Opettele monotaskaus! Kun haluat parantaa keskittymiskykyäsi, unohda vauhti ja tehokkuus
Hyvinvointi
Opettele monotaskaus! Kun haluat parantaa keskittymiskykyäsi, unohda vauhti ja tehokkuus
Keskittymiskyky kateissa? Katso tästä kahdeksan vinkkiä, joilla voit kohentaa keskittymiskykyäsi.
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 16.12.2021
Kauneus ja Terveys

1. Aloita monotaskaus

Luo päivään hetkiä, jolloin keskityt tietoisesti tekemään vain yhden asian.

Päätä esimerkiksi, ettet katso sähköposteja etkä puhelinta kello 8–12, sillä aamupäivä on usein tehokkainta työskentelyaikaa.

Jätä puhelin pois myös silloin, jos seurustelet muiden kanssa, luet kirjaa tai katsot telkkaria. Opeta aivosi siihen, ettet katso kännykkää jatkuvasti.

2. Lisää unta

Herää tuntia myöhemmin tai mene tuntia aikaisemmin nukkumaan. Jos sinulla on keskittymisvaikeuksia, ala purkaa tilannetta antamalla nukkumiselle lisää aikaa joka yö, kunnes saat nukuttua 7–9 tuntia yössä.

Aivot palautuvat nukkuessa, ja pelkkä unen lisääminen voi korjata keskittymisongelmia. Liian lyhyet unet taas rapauttavat kenen tahansa tarkkaavaisuuden.

3. Hae työrauhaa

Tee etätöitä rauhallisessa ympäristössä tai rauhoita työpisteesi konttorissa, jos voit. Aivotutkijoiden mukaan avokonttorissa työskentely on myrkkyä keskittymiselle, se ei sovi aivoille.

4. Hidasta, jarruta

Tee hitaasti, se on vastalääkettä multitaskaukselle. Lisää hidasta tekemistä jokaiseen päivään. Tiskaa, laita ruokaa ja tapaa ystäviä rauhassa.

Mikä vain tekeminen käy, kunhan se on verkkaista eikä siihen liity suorittamista. Jätä kännykkä silloin pois.

5. Estä mikrokeskeytykset

Poista älypuhelimen sovelluksista ja saapuneista sähköposteista ilmoitukset. Laita puhelin välillä äänettömälle ja sellaiseen paikkaan, josta et näe sitä.

Tee netin ja sovellusten selailusta entistä hankalampaa. Poista pikakuvakkeet näytöltä ja sovellukset puhelimesta.

Erilaisten ohjelmien avulla voi myös vaikeuttaa tietyille sivustoille pääsyä. Esimerkiksi Facebookin fiidin voi korvata mietelauseella. Se onnistuu ainakin Chrome-selaimelle News Feed Eradicator -sovelluksella. Se löytyy googlaamalla. Näin saat viestit ja kutsut mutta et eksy selailemaan muiden kuulumisia.

6. Tasaa sokerit

Vältä sokerinsyöntiä ja pitkiä ateriavälejä, kun teet tarkkaavaisuutta vaativia asioita. Verensokerin ­heilahdukset heikentävät keskittymiskykyä. Kofeiini parantaa keskittymiskykyä, mutta muista kohtuukäyttö. Kofeiini voi aiheuttaa levottomuutta ja heikentää unta.

7. Lähde liikkeelle

Kävele paljon, sillä tarkkaavaisuutta petraa erityisesti monotoninen hidas liike. Jos tuntuu, ettet enää pysty keskittymään kirjan lukemiseen, kuuntele äänikirjaa kävellessä.

Liikunta ylipäätään parantaa tutkimusten mukaan aivojen hyvinvointia ja toimintaa, ehkäisee muistisairauksia ja synnyttää yhteyksiä aivojen eri osien välille.

Tanssi tai muu keskittymistä vaativa liikunta on kuin kehomeditaatiota. Liikkuessasi saat lepoa multitaskauksesta.

8. Tee käsin

Ota kädet käyttöön. Tee käsitöitä tai aloita keramiikkakurssi tai vaikka akvarellimaalaus. Käsillä tekeminen elvyttää keskittymiskykyä.

Kommentoi +