Onko vaihdevuosikosmetiikka vain markkinointikeino vai pitääkö tuotteet vaihtaa vaihdevuosien alkaessa?
Vaihdevuodet
Onko vaihdevuosikosmetiikka vain markkinointikeino vai pitääkö tuotteet vaihtaa vaihdevuosien alkaessa?
Kun kosmetiikkaa markkinoidaan vaihdevuosilla, onko kyseessä markkinointikeino vai tarvitseeko tuotteet oikeasti vaihtaa, kun vaihdevuodet lähestyvät. Kauneustoimittaja selvitti asiaa.
Teksti

Kuvat

15.2.2023
 |
Eeva

Onko vaihdevuosikosmetiikka vain markkinointinikkareiden keksintöä vai tarvitseeko sellaista oikeasti? Vastaus on yksinkertainen: tarvitsee, sillä iho ja sen tarpeet muuttuvat vaihdevuosien aikana.

Vaihdevuodet ovat muutosten aikaa kehon lisäksi iholle. Itseasiassa muutokset alkavat jo niitä lähestyttäessä. Syynä on ennen kaikkea hormonit, sillä aivan kuten murrosiässä, raskaudessa ja synnytyksen jälkeen, hormonitasot heittelevät myös vaihdevuosien aikana, ja hormonaalinen epätasapaino – etenkin estrogeenin väheneminen – vaikuttaa ihoon usealla tavalla.

Kuuntele podcastia

Suomessa on 1,5 miljoonaa naista, joita vaihdevuodet koskettavat. Toimittaja Aino-Mari Tuuri tajusi olevansa yksi heistä ja päätti selvittää, mitä kaikkea se tarkoittaa. Kuuntele Menologeja-podcastia ja ällisty.

Näin vaihdevuodet vaikuttavat ihoon

Vaihdevuosien aikana iho saattaa kuivua, muuttua herkemmäksi ja ohuemmaksi, ja kuten koko kehossa, myös ihossa erilaisten häiriötilojen korjaaminen kestää kauemmin kuin nuorena. Tämä johtuu siitä, että solut lisääntyvät aiempaa hitaammin.

Hyvät uutiset tulevat tässä: kosmetiikkabrändit ovat huomanneet tilanteen ja kehittäneet ihonhoitotuotteita nimenomaan vaihdevuosi-ihon tarpeisiin.

Yleensä iholle tapahtuu vaihdevuosissa useampi asia kerralla. Joskus jopa tuntuu, että kaikki muutokset tapahtuvat vain yhdessä yössä.

Sen lisäksi, että iho kuivuu tai menettää sen joustavaksi ja napakaksi tekeviä kimmosäikeitä eli kollageenia ja elastiinia, se voi myös muuttua aiempaa sameamman väriseksi tai siihen alkaa muodostua pigmenttimuutoksia.

Jos ihosi kuivuu, etsi tuotteita, joissa on hyviä ja ravitsevia rasvoja, kuten aprikoosinkivi- tai auringonkukan siemenöljyä, sekä kosteuttavaa hyaluronihappoa ja ihoa korjaavia keramideja.

Jos ihosi taas näyttää antaneen periksi maan vetovoimalle eli veltostuu tai rypistyy, sivele ihollesi uudistavaa retinolia ja peptideitä. Samea iho kirkastuu esimerkiksi mietoja happoja sisältävillä kasvovesillä, seerumeilla tai kuorinnoilla. Kaura ja kamomillasta peräisin oleva bisabol rauhoittavat ihoa ja C-vitamiini sekä niasiiniamidi tasoittavat ihon sävyä.

Yleensä iholle tapahtuu vaihdevuosissa useampi asia kerralla. Joskus jopa tuntuu, että kaikki muutokset tapahtuvat vain yhdessä yössä. Onneksi nykyään kosmetiikkabrändeillä onkin tarjota tuotteita, jotka hoitavat yhden ongelman sijaan useampia.

Kokeile näitä tuotteita kotona

Herkällekin iholle sopiva Vichy Neovadiol Meno 5 BI -seerumi silottaa ryppyjä ja tasoittaa ihonsävyä vähentämällä pigmenttimuutoksia muun muassa C- ja E-vitamiinien sekä omega-rasvahappojen avulla. 30 ml, 45 e.

Peptidejä, valkomännyn uutetta sekä auringonkukan siemenöljyä sisältävä Korres White Pine Meno-Reverse Serum-in-Moisturiser -seerumivoide kiinteyttää, kosteuttaa, ravitsee ja häivyttää pigmenttimuutoksia. 40 ml, 62 e.

Clarins Super Restorative Day Cream for All Skin Types -päivävoide hoitaa useimpia vaihdevuosi-iholle tuttuja harmin aiheita, kuten sameaa ihonväriä, veltostumista, juonteita ja piintakuivuutta. 50 ml, 112 e.

2 kommenttia