Tekonaurukin helpottaa pahaa oloa nopeasti – listasimme 5 (yllättävän) hyvää syytä nauraa
Hyvinvointi
Tekonaurukin helpottaa pahaa oloa nopeasti – listasimme 5 (yllättävän) hyvää syytä nauraa
Naura itsesi iloiseksi ja hyväksi oppijaksi. Saatat myös saada hyvää seuraa.
Teksti

Kuvat

20.12.2021
 |
Kauneus ja Terveys

1. Nauraminen synnyttää iloa

Yleinen harhaluulo on, että nauraakseen täytyy tuntea iloa. Todellisuudessa asia lienee pikemminkin päinvastoin. Juuri nauru helpottaa oloa ja saa pahan mielen väistymään, sillä se vapauttaa mielihyvä­hormoneja.

2. Nauraminen rentouttaa lihaksia

Stressi tuntuu sekä mielessä että kehossa. Se saa ajatukset kiertämään kehää ja jäykistää lihakset. Kunnon nauru rentouttaa koko kehon. Hekottelun lihaksia rentouttava vaikutus voi kestää jopa 45 minuuttia.

3. Nauraminen tutustuttaa muihin

Asiat, jotka huvittavat, kertovat paljon persoonasta. Uuteen ihmiseen tutustuessa voit saada ohituskaistan tämän pään sisään tarkkailemalla, mille toinen nauraa. Yhdessä nauraminen taas luo tutkitusti yhteenkuuluvuuden tunnetta.

4. Nauraminen on hyvää kapinaa

Ääneen nauraminen oli pitkään hyvien tapojen vastaista. Etenkään sota-aikana ei ollut suotavaa, että edes lapset nauroivat. Pitkään historiassa naisten piti mieluummin hihittää kuin nauraa avoimesti. Naura siis aina kun voit – jo siitä ilosta, että saat.

5. Nauraminen vähentää kipua

Nauraminen vapauttaa kehossa mielihyvään yhdistettyjä endorfiinejä ja saa ajatukset keskittymään muuhun kuin mielessä pyöriviin murheisiin. Näistä syistä nauraminen on tehokasta kivunhoitoa. Ohion yliopiston tutkimuksessa nauru auttoi myös parantamaan oppimistuloksia.

Lähteet: Tarja Kupias ja Laura Koverskoi: Naurattava elämä (Basam Books 2021), Jneurosci.org, tiede.fi ja usa.edu/blog

Kommentoi +