Oletko rutiinien orja?
Hyvinvointi
Oletko rutiinien orja?
Kulkeeko elämäsi automaattiohjauksella? Kun viikko on ohi, et muista mitään mainittavaa. Asiantuntija sanoo, että arjen kaavoja kannattaa rikkoa.
Teksti

Julkaistu 16.8.2019
Kauneus ja Terveys

Lukija kertoo:

"Herään aina samaan aikaan. Kun mies on lähtenyt töihin, poika kouluun ja tytär päiväkotiin, syön aamiaisen. Teen joka päivä saman kävelylenkin, paitsi torstaisin kävelen äitini luokse kahville. Iltapäivällä pelaan hetken tietokoneella. Kun poika tulee koulusta, teemme läksyt. Sitten haen tyttären tarhasta. Mies tekee ruoan, ja ilta menee lasten kanssa puuhatessa.

Perjantai-iltapäivisin käyn poikani kanssa kahvilla kauppakeskuksessa. Meillä on vakiopaikat, ja juon aina latten. Ruokaostokset teemme miehen kanssa Lidlissä. Kun aiemmin seurasin Emmerdalea, minun oli pakko nähdä joka jakso. Elämä on aina tätä samaa.”

Saija, 43

Asiantuntija vastaa:

Rutiinit ovat tärkeitä. Ne antavat kokemuksen arjen hallinnasta ja vahvistavat turvallisuudentunnetta. Rutiinit vapauttavat voimavaroja, koska uutta päivä- ja viikko-ohjelmaa ei tarvitse luoda jatkuvasti. Kaikki eivät tarvitse yhtä paljon rutiineja. Jotkut ovat harkitsevaisia ja viihtyvät hyvin samoissa tutuissa kuvioissa. Toiset ovat spontaaneja sekä uteliaita ja haluavat jatkuvasti kokea uutta. Suurin osa meistä on siltä väliltä.

– Tärkeintä on tunnistaa omat tunteensa ja tarpeensa. Jos tuntuu, että on aika rikkoa arjen kaavoja, toimia toisin ja hypätä johonkin uuteen, kannattaa tehdä niin, psykologi Anu Harjumaaskola sanoo.

Elämässä vuorottelevat pysyvyys ja muutos. Eri elämänvaiheissa tarvitaan erilaisia rutiineja. Lapsiperhe elää erilaista arkea kuin lapseton pariskunta tai sinkku. Nuorena aikuisena ja keski-iän kasvuvaiheissa on tarpeen tehdä uusia aluevaltauksia.

On myös elämänvaiheita, joissa voi hyvin jatkaa samaa rataa, jos se ei haittaa itseä.

Pidä kiinni hyvistä rutiineista

Ihminen sopeutuu mihin tahansa niin hyvässä kuin pahassa. Sopeudumme myös sohvaperunaelämään, liikkumattomuuteen, perjantaikänneihin ja kaikenlaisiin riippuvuuksiin.

– Joskus on hyödyllistä käydä läpi omat rutiinit ja luopua huonoista. Hyvistä rutiineista kannattaa pitää kiinni. Toisinaan kannattaa luoda uusia tapoja, kuten aamu-uinti tai juoksulenkki iltaisin. Jos elämä on sarja kaavamaisia suorituksia ja arki kulkee kuin juna, mielekkyyden tunne kaikkoaa. Elämä kapenee.

Rutiinien rikkominen ruokkii kasvua mutta herättää usein myös epävarmuutta ja hallinnan menettämisen tunnetta. Kaavoihin kangistunut saattaa tuntea syyllistyyttä, jos sallii itselleen jotakin uutta ja nautinnollista.

– Kasvu tapahtuu näiden tunteiden kohtaamisen kautta. Muuta tietä muutokseen ei ole.

Energiaa oppimisesta

Millainen muutos lisää voimavarojasi?

– Vaihtelu virkistää niitä, jotka sitä kaipaavat. Kun käyttää kehoaan uusilla tavoilla, kokeilee esimerkiksi jotakin uutta liikuntalajia, keho voi paremmin. Se virkistää myös aivoja.

Onko arkesi vain työtä, lastenhoitoa ja nukkumista? Silloin pelkkä huulipunan ostaminen tai uusi pusero eivät piristä pitkään.

– Kannattaa rikkoa rutiineja tavalla, joka auttaa irtautumaan työstä ja tuottaa mielihyvän ja oppimisen kokemuksia. Siitä saa lisää energiaa.

Ravistele kaavojasi!

1. LIIKU. Tee hyvinvointia lisäävä muutos. Kun alat liikkua enemmän, elämässä tapahtuu muitakin muutoksia. Nukut paremmin, rentoudut. Olet paremmalla tuulella.

2. OPISKELE UUTTA. Mieti, mikä kiinnostaa sinua. Uuden oppiminen virkistää mieltä ja laajentaa maailmankuvaa. Alat katsoa asioita toisin.

3. RUOKI LUOVUUTTA. Aloita uusi harrastus, kuten tanssi, laulu tai luova kirjoittaminen. Lue runoja tai käy taidenäyttelyssä. Mieti, mikä on sinun juttusi. Uudistut sisäisesti.

4. LIIKUTU. Anna itsesi tulla kosketetuksi. Mene luontoon, konserttiin, teatteriin. Eläydy, anna tunteiden koskettaa. Tila sisälläsi kasvaa.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 6/2018.

Kommentoi +