Pirkko Mannola: "Olisi pitänyt opetella sanomaan ei"
Ihmiset
Pirkko Mannola: "Olisi pitänyt opetella sanomaan ei"
Kukaan ei uskonut, että pienestä ja ujosta tamperelaistytöstä olisi Suomen kauneimmaksi. Vielä harvempi aavisti, minkälaiseen seikkailuun missikruunu naisen kuljettaisi.
Teksti

Kuvat
,

19.12.2018
 |
Eeva

Näyttelijä, laulaja Pirkko Mannola ja elokuvaohjaaja Åke Lindman tapasivat elokuvastudiolla. Kohtaaminen ei ollut rakkautta ensisilmäyksellä.

”Åke oli minut nähtyään kuulemma ensin ajatellut, että mitä tuokin lahjaton missi täällä tekee”, Pirkko tunnustaa.

Ääni kellossa muuttui pian. Raamikas Åke oli tuttu näky keikkalavojen liepeillä, sillä hän toimi Pirkon kuljettajana. Automatkat olivat kiireiselle taiteilijaparille usein ainoita yhteisiä hengähdyshetkiä.

”Nyt jälkikäteen ymmärrän, että olisi kannattanut pitää töistä joskus taukoa ja opetella sanomaan ei. Minussa on aina ollut kummallista yliviritettyä energiaa, joka on kyllä auttanut esiintymisessä, mutta vaikeuttanut palautumista vapaa-ajalla. Tunnistan yhä sen levottomuuden itsessäni”, Pirkko pohtii.

Iloinen perhetapahtuma pakotti pysähtymään hetkeksi vuonna 1978, jolloin Pirkko ja Åke saivat hartaasti toivomansa lapsen, Heidin. Eevan haastattelussa Pirkko vitsaili olevansa koko kansan odottaja.

”Meille kotiin tuli lahjoja ja kirjeitä. Moni tuntui olevan myös huolissaan, sillä siihen aikaan nelikymppisiä synnyttäjiä oli vielä aika vähän.”

Oman iän huomaa lapsenlapsista

Pirkko halusi toimia alusta saakka toisin kuin oma äitinsä.

”En ole halunnut olla yhtä sitova kuin oma äitini oli. Olen vieläkin hirvittävän varovainen, etten tuputa Heidille mielipiteitäni tai puutu heidän perheensä elämään. Ehkä liiaksikin.”

Tyttärestään hän on suunnattoman ylpeä.

”Heidi on ollut pienestä pitäen itsenäinen oman tiensä kulkija. Hän on ollut aina paljon rohkeampi kuin minä. Hän lähti jo lukiovuoden jälkeen Nepaliin tekemään vapaaehtoistyötä.”

Heidi Lindman on nyt samanikäinen kuin Pirkko oli synnyttäessään. Heidi asuu puolisonsa sekä 2,5- ja 5-vuotiaiden tytärtensä kanssa Ruotsissa. Mummi pyrkii käymään kylässä aina, kun kiireiltään ehtii.

”Huomaan oman ikäni nykyään konkreettisimmin silloin, kun leikin lapsenlasteni kanssa. Kun olen pari päivääkin touhunnut ihanien tyttöjeni kanssa, olen aivan poikki”, Pirkko tunnustaa nauraen.

Lue koko haastattelu Eevan Nostalgia-numerosta 13/2018.

Kommentoi +