Onko ihosi kuin hiekkapaperia? Tutustu tähän luonnon ihmeaineeseen
Kauneus
Onko ihosi kuin hiekkapaperia? Tutustu tähän luonnon ihmeaineeseen
Sheavoihin on vaikea olla ihastumatta, jos iho on tyyppiä hiekkapaperi. Mistä voide tehdään ja miten sitä käytetään?
Teksti

Kuvat

1.7.2020
 |
Kauneus ja Terveys

Mitä sheavoi on? Onko karitevoi sama asia?

Sheavoi on suojaava kasvirasva, joka sopii sekä kasvojen, vartalon että hiusten hoitoon. Se on afrikkalaisille naisille kuin apteekin perusvoide meille suomalaisille. Sheavoilla voi suojautua niin Saharan hiekkamyrskyiltä kuin Pohjolan talvipakkasilta.

Kasvirasva saadaan Länsi- ja Keski-Afrikassa kasvavan voipuun (vitellaria paradoxa) pähkinöistä. Shea- ja karitevoi ovat sama asia: ensimmäinen nimi on englantia, toinen ranskaa. Ainesosaluettelossa eli inci-listassa shea on Butyrospermum Parkii.

Mitä sheavoi tekee iholle?

Se hoitaa, kosteuttaa, suojaa ja rauhoittaa ihoa sekä ehkäisee kosteuden haihtumista. Lisäksi se parantaa ihon kimmoisuutta, joten se voi ehkäistä raskausarpia. Lievästi antibakteerinen voide hoitaa pikkunaarmuja ja hyttysenpistoja. Sheassa on myös paljon vitamiineja, kuten A:ta, E:tä ja F:ää sekä omegarasvahappoja.

Mihin kaikkeen sitä voi käyttää ja miten?

Sopii kasvo- ja vartalovoiteeksi sekä huuli-, käsi- ja jalkavoiteeksi. Sillä voi hoitaa hiusten latvoja ja partaa.

Sopiiko shea herkälle iholle tai atoopikolle?

Kyllä! Sitä voi käyttää jopa vauvojen iholle. Hajusteeton versio on turvallisin valinta herkkäihoisille, atoopikoille ja hajusteherkille. Sheavoi sopii useimpien iholle, mutta pähkinä- tai lateksiallergikot voivat saada siitä oireita.

Mitä eroa on puhdistetulla ja puhdistamattomalla sheavoilla? Mistä tunnistaa laadun?

Osa luonnonkosmetiikan faneista vannoo puhdistamattoman eli raffinoimattoman sheavoin nimeen. Sen hoitavat ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Tuoksu voi olla häiritsevän voimakas. Se myös pilaantuu helpommin.

Puhdistettu sheakin ravitsee runsaasti. Se säilyy paremmin ja on tuoksutonta.

Valmistajat eivät välttämättä merkitse pakkaukseen, onko sheavoi puhdistettua vai ei. Ainesosaluettelokaan ei kerro sitä. Jotakin voi päätellä hinnasta: puhdistamaton shea on usein kalliimpaa ja puhdistettu edullisempaa. Puhdistamaton versio on väriltään kellertävää, p­uhdistettu yleensä valkoista.

Kotimainen Flow Cosmetics muistuttaa, että sheavoin laatuun vaikuttaa myös tuotantotapa. Valmistajan luomulaatuisessa, eko­sertifioidussa versiossa ei käytetä liuottimia, vaan se puhdistetaan saven ja kuuman vesihöyryn avulla.

Voista öljyksi

Sheavoi on jähmeää, mutta se sulaa käsien lämmössä öljyksi. Levitä iholle vasta pehmeänä.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehden numerossa 14/2019.

Kommentoi +