
Kun Raakel Lignell lähtee kotoaan Sipoosta Hyvää Elämää -ohjelman lähetykseen Helsinkiin, hän varaa ajoaikaa tunnin ehtiäkseen meikkiin seitsemäksi. Freelancerin elämä sopii viulistille ja juontajalle, joka tekee myös kirjoja ja pitää blogia apu.fi:ssä.
“Olen utelias ja tykkään vaihtelusta. Saan Hyvää Elämää -ohjelman asiantuntijavieraiden tapaamisista valtavasti tietoa ja uusia näkökulmia itsellenikin”, Raakel kertoo.
Muutama vuosi sitten Raakel teki elämäntaparemontin ja solahti sen myötä kokemusasiantuntijan rooliin. Projektista syntyi kaksi kirjaa, ja Raakel kävi luennoimassa.
Nyt tekeillä on syyskuussa ilmestyvä kirja kivusta ja kuntoutuksesta. Raakelin kehon synnynnäiset virheasennot aiheuttivat sellaisia kipuja, että hänelle tehtiin lonkkaleikkaus syksyllä 2015.
“Operaatio onnistui hyvin, mutta kroppa on vieläkin sekaisin. Käyn fysioterapiassa ja teen päivittäiset täsmätreenit, mutta raskaat lempilajini, combat ja tanssi, saavat vielä odottaa.”
Myös aiempi tiukka ruokavalio on vaihtunut lempeämpään. Mottona on, että arkena syödään järkevästi ja juhlissa nautitaan.
Kaikkiruokainen Lignellin perhe on aina suosinut vihanneksia ja juureksia sekä marjoja ja hedelmiä ruokavaliossa. Vadelmat, tyrnit ja herukat kerätään kotipuutarhasta.
Kesät vietetään mökillä Raaseporissa. Siellä Raakel kasvattaa yrttejä, mutta muuten ruokatarpeet ostetaan kesätorilta ja suoraan paikallisilta tuottajilta.
“Tuoretta meriahventa, lohta ja kampelaa haemme tutulta kalastajalta. Kantarellit ja mustikat poimin lähimetsistä. Se on suurta luksusta.”
Sekä arki että juhla ihastuttaa
Raakel Lignell on kirjaimellisesti kasvanut ruuan keskellä, sillä hänen vanhemmillaan oli Mikkelissä parhaimmillaan viisi ruokakauppaa. Vaikka teinivuosina Raakel keskittyi pääasiassa opiskelemaan viulunsoittoa, hän osallistui tarvittaessa myös kaupan töihin.
Isovanhemmat asuivat saman katon alla ja huolehtivat arkiruuasta. Viikonloppuisin äiti leipoi ja isäkin kokkasi.
“Muisto lihakauppias-isäni grillaamista porsaan ulkofileepihveistä nostattaa vieläkin veden kielelle. Ne maustettiin sitruunapippurilla, tuon ajan uutuusmausteella.”
Kun Raakel muutti puolisonsa Nicke Lignellin ja lasten kanssa Sipooseen parikymmentä vuotta sitten, oli selvää, että keittiö olisi kodin sydän. Ruokapöydän ympärillä ravitaan myös mieltä.
“Meillä on viisi lasta, joten arjen pyöritys on tuttua ja mieluisaa, vaikka rakastan juhlia ja niiden järjestämistä.”
Matkustaminen on tuonut lisää vivahteita niin yhdessä syömiseen kuin pöydän antimiin. Lasten kanssa tehdyt reissut hitsasivat perhettä entistä tiiviimmin yhteen.
Mieleenpainuvin matkakohde on ollut Mauritius, jonne Lignellit päätyivät ensimmäistä kertaa vuonna 1998. Paratiisisaaren keittiö, joka sekoittaa Intiaa, Kiinaa ja Eurooppaa, hurmasi kaikki.
“Sieltä on kotoisin rakkauteni kardemummaan ja inkivääriin. Ja kun lapset kaipaavat lohturuokaa, valmistan kanaa ja kookoskastiketta sikäläiseen tapaan.”
Väki ruokapöydässä on lisääntynyt
Nyt isommat lapset ovat jo muuttaneet omilleen, ja kuopuksen lakkiaisia vietetään tänä keväänä.
“Kotona on ihanan, mutta lähes omituisen rauhallista. Meillä on Nicken kanssa aikaa lukea, katsoa leffoja ja rupatella. Onneksi on koirat. Ne ovat sellaisia kodinhengettäriä, ja niitä sentään saan vähän hoitaa”, Raakel sanoo nauraen.
Toisaalta, kun nyt keräännytään yhteen, on väki ruokapöydän ympärillä lisääntynyt. Mukana on lasten poika- ja tyttöystäviä, onpa uutta polveakin.
“Ensimmäinen lapsenlapsemme täytti juuri vuoden, ja sen kunniaksi kaivettiin taas juhlarekvisiitat esiin”, Raakel kertoo.
Synttärijuhlia on tässä perheessä vietetty monenlaisella teemalla. Ohjelmassa on ollut milloin taikuriesityksiä, milloin poniajelua.
“Äitini tekee täydellisimmät täytekakut. Minun leivontabravuureitani ovat marengit. Juhlissamme onkin syöty pavlovakakusta varmaan sata erilaista versiota.”
Siunattu hyvillä ystävillä ja läheisillä
Äitienpäivään kakku ei kuitenkaan välttämättä kuulu. Yleensä Nicke ja lapset valmistavat runsaan brunssin. Pöytään nostetaan Raakelin herkkuja, kuten hedelmäsalaattia, omelettia, croissantteja sekä juustoja ja leikkeleitä.
Lignellit täyttivät viime vuonna kumpikin täydet viisikymmentä vuotta. Yhteisissä satavuotisjuhlissa vieraita oli parisataa.
“Lapset lähes pakottivat pitämään juhlat, ja olen onnellinen, että niin teimme.”
Raakel ja Nicke valmistivat kaikki tarjottavat yhdessä ruuanlaittoa harrastavan ystäväperheen kanssa.
“Silloin laadin – poikkeuksellisesti – oikein ostoslistan ja läksin tukkuun.”
Sankaripari pyöritteli lihapullia ja silppusi rapuhöystöä. Elokuun illassa maistuivat myös savulohi ja perunasalaatti. Ystäväperheen tyttären leipomat macaronit, sitruuna-marenkipiiraat ja rocky road -leivokset kruunasivat herkuttelun.
Juhlaa vietettiin kodin pihapiirin vanhassa ladossa. Noutopöydät oli siroteltu pihalle viritettyjen telttakatosten alle. Country-henkisen juhlan somisteiksi oli kerätty auringonkukkia ja hopeapajunoksia. Illan hämärtyessä syttyivät omenapuihin viritetyt valoketjut. Pöydissä tunnelmaa loivat kynttilät.
Omat lapset toimivat seremoniamestareina ja huolehtivat osaltaan juhlien sujuvuudesta. Vastuualueet oli sovittu etukäteen: yksi keitti kahvia, toinen huolehti ruokien esillepanosta ja niin edelleen. Raakel ja Nicke saivat vain nauttia. Mukana oli paljon esiintyviä taiteilijoita, joten ohjelmaa riitti pikkutunneille.
Koko edeltävän viikon satoi kaatamalla, mutta kuin ihmeen kaupalla juhlaviikonloppuna aurinko paistoi ja lämpömittari näytti 25 astetta.
“Leijuin juhlien jälkeisessä euforiassa varmaan viikon. Ajattelin, että minua on siunattu, kun meillä on niin ihania ystäviä, läheisiä ja rakkaita”, Raakel Lignell sanoo.
Resepti: Grillatut ravunpyrstöt
neljälle
- 500 g tiikeriravunpyrstöjä
Marinadi:
- 1 dl oliiviöljyä
- 2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
- 1–2 limetin raastettu kuori ja mehu
- 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- ½ ruukkua korianteria silputtuna
- ripaus kardemummaa
- ripaus suolaa
Ohje:
1. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Kääntele ravut marinadiin niin, että ne maustuvat kauttaaltaan. Nosta jääkaappiin pariksi tunniksi.
2. Grillaa tai pariloi ravut juuri ennen tarjoilua ja nosta ne vihreälle salaattipedille. Tarjoa lisukkeena avokado-mangosalsaa.
Resepti: Vihreä salaatti ja avokado-mangosalsa
neljälle
Salsa:
- 1 avokado
- 1 mango
- 1 dl paahdettuja kurpitsansiemeniä
- ½ dl seesamiöljyä
- 1 limetin mehu
- ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria
Salaatti:
- 1 l erilaisia salaatteja huuhdeltuna ja revittynä
- 200 g parsakaalin nuppuja höyrytettynä
- 200 g vihreitä papuja höyrytettynä
- 200 g sokerihernepalkoja (litteä)
- ½ ruukkua korianteria
- Tee ensin salsa. Halkaise avokado, poista kivi ja leikkaa hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. Paloittele myös mangon malto pikkukuutioiksi. Sekoita hedelmäkuutioiden joukkoon kurpitsansiemenet, seesamiöljy, limettimehu sekä suola, sokeri ja pippuri.
- Levitä salaatit tarjoiluvadille ja ripottele päälle parsakaalit, pavut ja sokeriherneet. Lusikoi salsa ainesten päälle. Viimeistele korianterinlehdillä ja vastagrillatuilla tiikeriravunpyrstöillä.
Juttu on julkaistu Eevan numerossa 5/2017.
Toimittaja: Helena Saine-Laitinen
Henkilökuvat: Timo Pyykkö Ruokakuva Timo Villanen