Onko vihertävä pissa normaalia? Tällaisia asioita pissan väri ja haju kertovat terveydestäsi
Hyvinvointi
Onko vihertävä pissa normaalia? Tällaisia asioita pissan väri ja haju kertovat terveydestäsi
Punertava, sinertävä tai vihertävä pissa säikäyttää helposti. Näin pissa viestii kehosta, terveydestä ja arjen valinnoista. Tietyt merkit on syytä ottaa vakavasti ja tarkistuttaa lääkärin vastaanotolla.
1Kommenttia
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 11.12.2022
Kauneus ja Terveys

Tiedätkö, minkä väristä tai hajuista pissasi on? Se voi paljastaa terveydestäsi monenlaista, joten lorottelun päätteeksi kannattaa silloin tällöin kurkistaa vessanpönttöön.

Normaali virtsa on vaaleankeltaista, mutta jos edellisestä vesihuikasta on pitkä aika, virtsan väri vahvistuu. Siksi aamupissa on usein tummankeltaista.

Punertava virtsa säikäyttää helposti, mutta se on useimmiten harmitonta ja ruokavalion aiheuttamaa. Värjäytymistä saattavat aiheuttaa esimerkiksi aamupuuron kera nautitut mustaherukat tai lounaaksi syöty punajuurikeitto. Myös jotkut antibiootit, kuten rifampisiini, voivat värjätä pissan punaiseksi.

”Kun virtsassa on verta, kannattaa aina mennä urologin vastaanotolle.”
Erikoislääkäri Sirkku Mustonen

Viattomiin värimuutoksiin lasketaan myös sinertävä tai vihreä pissa, joka on usein seurausta esimerkiksi parsakaalin tai monivitamiinivalmisteiden syömisestä. B12-vitamiini puolestaan voi värjätä virtsan lähes neonkeltaiseksi.

Sen sijaan ruskeaan tai veriseen virtsaan kannattaa reagoida, jos sille ei löydy selitystä syömisistä tai veri ei tule emättimestä.

”Ruskea väri voi viitata sapen tai maksan toimintahäiriöön. Kun virtsassa on verta, kannattaa aina mennä urologin vastaanotolle. Jos pissaamiseen liittyy myös kirvelyä, kyse on yleensä virtsarakon tai virtsatien tulehduksesta. Joskus veri johtuu virtsatiekivistä. Virtsatien kasvain on harvinainen syy”, urologian ja kirurgian erikoislääkäri Sirkku Mustonen Terveystalosta kertoo.

Yksi piirre pissassa voi kertoa munuaisvaivoista

Syömiset vaikuttavat myös virtsan hajuun. Parsa, sipuli tai kahvi voivat tuoksua pissassa.

Diabeetikon pissa voi tuoksua makealta, koska siihen pääsee erittymään glukoosia eli sokeria. Myös virtsatietulehdus voi lähettää pahanhajuisia signaaleja.

Ja on vielä yksi seikka, jota kannattaa tarkkailla. Vaahtoutuva virtsa voi kieliä ­proteiinipitoisesta virtsasta, joka kannattaa tutkituttaa urologilla. Se voi viitata munuaisvaivoihin.

”Nuorempana rakossa voi pidättää jopa litran pissaa, mutta ikääntyessä pissaamistahti yleensä tihenee.”

Ikääntyessä pissaamistahti tihenee – tällainen tahti on normaalia

Pissa muodostuu munuaisissa, joista se kulkee sykäyksinä virtsanjohtimia pitkin virtsarakkoon. Se on eräänlainen säiliö, jonka seinämien venytysanturit lähettävät aivoille viestin pissahädästä.

Jos ensimmäiseen signaaliin ei reagoi, anturit lähettävät entistä voimakkaamman muistutuksen, ja monet suuntaavat vessaan tässä vaiheessa. Tällöin pissa jatkaa matkaa virtsaputkeen ja sieltä pönttöön. Pissan mukana elimistöstä poistuu muun muassa ylimääräinen neste, kuona-aineita ja lääkeaineita.

Nuorempana rakossa voi pidättää jopa litran pissaa, mutta ikääntyessä pissaamistahti yleensä tihenee. Erityisesti vaihdevuosien aiheuttama estrogeenin erityksen hiipuminen vähentää rakon seinämien elastisuutta, jolloin tilavuuskin pienenee. Myös virtsaputken limakalvo kuivuu ja sulkijalihaksen toiminta heikkenee.

”Neljästä kahdeksaan pissakäyntiä päivässä on normaalia ja yölläkin voi kertaalleen käydä. Yleensä pissaa tulee noin pari desiä kerralla”, Mustonen sanoo.

Jos pissan väri tai haju huolestuttaa, apua kannattaa hakea urologin vastaanotolta.

Pieni teko seksin jälkeen voi ehkäistä pissatautia

Pissaamisen ihanuuden ja rakon tyhjentymisen aiheuttaman raukean helpotuksen ymmärtää yleensä vasta silloin, kun virtsaamisen kanssa tulee ongelmia. Esimerkiksi virtsatietulehduksen sairastaa noin puolet naisista ainakin kerran elämässään ja toisilla vaivasta tulee jatkuva riesa.

”Tulehduksen aiheuttavat emättimen bakteerit, jotka pääsevät kiipeämään virtsaputkea pitkin rakkoon. Keski-­iässä estrogeenin väheneminen ja limakalvojen kuivuminen altistavat tulehduksille”, Mustonen kertoo.

Alavatsakivut, tihentynyt virtsaamistarve ja kirvely ovat virtsatietulehduksen oireita. Se hoidetaan yleensä antibioottikuurilla. Jos tulehdukset toistuvat useammin kuin kolme kertaa vuodessa, on syytä lähteä lääkäriin.

”Kuiville limakalvoille voidaan käyttää paikallisia estrogeenivoiteita, ja joskus voidaan harkita tulehduksen estolääkitystä.”

Riittävä juominenkin voi estää tulehdusta. Vettä ja muita nesteitä tulisi juoda puolitoista litraa päivässä. Myös karpalomehusta ja -kapseleista uskotaan olevan apua, sillä ne muuttavat virtsaa happamaksi ja ehkäisevät bakteerien riehaantumista.

”Yhdynnän jälkeen kannattaa käydä pissalla, sillä jos rakkoon on päässyt bakteereja, ne huuhtoutuvat pois.”

Artikkeli julkaistu Kauneudessa ja Terveydessä 13/22.

1 kommentti