Tervetuloa säteilevä kesä! Parhaat aurinkosuojat kasvoille ja vartalolle – kurkkaa myös rusketuksen pidentäjät
Kauneus
Tervetuloa säteilevä kesä! Parhaat aurinkosuojat kasvoille ja vartalolle – kurkkaa myös rusketuksen pidentäjät
Löydä tästä parhaat aurinkosuojat ja muut vinkit, joiden avulla nautit paisteesta hyvällä mielellä. Saa paistaa!
Teksti

Kuvat
,

9.6.2021
 |
Kauneus ja Terveys

1. Vahvista ihoa sisältä

Aurinkokapselit eivät korvaa aurinko­suojaa, mutta niitä kannattaa silti popsia. Kapselit sisältävät antioksidantteja, kuten E-, C- ja B-vitamiineja. Ne vahvistavat ihon omaa luontaista suojaa ja ehkäisevät siten aurinkoihottumaa, -yliherkkyyttä ja maksaläiskiä sekä vähentävät auringon ennenaikaisesti vanhentavia vaikutuksia, kuten rypistymistä ja veltostumista. Kapselit myös syventävät rusketusta ja jatkavat sen kestoa. Useimmat valmisteet sisältävät beetakaroteenia, joka antaa iholle lämpimän sävyn jopa ilman aurinkoa. Aloita kuuri pari viikkoa ennen auringon­ottoa, jotta suoja ehtii kehittyä.

Heliocare 360 Oral Capsules sisältävät C-, E- ja B3-vitamiineja 40 e/30 kpl. Pharma Nord Bio-Karoten + E sisältää beetakaroteenia, E-vitamiinia ja A-vitamiinin esiastetta 12,90 e/150 kpl. Lierac Sunissime Bronzing Capsules sisältää karotenoiditiivistettä 21 e/ 30 kpl.

2. Muista silmänympärykset

Vain harvoja aurinkosuojia kehotetaan levittämään ohuelle ja herkälle silmän­ympärysiholle. Syitä on useita: ne turvottavat, kirvelevät ja ärsyttävät herkkää ihoa. Niissä on myös usein hajusteita. Onneksi on jo jonkin verran omia suojatuotteita helposti rypistyvälle ja veltostuvalle ihokaistaleelle. Silmänympärysalueel­le tarkoitetuissa, lähes aina hajusteettomissa ja kosteuttavissa suojatuotteissa on vartalo- ja kasvosuojia ohuempi koostumus. Niissä on usein kevyt sävy, turvotusta ja tummuutta poistavaa kofeiinia ja vain fysikaalinen aurinko­suoja eli titaniidi- tai sinkkioksidia.

La Roche Posay Anthelios Invisible Fluid SPF50+ on kasvojen suojavoide, jota voi levittää myös silmän­ympäryksille 21 e. Medik8 Advanced Day Eye Protect SPF30 on paras voide herkästi turpoaville silmänympäryksille 54 e. Colorescience Total Eye 3-in-1 Renewal Therapy SPF35 sopii silmänympärysiholle ja meikin alle 94 e.

Meikki ei suttaannu, kun taputtelet aurinkovoiteen meikin päälle meikkisienellä.

3. Käytä puuteria!

Puuteri suojaa etenkin kiiltelevää ihoa.

v Zo Skin Health Sunscreen + Powder Broad-Spectrum SPF 30 sopii meikin päälle 91,90 e.

4. Väriä purkista

Itseruskettava päivettää, mutta ei suojaa kuten luonnollinen rusketus.

St. Tropez Self Tan Purity Bronzing Water Face Mist sopii kaikille ihotyypeille 34,90 e. Korres Aegan Bronze Tanning + Skin Perfecting Face & Body Serum sopii kasvoille ja vartalolle 46 e. Vita Liberata Beauty Blur Sunless Glow tasoittaa kasvojen epätasaista ihonsävyä 48 e.

5. Vaihda meikkiä

Aurinkosuojan sisältävä meikki suojaa paisteelta lähes yhtä hyvin kuin varsinainen suojatuote – kunhan meikkiä käyttää yhtä usein ja yhtä paljon kuin suositellaan eli lisää teelusikallisen koko kasvoille vähintään kahden tunnin välein. Jos käytät erillistä aurinkosuojavoidetta, taputtele se meikin päälle meikkisienellä, jotta meikki ei rullaa tai suttaannu. Muista myös huulet!

Colorescience Sunforgettable Total Protection Color Balm SPF 50 suojaa huulet auringolta ja tuo niille väriä 36 e. Avène Hydrance BB Tinted Hydrating Cream SPF 30 antaa sävyn ja suojan herkälle ja helposti palavalle iholle 31 e. Sensai Silky Bronze Natural Veil SPF 20 sopii iholle, joka harvoin palaa auringossa 56 e.

6. Huomioi kasvojesi tarpeet

Geelimäiset ja puuteriset aurinko­suojat sopivat parhaiten epäpuhtaalle ja rasvaiselle iholle sekä meikin alle. Pakkauk­sen teksti ”non-comedogenic” tarkoittaa, ettei suoja tuki ihohuokosia. Herkkäihoisen valinta ovat hajusteettomat voiteet. Myös mitä lyhyem­pi ainesosa­luettelo, sitä todennäköisemmin herkästi ärtyvä iho sietää suojaa. Kuiva­ihoisen kannattaa levittää ihollensa kosteuttava, esimerkiksi hyaluronihappoa sisältävä, suojavoide.

Grown Alchemist Natural Hydrating Sunscreen SPF 30 sopii kuivalle iholle 38 e. Shiseido Clear Suncare Stick SPF50 antaa vahvan suojan 39 e. Nivea Mineral UV Protection SPF 50+ sopii rasvoittuvalle iholle 14,70 e. Atopik SPF 30 Sävyttävä Aurinkosuoja Herkälle Iholle rauhoittaa ihoa 29,50 e.

7. Sävytä ja suojaa päivävoiteella

Vaikka aurinko ei paistaisi, iho on syytä suojata UV-säteilyltä. Silloin suojaava päivävoide on hyvä ratkaisu. UVA-säteet vanhentavat ihoa ennen aikojaan, aiheuttavat pigmentti­läiskiä ja tunkeutuvat pilvipeitteenkin läpi. SPF tai SK kertoo tuotteen suojan polttavaa UVB-säteilyä vastaan ja ympyrään kirjoitettu UVA taas suojasta UVA-säteilyä vastaan. Jos purkissa lukee SPF 30, voit olla auringossa 30 kertaa kauemmin palamatta kuin ilman suojaa, kunhan noudatat levitysohjeita.

Luonnonkosmeettinen Alga Maris High Protection Tinted Sunscreen SPF 30 antaa iholle suojan ja sävyn 21,90 e. Ducray Melascreen UV Rich Cream SPF 50 käy kuivalle iholle, vaalentaa ja suojaa pigmenttimuutoksilta 23,90 e. Lumene Lumo Nordic BloomAnti-Wrinkle & Firm Day Fluid SPF 30 sopii aikuiselle iholle 26,90 e.

C-vitamiini on yksi parhaista pigmenttiläiskien nitistäjistä.

8. Valitse vedenkestävä vartalolle

Jos ympäristöystävällisyys mietityttää, hanki erittäin vedenkestävä aurinkosuoja. Mitä vedenkestävämpi tuote on, sitä vähemmän sitä liukenee vesistöihin. Vedenkestävyys ei tarkoita kuitenkaan sitä, ettei suojaa tarvitsisi lisätä. Lisää sitä jokaisen uinnin ja pyyhkeellä pyyhkimisen jälkeen ja vähintään kahden tunnin välein. Normaalikokoisen aikuisen vartalolle suositellaan vähintään kaksi ruokalusikallista voidetta kerralla. Tällöin 200 millin pakkauksesta riittää noin seitsemään levitykseen, jos suojaa käyttää ohjeen mukaan. Jos ihosi on vaalea tai palat helposti, valitse aina vähintään suojakerroin 30, mielellään 50. Myös Suomen kesässä.

Garnier Ambre Solaire Protecting Milk SPF 30 on ympäristöystävällinen valinta pakkausta myöten 13,90 e. Clinique SPF30 Virtu-Oil Body Mist sopii öljymäisyytensä ansiosta kuivalle iholle 34 e. Biotherm Waterlover Sun Milk SPF 30 on biohajoava ja vedenkestävä voide kasvoille ja vartalolle 35 e.

9. Syvennä ja jatka rusketusta

Tuotteet, joissa lukee ”tan maximizer” tai ”tan prolonger” tehostavat ihon omaa melaniinintuotantoa. Iho ruskettuu nopeammin ja rusketus säilyy pidempään, etenkin jos jatkat voiteen käyttöä vielä auringossa oleskelun jälkeen. Osassa rusketusta jatkavia tuotteita on pieni määrä myös itseruskettavaa sokeria DHA:ta, joka värjää ihon pinnan eli päivettää ihoa keinotekoisesti. Se kuluu pesujen myötä noin viikossa pois.

Nivea Protect & Bronze SPF 30 nopeuttaa ruskettumista 15,90 e. Lancaster Tan Maximizer Regenerating Milky-Gel After-sun rauhoittaa punoittavaa ihoa ja jatkaa rusketusta 39 e. Aco After Sun Milk syventää ja pidentää rusketuksen kestoa 13,50 e.

10. Muista jälkihoito

Aftersun-tuote korjaa, kosteuttaa, viilentää ja rauhoittaa ihoa.

Clarins SOS Sunburn Soother Mask rauhoittaa auringossa palaneen ihon 29,90 e. Nuxe Refreshing After-Sun Lotion korjaa auringon aiheuttamia vaurioita 29 e. Luonnonkosmeettinen Lavera After Sun Lotion ravitsee auringossa kuivanutta ihoa 12 e.
Kommentoi +