Milloin viimeksi kutsuit kaverit koolle? Psykologi kertoo viisi syytä, miksi juhlien järjestäminen kannattaa
Hyvinvointi
Milloin viimeksi kutsuit kaverit koolle? Psykologi kertoo viisi syytä, miksi juhlien järjestäminen kannattaa
Iloa kannattaa lisätä aina kun voi. Juhlien järjestäminen on siihen oiva keino.
Teksti

Kuvat

9.11.2023
 | Päivitetty 10.11.2023
 |
Kauneus ja Terveys

1. Se lisää kyvykkyyttä

Juhlat järjestämällä saa kokea nautintoa, iloa, arvostusta muilta sekä psykologisesti tärkeää autonomiaa eli mahdollisuutta vaikuttaa omaan elämäänsä. Juhlat voivat olla millaiset tahansa. Kutsu vaikka ystävät ­illanviettoon pako­huonepeliin.

2. Se helpottaa palautumista

Juhlat rentouttavat arjen kuormituksesta ja lisäävät ilon tunnetta. Juhlien ei tarvitse olla lisäkuormituksen aihe: taitoa luoda juhlat arjen keskelle voi harjoitella. Perheen tai ystävien kesken voi sopia, että tänään laitetaan hienompaa päälle ja kokoonnutaan tavallista paremman aterian äärelle.

3. Se liittää yhteen

Yhteyden kokeminen muihin on yksi psykologisista perustarpeista. Juhlien järjestäminen auttaa sen tyydyttymisessä. Jos arki on kiireistä, samalla voi hoitaa ystävyyssuhteita. Kun hyvät tyypit pääsevät tutustumaan toisiinsa, yhteisöllisyys vahvistuu edelleen.

4. Se vahvistaa kehosuhdetta

Juhlissa pääsee usein sopivasti irrottelemaan vaikka tanssimalla. Kehollinen tekeminen, kuten vapaa liike, luo yhteyttä omaan itseen erityisesti silloin, jos työ vaatii istumista. Laittautuessa on mahdollista keskittyä itseensä eri tavalla kuin arjessa, mikä parhaimmillaan hemmottelee sekä kehoa että mieltä.

5. Se auttaa pysähtymään

Tärkeiden asioiden juhlistaminen auttaa pysähtymään omassa elämässä merkityksellisten asioiden äärelle. Niiden noteeraaminen juhlilla voi vahvistaa kiitollisuuden tunnetta. Merkkipaalut saavat huomion eivätkä livu ohitse arjen virrassa.

Vinkit antoi psykologi Ilona Parviainen.

Juttu on julkaistu aiemmin Kauneus ja Terveys -lehdessä 07/2023.

Kommentoi +