Nöyryytetty Espanjan kuningatar Sofía ei ole murtunut
Ihmiset
Nöyryytetty Espanjan kuningatar Sofía ei ole murtunut
Kun Kreikan prinsessa Sofía avioitui Espanjan tulevan kuninkaan Juan Carlosin kanssa, hän jätti taakseen perheensä, uskontonsa ja kotimaansa. Viime vuosina skandaalien sarja on horjuttanut niin pariskunnan avioliittoa kuin koko monarkiaa, mutta nöyryytetty Sofía on selviytynyt vaikeuksista voittajana.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 18.8.2020
Eeva

Kirkonkellot pauhasivat ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta Ateenassa 14. toukokuuta 1962, kun Kreikan prinsessa Sofía saapui Dionysios Areopagitan katedraaliin hevoskärryillä yhdessä isänsä kanssa.

Valkoisen silkkihääpuvun laahus oli seitsemän metriä pitkä, ja morsiamen askel kevyt. Kirkon koristeluun oli käytetty kymmeniätuhansia Espanjasta tuotuja neilikoita.

Hetki myöhemmin Sofíasta tuli espanjalaisen prinssi Juan Carlosin vaimo.

Sofía sanoi tuona ikimuistoisena päivänä tahdon kaikkiaan kolme kertaa. Katolisten menojen jälkeen hääseremonia toistettiin ortodoksisin menoin, ja lopulta asia sinetöitiin tuomarin edessä. Sofían oli käännyttävä ortodoksista katoliseksi, muuten diktaattori Francisco Franco ei olisi hyväksynyt avioliittoa, eikä Juan Carlosista olisi voinut tulla Espanjan kuningasta.

Sofía jätti kotimaansa, perheensä ja kaiken tutun elääkseen aviomiehensä kanssa. Alkoi yhteinen taival, jonka ensimmäiset kolmetoista vuotta kuluivat diktatuurissa. Sofía tuskin aavisti, mitä hänellä olisi edessään.

Sukua useille kuninkaallisille

Sofía Margarita Victoria Federica de Schleswig-Holstein-Sönderborg-Glücksburg syntyi vuonna 1938 Ateenassa, Kreikassa. Hän oli Kreikan tulevan kuninkaan Paul I:n ja Hannoverin prinsessa Frederikan esikoinen.

Sofía on äidin kautta Ison-Britannian kuningatar Viktorian lapsenlapsenlapsenlapsi, ja vanhempien suvuissa on myös saksalaista ja tanskalaista alkuperää. Sofíalla on veli Konstantin ja sisar Irene.

Sofía joutui sopeutumaan perheensä kohtaloon jo ennen kuin osasi kunnolla puhua. Huhtikuussa 1941, kun tyttö oli kaksivuotias, perhe lähti maanpakoon. Elettiin toista maailmansotaa ja natsien joukot lähestyivät Ateenaa. Äiti Frederikan itkiessä hänen miehensä täti Elena sanoi, että meidän kaltaisemme ihmiset eivät koskaan itke julkisesti. Niin äiti oppi salaamaan kyyneleet, samoin hänen lapsensa.

Frederika ja lapset pakenivat Etelä-Afrikkaan, joka oli Englannin alaisuudessa. Sofían isä prinssi Paul asettui Egyptiin ja Englantiin toimiakseen siltana veljensä ja maanpaossa olevan hallituksen välillä. Vuonna 1944 myös muu perhe muutti Aleksandriaan, Egyptiin. Sofía näki isäänsä vain vähän, mutta äiti luki tämän kirjeitä ääneen.

”Maailma kävi sotaa ja joulu oli aina kesällä”, muisteli Sofía myöhemmin. Perheen palatessa Kreikkaan sota oli päättynyt ja Ateena oli tuhottu. Pian syttyi vielä sisällissota. Kun Sofían isän veli, kuningas Yrjö II, kuoli vuonna 1947, hänellä ei ollut perillisiä. Niinpä Sofían isästä tuli kuningas Paul I ja äidistä kuningatar Frederika.

12-vuotiaana Sofía meni saksalaiseen sisäoppilaitokseen. Palattuaan kolme vuotta myöhemmin Kreikkaan Sofía opiskeli arkeologiaa, musiikkia ja lastenhoitoa.

Ensimmäinen kohtaaminen

Sofía tapasi ensimmäisen kerran espanjalaisen prinssi Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Siciliasin 16-vuotiaana risteilyllä Välimerellä. Kun he tapasivat uudestaan pari vuotta myöhemmin, Sofía huomasi, että nuorukainen oli muuttunut vakavaksi. Koko perhe oli vaipunut suruun kaksi vuotta aiemmin, kun Juan Carlosin pikkuveli Alfonso oli kuollut valitettavassa onnettomuudessa. Ase oli lauennut vahingossa Juan Carlosin käsissä.

Juan Carlos ja Sofía alkoivat tapailla päivälliskutsuilla ja tanssiaisissa. Kentin herttuan häissä kesällä 1961 he ihastuivat toisiinsa tosissaan. Sen jälkeen Sofían vanhemmat kutsuivat Juan Carlosin perheen huvilalle Korfulle. Kuukautta myöhemmin nuoret julkistivat kihlauksensa.

Espanjan kuningashuoneen tulevaisuus riippui diktaattori Francon mielenliikkeistä. Kun nuoret seuraavana keväänä menivät naimisiin, Sofía luopui oikeudestaan Kreikan kruunuun ja kääntyi virallisesti katoliseksi.

”En koskaan ajatellut vaihtavani uskontoa, sillä katolisen ja ortodoksisen uskonnon perusperiaatteet ovat samat”, sanoi Sofía.

Avioliiton solmimisen jälkeen perhe kasvoi nopeasti kolmella lapsella: Elena syntyi vuonna 1963, Cristina 1965 ja Felipe 1968. Perheen elämä muuttui lopullisesti marraskuussa 1975, kun kaksi päivää Francon kuoleman jälkeen Juan Carlos kruunattiin Espanjan kuninkaaksi. Espanjasta tuli jälleen perustuslaillinen monarkia ja Sofíasta uuden kotimaansa rakastettu kuningatar.

Maineen ylläpitäjä

Sofía on aina pitänyt yllä kuningashuoneen myönteistä mainetta. Luonteeltaan hän on myötätuntoinen ja hyvin herkkä. Hän on myös utelias ja pystyy keskustelemaan yhtä hyvin lapsen, kuninkaan kuin ministerin kanssa.

Espanjan kuningashuone ei ole ollut kovin avoin. Sofían huumorintaju on pehmentänyt sen hieman kolkkoa kuvaa: hän osaa nauraa myös itselleen. Sofíalla on tapana myöhästyä virallisista menoista, ja hänen epätäsmällisyydestään on vitsailtu paljon.

Sofía puhuu perheensä kanssa englantia. Sen lisäksi hän hallitsee kreikan, espanjan ja saksan kielen, mutta omasta mielestään kaikki kielet huonosti. Kerrotaan, että riidellessään miehensä kanssa Sofía vastaa espanjaksi huutavalle miehelleen englanniksi.

Kuningatarta ovat kiinnostaneet taiteet, tiede ja filosofia. Nuorena hän olisi halunnut työskennellä lastensairaalassa, mutta Francon aikana sitä ei katsottu hyvällä. Halu olla hyödyksi muille on hänen mottonsa.

Auttamisenhalunsa Sofía kanavoi vuonna 1977 perustettuun, nimeään kantavaan säätiöön. Hän on työskennellyt naisten, koulutuksen, ympäristön ja terveyden hyväksi ympäri maailman. Hänen julkinen kuvansa hyväntekijänä ja hovin lempeänä äitinä on kannatellut vuosikymmeniä kuningashuonetta. 2000-luvun alussa säätiön toimesta perustettiin ruokapankkeja ja avattiin Alzheimer-keskus Madridin lähiöön.

Viime vuosikymmeninä Espanja on paininut talousongelmien kanssa, ja kuningattaren perustama musiikkikoulu on myöntänyt stipendejä vähävaraisille. Musiikki, luonto ja eläimet kuuluvat kuningattaren rakkauksiin.

Koettelemusten vuodet

Yli neljännesvuosisadan ajan kuningasperheen elämä kulki melko tavallista reittiä. Lapset löysivät puolisot itselleen ja perhe kasvoi. Elena vihittiin vuonna 1995 Jaime de Marichalarin kanssa, ja heillä on kaksi lasta, Felipe ja Victoria. Cristina meni naimisiin entisen huippukäsipalloilijan Iñaki Urdangarinin kanssa, ja he saivat Juanin, Pablon, Miguelin ja Irenen. Kruununprinssi Felipe nai uutistoimittaja Letizia Ortiz Rocasolanon vuonna 2004. Heille syntyi kaksi tytärtä, Leonor ja Sofía.

Kukaan ei kuitenkaan osannut odottaa, että vuonna 2008 Espanjan kuningasperheen elämä alkaisi murentua pala palalta. Yhdestä vastoinkäymisestä ei ollut vielä toivuttu, kun kohdalle tuli seuraava.

Ensin esikoinen Elena ja tämän aviomies Jaime ilmoittivat asumuserosta 2007. Elena oli kyllästynyt miehensä elämäntapaan. Mies saapui retkiltään kotiin aamulla, kun Elena oli lähdössä viemään lapsia kouluun. Kun mies sai vaikean sairaskohtauksen, Elena heltyi antamaan liitolleen lisäaikaa.

Sofía pyysi, että pariskunta näyttäytyisi yhdessä julkisesti, mutta Elena piti päänsä. Kuningashuoneen ensimmäinen avioero astui voimaan vuonna 2010 ja ravisteli koko instituutiota.

Kuningatar Sofía täytti 80 vuotta viime marraskuussa. Hän tekee hyväntekeväisyystyötä myös Alzheimerin taudin voittamiseksi.

Miehen rakastajatar

Samaan aikaan alkoivat Juan Carlosin terveysongelmat. Keväällä 2010 kuninkaan vasemmasta keuhkosta löytyi kasvain. Perheenjäsenet tukivat häntä leikkauksen jälkeen, mutta toipilaan luona sairaalassa nähtiin myös yllättävä henkilö: saksalainen Corinna Larsen, kahdesta avioliitosta eronnut aristokraatti, joka oli kuningasta kaksikymmentäkuusi vuotta nuorempi. Nainen oli ollut mukana kuninkaan Saudi-Arabian matkalla jo kolme vuotta aiemmin, mutta tuolloin asia oli pysynyt salassa.

Vuonna 2011 Juan Carlosille asennettiin tekonivel polveen ja akillesjänne leikattiin. Palatsissa säikähdettiin: miten kuninkaan salasuhde ja terveysongelmat otettaisiin vastaan poliitikkojen ja kansan keskuudessa?

Juan Carlos ei häpeillyt esiintyä rakastajattarensa kanssa julkisesti. Kaiken huipuksi tämän kerrottiin asettuneen asumaan Monte de El Pardossa sijaitsevaan huvilaan, jossa myös Felipe ja Letizia asuivat.

Juan Carlos ja Sofía olivat aiemmin pitäneet yllä onnellisen liiton kulissia. Heidän tiedetään kuitenkin etääntyneen toisistaan jo 1980-luvulla. Kunnioitus toista kohtaan oli pitänyt skandaalit poissa. Nyt kuningas keskusteli jopa avioliitosta Corinnan kanssa. Tieto siitä kantautui kuningattaren korviin.

Sofía ei tietenkään hyväksynyt miehensä käytöstä, mutta hänen oli kestettävä se. Hän harkitsi muuttamista Palma de Mallorcalle perheen kesäasuntoon Mariventin palatsiin, jossa oli viettänyt elämänsä parhaat hetket. Hän oli oppinut piilottamaan kyyneleensä.

Vastoinkäymiset jatkuvat

Vastoinkäymiset jatkuivat. Huhtikuussa 2012 kansalaisille kerrottiin, että kuningas oli murtanut lonkkansa Botswanan-matkalla. Uutispommi löi kaikki ällikällä: kukaan ei ollut tiennyt, että kuningas metsästi elefantteja Itä-Afrikassa arabiliikemiesten vieraana. Villieläinten metsästys on hyvin epäeettistä. Kaiken lisäksi kuninkaan mukana matkalla olivat sekä Corinna että tämän 10-vuotias poika Alexander.

Juan Carlos lensi kotiin yksityiskoneella ja pääsi nopeasti lonkkaleikkaukseen. Sofía oli tuolloin Kreikassa, koska oli pääsiäinen, ortodoksien vuoden tärkein juhla. Hän palasi Madridiin vasta seuraavana päivänä, mitä pidettiin rangaistuksena aviomiehen typeryydestä. Sofía meni tapaamaan miestään sairaalaan, vaikka Corinnakin oli siellä.

Botswanan tapaus sai Juan Carlosin kansansuosion laskemaan ennennäkemättömän alas. Hän pyysi asiaa julkisesti anteeksi sanomalla: ”Olen pahoillani, erehdyin, se ei toistu.”

Koko monarkian nähtiin olevan vaarassa suhteen takia. Kuningasta painostettiin valitsemaan joko Corinna tai kruunu.

Kaikki tiesivät tapauksesta. Amerikkalainen deittisivusto käytti mainoksessaan manipuloitua kuvaa, jossa Sofía oli nuoren miehen syleilyssä. Teksti kuului: ”Enää hänenkään ei tarvitse viettää öitään yksin.”

Sofíaa oli nöyryytetty, mutta hän säilytti omanarvontunteensa. Corinna sai ohjeet olla palaamatta enää kuninkaan huvilalle.

Vävy joutui vankilaan

Kuningasperheen seuraava piina eteni kuitenkin jo kovaa vauhtia. Tytär Cristinan puolison Iñaki Urdangarinin epäselvät liiketoimet ja veronkierto olivat tulleet julki. Mies oli myös kavaltanut suuria summia hyväntekeväisyysvaroja. Cristinan perhe erotettiin muusta kuningasperheestä, eikä virallisia yhteisvalokuvia enää sallittu.

Cristinan mielestä kyse oli solvauskampanjasta, joka oli kehitetty kuningashuonetta vastaan. Hän itse tuki ja tukee edelleen miestään ehdoitta, eikä usko tämän tehneen mitään väärää.

Juan Carlos yritti houkutella tytärtä ottamaan avioeron ja luopumaan kruununperimysasemastaan, mutta Sofía ei hylännyt Cristinaa ja tämän lapsia. Elena asettui äidin rinnalle sisarensa tueksi.

Cristina perheinen matkusti Yhdysvaltoihin pakoon skandaalia. Kun Sofía vieraili siellä, hänestä ja tyttären perheestä saatiin napattua yhteinen valokuva. Sen aiheuttama kohu oli Espanjassa valtava.

Vuonna 2014 Cristina pidätettiin epäiltynä osallisuudesta miehensä rikollisiin liiketoimiin, mutta hänet vapautettiin syytteistä. Aviomies Iñaki Urdangarin sen sijaan tuomittiin vankeuteen lähes kuudeksi vuodeksi. Hän istuu tuomiotaan parhaillaan Brievan vankilassa, Ávilassa.

Felipen ja Letizian häät

Madridin keskustan matkamuistomyymälät pursuavat Felipe ja Letizia -krääsää. On kesäkuu 2014, ja kaksi viikkoa aiemmin kruunusta luopuneen Juan Carlosin poika Felipe kruunataan tänään uudeksi kuninkaaksi. Hellettä on kolmekymmentä astetta. Seremonioista on riisuttu pois kaikki ylimääräinen, sillä Espanjan talous on yhä rapakunnossa.

Kruunajaisista loistavat poissaolollaan sekä Juan Carlos että Cristinan perhe. Juan Carlos on sanonut pysyvänsä poissa kunnioituksesta poikaansa kohtaan, mutta ilkeiden kielten mukaan isä ei kehtaa näyttäytyä. Hänen kansansuosionsa on hiljattain mitattu kaikkien aikojen matalimmaksi: espanjalaisista vain 3,7 prosenttia kannatti Juan Carlosia.

Uuden kuninkaan odotetaankin ennen kaikkea puhdistavan kuninkaallisen perheen ryvettynyttä mainetta, joka johtuu etenkin Cristinan aviomiehen talousrikoksista.

Sofía ja Elena ovat paikalla juhlissa. Felipe kiittää kruunajaispuheessaan ensimmäisenä äitiään, joka on aina toiminut esimerkillisenä roolimallina. Myöhemmin Felipe ja Letizia sekä heidän tyttärensä Leonor, 8, ja Sofía, 7, vilkuttavat kuninkaanlinnan parvekkeelta. Felipe kumartuu suutelemaan vaimoaan, josta on juuri tullut kuningatar. Juan Carloskin on liittynyt seuraan, ja vanha kuningaspari vilkuttaa kansalle jäähyväisiksi.

Uusi kuningatar

Kuningatar Letizia on sittemmin ottanut Sofían virallisen roolin. Sofía ei ole tuntenut turhautumista, vaikka hän oli itse kuningatar 39 vuoden ajan. Sofía on äitinä surrut sitä, että aiemmin erittäin läheiset Felipe ja Cristina ovat ajautuneet täyteen välirikkoon. Felipe otti sisareltaan pois herttuattaren arvonimenkin.

Letizia on ollut hyvin voimakastahtoinen halussaan muuttaa hovin käytäntöjä. Alussa Sofía tuki miniäänsä, mutta jännite kahden kuningattaren välillä on saanut joskus yliotteen. Viime vuonna julkisuuteen tuli erikoinen kahnaus, kun Sofía halusi asettua yhteiseen kuvaan Letizian lasten kanssa. Letizia esti kuvaamisen irrottaen tyttärensä väkisin mummin otteesta, ja Felipe joutui sovittelijaksi. Tapausta yritettiin korjata pari päivä myöhemmin sallimalla uusi yhteiskuva.

Letizia ei ole myöskään antanut tytärtensä osallistua mummin järjestämille purjehduskursseille, joilla tämän muut lapsenlapset käyvät vuosittain. Letizia haluaa antaa lastensa valita itse omat harrastuksensa.

Kun Sofía täytti 80 vuotta viime marraskuussa, hän toivoi eniten, että perheen yhtenäisyys palaisi. Hän iloitsi siitä, että suhde aviomieheen oli jo hieman kohentunut.

Sofía on kuitenkin ollut viime vuosina melko yksinäinen, sillä hänellä ei ole juuri läheisiä ystäviä. Vieraana Zarzuelan palatsissa on silloin tällöin Sofían pikkusisko Irene tai serkku Tatiana Fruchaud.

Nyt Sofía keskittyy tukemaan tytärtään Cristinaa ja viettämään aikaa lastenlastensa kanssa. Viimeisin mielipidemittaus vahvisti, että kuningatar Sofía on edelleen parasta, mitä Espanjan kuningashuoneella on. Espanjalaiset arvostavat kuninkaallisista eniten häntä sekä kuningas Felipeä. ●

Juttu on julkaistu Eevassa 9/2019. Nettiversiota on muokattu.

Kommentoi +