiin muun muassa selälle, kämmenille ja jalkapohjille. Mikä ihana ja syvä rentous laskeutui kehoon!

Kasvohieronta tehdään erikokoisilla kansa wand -sauvoilla. Sauvojen päät ovat viileät ja ne tuntuvat kasvoilla ihanilta kaiken lämmön keskellä.

Yllättävintä: Kasvohieronta tehdään erikokoisilla kansa wand -sauvoilla. Sauvojen päät ovat viileät ja ne tuntuvat kasvoilla ihanilta kaiken lämmön keskellä. Hoitaja osaa painella herkkiä pisteitä kasvoissani: kulmakarvojen väliä ja nenänpieliä.

Hoitoon kuulu myös kotiin saatavat hoitotuotteet: ayurvedassa käytettävä kielenkaavin ja kehotyypin tarpeisiin vastaava yrttiseos. Kokeilen heti seuraavalla viikolla kielenkaavinta ja stressin lievittämiseen sopivaa ashwagandhaa.

Rentouttava vaikutus: 5/5. Olo on todella rentoutunut. Keho on yhtä aikaa kevyt ja painava. Iho tuoksuu vahvasti loppupäivän ja kietaisen kotimatkalle hiuksiin huivin, sillä hiukset ovat öljystä rasvaiset. Rentoutunut olo jatkuu yllättävän pitkään.

+ katso myös nämä: 4 x hyvinvointia

1. Huvipuistostaan tuttu

Milloin viimeksi kävit Kouvolassa? Tykkimäkeen on avattu kesällä Tykkimäki Resort: hirsihuviloita, joissa voi majoittua pienen luksuksen kera. Kiinnostaa: ulkoporeallas ja järvimaisema!

2. Jumppaa kasvoille

Kun leukoja kiristää, kasvojooga voi oikeasti auttaa. Päivi Salmisen Päivittäinen kasvojooga -kirja sisältää selkeät ohjeet, joiden avulla voi kohottaa ilmettä ja rentouttaa lihaksia.

3. Thaimaalaista meditaatiota

Bhavana - Johdatus thaimaalaiseen meditaatioon on lyhyt oppimäärä viisauteen ja seesteisyyteen. Siinä kirjailija ja professori Leah Weiss yhdistää uusinta tietoa neuro- ja käyttäytymistieteistä tähän tuhansia vuosia vanhaan traditioon. Kirja rauhoittaa ja herättää ajatuksia – ja johdattaa meditoimiseen itsenäisesti.

4. Yö iglussa

Miltähän tuntuisi nukkua tähtitaivaan alla? Meren äärellä, Hilton Kalastajatorpalla Helsingissä se onnistuu. Iglux-elämyspakettiin kuuluvat laiturilla sijaitsevan iglun lisäksi deluxe-hotellihuone (eli kyllä, suihkuun pääsy taattu) sekä valittaessa kaikki hotellin palvelut.

Juttu on julkaistu Trendissä 8/2023.

Kommentoi +