Herpaantuuko keskittyminen helposti? Asiantuntija kertoo 9 keinoa työmuistin avuksi
Hyvinvointi
Herpaantuuko keskittyminen helposti? Asiantuntija kertoo 9 keinoa työmuistin avuksi
Toistuvat keskeytykset ja häiriötekijät kuormittavat työmuistia. Neuropsykologian erikoispsykologi Merita Turunen neuvoo, miten parannat keskittymistä ja vähennät rasitusta.
Teksti

Kuvat

2.11.2020
 |
Kauneus ja Terveys

1. Rauhallinen työympäristö

Yritä sopia työpaikallasi käytännöistä, jotka vähentävät jatkuvia keskeytyksiä. Rajaa kalenteristasi esimerkiksi aikoja, jolloin teet vain keskittymistä vaativia töitä etkä ole toisten käytettävissä.

2. Hallitse ja karsi laitteita

Rajaa hetket, jolloin katsot tekstiviestit ja sähköpostit ja jolloin kalenterisi saa hälyttää. Maailma ei kaadu, jos kytket puhelimen lentotilaan tunniksi tai aina kun teet tarkkuutta ja muistamista vaativaa työtä.

3. Rajoita häiriötekijöitä

Ne lisäävät aivojen kuormitusta. Huomioi sekä äänelliset että visuaaliset häiriöt. Käytä kuulokkeita estääksesi työkavereiden puheensorinaa kuulumasta ja vedä verhot ikkunaseinän eteen, etteivät ulkoa tulevat visuaaliset ärsykkeet häiritse työtäsi.

4. Laita asiat paikoilleen

Tekemätön työ kuormittaa työmuistia ja tiedon käsittelyä. Suunnittele tekemättömille tehtäville aika ja paikka, jolloin hoidat ne. Se voi keventää merkittävästi mielen päällä olevaa epämääräistä tehtäväsumaa.

5. Ota apukeinot käyttöön

Nykytöissä on niin paljon muistettavaa, että muisti ei laiskistu, vaikka ottaisit apukeinot käyttöön. Käytä esimerkiksi puhelimen kalenterin muistiinpanoja. Se vapauttaa lisää resursseja muuhun.

6. Pidä taukoja

Työn tauottaminen on tärkein asia, jotta virta aivoissa riittää. Ihanteellinen ajoitus ­tauol­le on silloin, kun väsymysoireita ei vielä ole. Pidä työpäivän aikana useampi lyhyt tauko, joka irrottaa sinut työasioista. Säätele myös omaa vireyttäsi: vaihda välillä työtehtävää ja pohdi, mitkä tehtävät sujuvat vähäisellä energialla ja mitkä taas on hyvä ajoittaa virkeimpään aikaan.

7. Perehdy aivojen toimintaan

Viime vuosien aikana on ilmestynyt useita suomalaisten neurotieteilijöiden kirjoittamia oppaita, joiden avulla voit ymmärtää paremmin aivojesi toimintaa ja siten tehdä valintoja, jotka suojelevat ylikuormittumiselta ja tehostavat työntekoasi. Pohdi, millaisissa olosuhteissa työskentelet ja kuinka saat itsestäsi mahdollisimman paljon irti juuri niissä olosuhteissa.

8. Huolehdi perusasioista

Syö terveellisesti, nuku riittävästi, liiku ja huolehdi sosiaalisista suhteista. Vältä liiallista alkoholin käyttöä ja tupakointia. Aivoterveyden ylläpito edellyttää samoja asioita kuin muunkin terveyden vaaliminen.

9. Muista palautua

Jotta työmuisti ja muut tiedonkäsittelytoiminnot pysyvät vetreinä, vuorokauteen pitää mahtua useita tunteja muutakin kuin aivoja kuormittavaa työtä. Palautumisen tavat ovat yksilöllisiä. Pohdi, mikä sinulle on sellaista toimintaa, jossa aivot lepäävät. Rentoudutko liikkumalla, lukemalla kirjaa vai meditoimalla?

Vinkit antoi neuropsykologian erikoispsykologi Merita Turunen.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 12/2020.

Kommentoi +