
Taas pitää niistää. Ilma ei kulje kunnolla. Nenässä ja poskissa tuntuu painetta. Tällaisia oireita on, kun nenä on tukossa.
– Usein tukkoisuus johtuu siitä, että nenän limakalvot ovat turvoksissa, kertoo rinologi Timo Koskenkorva.
Turvotus voi olla seurausta allergisesta nuhasta tai kroonisesta poski- tai otsaontelotulehduksesta. Myös kuiva nenä voi tuntua tukkoiselta. Se saattaa poltella, kirvellä ja kerätä kuivaa karstaa. Nenä voi myös vuotaa verta.
Jos kuivuus on hankalaa ja pitkittyy, riskinä on krooninen bakteeritulehdus tai nenän väliseinään tuleva reikä. Reikä aiheuttaa usein viheltävää ääntä tai verenvuotoa. Bakteeritulehduksen oire on puolestaan paha haju.
Yleinen vaiva
Tukkoisuus on hyvin yleisiä. Pitkäaikaista, yli 12 viikkoa jatkuvaa tukkoisuutta ja nuhaa on 15–25 prosentilla aikuisista. Liki kaikilla on on oireita flunssa-aikaan tai allergiakaudella.
– Oireet pahenevat usein talvella, jolloin on liikkeellä enemmän flunssaviruksia ja pakkanen kuivattaa nenää.
Nenän rakennepoikkeavuudet ovat yleisiä. Niitä on jopa 30–50 prosentilla aikuisista. Poikkeava rakenne voi vaikeuttaa hengittämistä nenän kautta.
– Kaikki eivät huomaa oireita, etenkin jos rakenneviat ovat pieniä.
Suihke ei toimi pitkään käytettynä
Hengitys vaikeutuu tukkoisuuden takia, mikä häiritsee elämää. Voi olla hankala harrastaa liikuntaa. Osa ei meinaa nukahtaa, osa heräilee öisin.
Perinteiset flunssan hoitokeinot, kuten höyryhengitys ja nenän suolavesihuuhtelu, tuovat helpotusta tukkoisuuteen. Nenää avaavia suihkeita, kuten Nasolinia ja Otrivinia, voi käyttää enintään kaksi viikkoa. Pidempi käyttö saattaa aiheuttaa lääkenuhan.
Silloin suihkeen teho heikkenee, limakalvoturvotus tekee nenän entistä tukkoisemmaksi ja tuntuu, että suihkeita tarvitsee koko ajan enemmän.
– Lopulta suihkeet eivät enää auta laisinkaan. Kansankielellä sanoen nenä jää siis niihin koukkuun.
Flunssan, poskiontelotulehduksen tai allergiakauden jälkeen tukkoisuuden pitäisi mennä ohi 3–5 viikossa. Jos oireet eivät väisty tässä ajassa tai ovat hyvin häiritseviä, mene lääkäriin. Kun syy saadaan selville, voidaan valita oikea hoito.
Tukkoisuuden taustalla on harvoin vakava sairaus. Jos se on toispuoleista, käy korva-, nenä- ja kurkkutautilääkärillä. Tällöin syynä voi olla jokin vakavampi sairaus, kuten kasvain.
Apua löytyy
Moni saattaa sinnitellä vaivojensa kanssa pitkään.
– Useaan oireeseen voi löytyä varsin hyvä ja pysyvä hoito.
Kuivuutta voi lievittää öljymäisillä, kosteuttavilla nenäsuihkeilla. Jos poskionteloissa tuntuu painetta, kipuun auttavat usein tavalliset särkylääkkeet. Krooniseen ja allergiseen nuhaan voi saada lääkityksen.
Kroonisen bakteeritulehduksen hoidossa tarvitaan usein toistuvia antibioottikuureja ja lääkärin tekemiä nenän puhdistuksia.
Nenän rakennepoikkeavuus voidaan leikata. Operaatiosta toipuu yleensä hyvin. Leikkauksen aiheuttama kipu ja tukkoisuus menevät ohi parissa viikossa.
Lue myös: Miksi nenä kuivuu talvella?
Suuhengitys sai kuorsaamaan
Helmi, 69, Helsinki:
”Puoli tuntia nukahtamisen jälkeen heräsin siihen, että tyynyni ja yöpaidan rintamus olivat märät. Aviomieheni mukaan kuorsasin kovaäänisesti. Välillä heräsin siihen itsekin. Päivisin väsytti.
Luin jutun suuhengittämisestä. Se tarkoittaa sitä, että kun nenä on tukossa, alkaa hengittää suun kautta.
Varasin ajan terveyskeskukseen. Sain sieltä lähetteen korva- ja nenätautien poliklinikalle. Odotin sinne pääsyä kolmisen kuukautta. Diagnoosi oli suuhengitys.
Ensimmäisenä tutkimuspäivänä minulle tehtiin nenätutkimuksia, toisena päivänä oli erikoislääkärin vastaanotto.
Selvisi, että nenäni limakalvot olivat turvonneet. Se tukki nenää ja sai minut hengittämään öisin suun kautta.
Lääkärin mukaan syynä voi olla esimerkiksi ylipaino, vaikka sitä ei olisikaan paljon.
Sain lääkityksen. Illalla suihkautin nenääni kortisonisuihketta. Tunnin kuluttua kortisonista lisäsin kosteuttavaa suihketta.
Lääkäri suositteli kosteuttamaan nenää useita kertoja päivän aikana.
Oireet jatkuivat lievempinä. Noin kolmen kuukauden kuluttua lääkäri kirjoitti minulle kahden vuoden reseptin kortisonisuihkeelle.
Limakalvon uudistuminen on kuulemma hidas prosessi. Kuorsaus on jo vähentynyt, samoin tyynyn kastuminen.
Nenän tukkoisuus vaivaa silti yhä. Miten voisin itse helpottaa oireita?”
Asiantuntija vastaa: Kortisoni kuivattaa
”Jatkuva nenän tukkoisuus heikentää elämänlaatua ja kannattaa siksi hoitaa. Hyvä, että Helmi on hakenut apua.
Kun nenä on tukossa, öistä voi tulla vaikeita. Tyypillisiä ongelmia ovat nukahtamisvaikeudet sekä suuhengitys ja kuorsaus. Joskus myös unenlaatu heikkenee, mikä aiheuttaa väsymystä päivisin.
Suuhengityksen taustalla voi olla jopa uniapnea. Se on sairaus, jossa unenaikaiset hengityskatkot ja kuorsaus häiritsevät unta.
Kortisonisuihkeella hoidetaan paikallista tulehdusta ja turvotusta nenän limakalvolla. Kortisoni auttaa jonkin verran heti suihkauksen jälkeen, mutta paras teho saadaan 2–3 kuukauden hoidolla. Siinä ajassa kortisoni rauhoittaa tulehdusreaktion ja vähentää turvotusta ja limaneritystä.
Kortisonihoidon yleisin sivuvaikutus on nenän kuivuus. Sitä voi lievittää käyttämällä säännöllisesti öljysuihkeita tai -tippoja. Niitä voi ostaa apteekista ilman reseptiä.
Jos nenään kertyy kuivaa karstaa, suolavesihuuhtelu nenäkannulla helpottaa sen irrotusta.
Jos limakalvoturvotusta on paljon eikä kortisonisuihke auta tarpeeksi, voidaan harkita lämpökäsittelyhoitoa. Tämä RFTA-hoito vähentää nenän limakalvoturvotusta ja tekee lisää tilaa ilmalle. Itse lämpökäsittely kestää muutaman minuutin. Sitä varten nenä puudutetaan.
Kuorsausta voi helpottaa tukemalla itsensä kylkiasentoon esimerkiksi tyynyillä. Kuorsaus on usein äänekkäintä, kun nukkuu selällään. Kyljellä nukkuminen vähentää sitä.”
Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 5/2020.