Näyttelijä Pihla Viitala: "Korona muistutti kiitollisuudesta"
Ihmiset
Näyttelijä Pihla Viitala: "Korona muistutti kiitollisuudesta"
Näyttelijä Pihla Viitala on huomannut, että kriisiaika on korostanut, kuinka riippuvaisia olemme toisistamme. Hän on huolissaan somemaailman raadollisuudesta.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 8.10.2020
Kauneus ja Terveys

Saan voimaa

Luen paljon kirjoja, koska ne ruokkivat luovuutta ja maadoittavat. Niiden avulla on helpompi ymmärtää maailmaa. Opin myös kertomaan ajatuksistani ja tunteistani. Olen ylpeä siitä, että tyttärenikin on innostunut lukemisesta.

Vaikutuin Maggie Nelsonin Argonautit-kirjasta ja odotan kuin kuuta nousevaa, että pääsen lukemaan hänen uuden teoksensa. Luen seuraavaksi Silja Kejosen runokirjan Lähetä minulle ympyrä. Kuuntelen paljon myös äänikirjoja, koska se on kätevää vauvan kanssa.

Silti voimauttavinta on musiikki. Olen isosta perheestä, jossa on aina musisoitu. Laulan, soitan kitaraa ja pianoa. Se tekee kotoisan olon.

Ärsyynnyn

Kahdeksan vuotta sitten minulta kysyttiin haastattelussa, kuinka paljon suunnittelin ensimmäistä lastani. Vastasin, ettei vauva ollut erityisen suunniteltu. Jutun otsikossa luki, että lapseni on vahinko. Se tuntui raa'alta ja ahdistavalta, koska otsikot jäävät elämään ja ihmiset vetävät niistä omat johtopäätöksensä.

Minusta on huolestuttavaa, että monet eivät kyseenalaista lukemansa tiedon todenmukaisuutta.

Olen myös huolissani siitä, miten ihmiset puhuvat toisistaan somessa. Olen pohtinut paljon, miten pystyn valmistamaan tytärtäni somemaailmaan.

Opin

Kriisiaikana korostuu, kuinka riippuvaisia olemme toisistamme. On ollut ihanaa huomata, että ihmiset haluavat puhaltaa yhteen hiileen. Ei ole tärkeää vain se, että itsellä kaikki on hyvin, vaan huolehditaan myös toisista.

Hyvinvointiyhteiskuntaamme erehtyy helposti pitämään itsestäänselvyytenä. Koronan myötä olen taas muistanut, kuinka hienossa maassa elämme.

Mielestäni tasa-arvo syntyy siitä, että ministerillä on sama kätilö kuin maahanmuuttajayksinhuoltajaäidillä. Jokainen saa yhtä hyvää huolenpitoa riippumatta siitä, kuinka paljon on rahaa.

Voimabiisi: Queenin Bohemian Rhapsody

Suosikkivaate: Verkkarit ja paita

Lohturuoka: vesimeloni

Luottokosmetiikkatuote: Apteekin rasvainen perusvoide

Pahan päivän pelastus: Omat lapset

Unelmien loma: Kreetan rannat tuttavaperheen kanssa

Lempilaji: Uiminen ja koripallo

Salainen pahe: Vanhojen lamppujen etsiminen nettihuutokaupasta

Pihla Viitala

37-vuotias näyttelijä, joka asuu Helsingissä puolisonsa Alexander Schimpfin ja kahden lapsensa kanssa. Palaa pian töihin äitiyslomalta. Tekee seurantadokumenttia romanitytöstä ja aloittaa Karppi-sarjan kolmannen kauden kuvaukset. Pihlan tähdittämä kansainvälinen rikosdraamasarja Cold Courage on katsottavissa Viaplayssa. Harrastaa musiikkia ja valokuvausta.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 11/2020.

Kommentoi +