Syö kasviksia ja muut keinot, joilla pidät verenpaineen kurissa
Hyvinvointi
Syö kasviksia ja muut keinot, joilla pidät verenpaineen kurissa
Voit helliä verisuoniasi monin tavoin. Kasvisten kalium on vastavoima suolan haitalliselle natriumille. Kurkkaa asiantuntijan neuvot, joilla pidät verenpaineen kurissa!
Teksti

Kuvat

Julkaistu 14.6.2021
Kauneus ja Terveys

1. Liiku hengästyen

Liiku säännöllisesti niin, että hengästyt edes hieman. Aerobinen liikunta vahvistaa sydäntä ja verisuonia ja pitää ne vetreinä. Joustavissa suonissa veri virtaa paremmin ja terve sydän jaksaa pumpata verta entistä helpommin.

Raskasta liikuntaa ei kannata vältellä, vaikka se nostaa verenpainetta hetkellisesti. Liikunnan jälkeen verenpaine laskee tuntikausiksi tavallista matalammaksi. Liikunta laajentaa verisuonia, ja silloin veri virtaa yleensä hyvin.

2. Vähennä suolan käyttöä

Suolan natrium lisää veren volyymia ja nostaa painetta. Iso osa suolasta tulee piilosuolana esimerkiksi leivistä ja valmisruoista. Sydänmerkki-tuotteet ovat hyvä valinta sydämen ja verisuonten kannalta.

3. Syö kasviksia

Kasvikset sisältävät kaliumia, joka on natriumin vastavoima eli se vähentää natriumin vaikutuksia.

4. Jätä lakunsyönti väliin

Vaihda lakritsi toiseen herkkuun. Lakritsin glykyrritsiini toimii elimistössä samankaltaisesti kuin suola. Pussillinen ­lakritsia päivässä voi nostaa paineet huimiin lukemiin.

5. Pidä kilot kurissa

Ylipaino nostaa verenpainetta monin tavoin: se aiheuttaa uniapneaa, lisää vaarallista vyötärörasvaa ja vaikuttaa hermostoon.

Kovat rasvat sisältävät huonoa LDL-kolesterolia, joka kertyy verisuonten seinämiin ja ahtauttaa niitä. Ahtaissa suonissa veri virtaa normaalia kovemmalla paineella. Ylipainoisella jo viiden tai kymmenen prosentin painonpudotus voi laskea paineita.

6. Vähennä stressiä

Stressihormonit vaikuttavat verisuoniin. Jos stressi jatkuu pitkään, arvot voivat nousta 5-10 pykälää.

7. Tumppaa tupakka

Tupakan ja nuuskan nikotiini supistavat verisuonia ja kohottavat verenpainetta.

8. Korkkaa harvoin

Alkoholi aktivoi sympaattista hermostoa ja nostaa verenpainetta. Alkoholi myös lihottaa. Kolme neljä annosta päivässä on miehillä riskiraja ja humalahakuinen juominen erityisen haitallista. Naiset saisivat juoda puolet vähemmän kuin miehet, sillä naisen maksa sietää alkoholia puolet vähemmän kuin miehen. Maksan kuormittuminen johtaa ensin rasvamaksaan, erityisesti ylipainoisilla. Rasvamaksa taas on terveysriski.

Asiantuntija: Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari ­Hekkala

Kommentoi +