Taiteilija Nanna Susi kertoo, mistä hän saa voimaa: ”Poikani Raffaello on opettanut, miten tärkeää on se, että saan rakastaa”
voimalista
Taiteilija Nanna Susi kertoo, mistä hän saa voimaa: ”Poikani Raffaello on opettanut, miten tärkeää on se, että saan rakastaa”
Taiteilija Nanna Susi ikävöi italialaista ruokaa välillä niin, että itkettää. Hän syttyy väittelyistä ja siitä, että ihmiset ilmaisevat rohkeasti mielipiteitään. Tässä on hänen voimalistansa.
Teksti

Kuvat

23.9.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Nanna Susi on 55-vuotias kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee sekä Helsingissä että Roomassa.

Tunnetila: Vaalin iloa ja naurua arjessani. Yritän katsoa vakaviakin asioita huvittavuuden näkökulmasta. Elämä on aika absurdia, eikä liika vakavuus ole terveellistä. Nauraminen lisää onnellisuutta. Ihmisen pitäisi osata nauraa myös itselleen.

Läheinen: Poikani Raffaello on jo 19-vuotias. Lapseni on opettanut minulle, miten tärkeää on se, että saan rakastaa ja että minua rakastetaan. On ollut upea koulu saada oppia rakkautta äitiyden kautta. Rakkaus antaa minulle syyn elää ja tehdä taidetta. Rakkaudessa on myös oltava hereillä – siitä pitää huolehtia.

Lapseni on opettanut minulle, miten tärkeää on se, että saan rakastaa ja että minua rakastetaan.

Ruoka: Välillä itken, kun ikävöin niin paljon italialaista ruokaa. Maan yksinkertaiset ja selkeät maut saavat veden kielelleni. Italialaiseen ruokanautintoon liittyvät myös äänet, tuoksut, muistot, värit ja valo. Toisen kotikaupunkini Rooman hedelmä- ja vihannestorit notkuvat herkkuja kuin joku olisi ravistellut niiden yllä paratiisipuuta.

Kaupunki: Sydämeni sykkii isoille kaupungeille. Ne ovat kuin ikiliikkujia, kuten Rooma. Tunnen oloni turvalliseksi ihmispaljoudessa. Minusta tuntuu hyvältä, että ympärilläni on rytmiä ja elämää. Suurkaupunki kannattelee minua kuin olisin maailmankaikkeuden sylissä.

Rentoutumiskeino: Uni on suuri lahja elämältä. Varsinkin pikkulapsivaiheen huonosti nukuttujen vuosien jälkeen osaan arvostaa unta. On ihanaa saada päivän päätteeksi heittäytyä tilaan, jossa ei tarvitse suorittaa. Lepoon antautumisessa on myös jotain rohkeaa, koska silloin päästää irti kaikesta kontrollista.

Nanna Susi on työskennellyt taidemaalarina yli 30 vuotta.

Ihme: Olen työskennellyt taidemaalarina yli kolmekymmentä vuotta. Työhöni sisältyy ihme. Maalaaminen on jatkuvaa liikettä, ennen kuin työ on valmis. Lopputulos on pysähtynyt kuva. Kun ihminen katsoo maalausta, se herää jälleen eloon, liikkeeseen. Katsoessamme taidetta kohtaamme itsemme ja toisemme. Maalaamisessa on kyse ennen kaikkea kohtaamisesta.

Paikka: Olen luonteeltani esteetikko ja sommittelija. Koko elämäni on sarja asetelmia. Kahdessa kodissani se näkyy erityisen hyvin, sillä sisustukseni asetelmat muuttuvat alati. Koti on minulle turvapaikka, jossa saan olla oma itseni. Olen tehnyt paljon töitä sen eteen, että perheelläni olisi hyvät kodit kahdessa maassa.

Ajatus: Pidän mielessäni kuoleman, sillä se muistuttaa elämän ainutlaatuisuudesta ja arvoituksellisuudesta. Siinä, missä elämä on kuriton ja kiivas, kuolema on tasapainoinen ja rauhoittava. Pelkäämme liikaa asioita, joille emme voi mitään ja jotka ovat luonnollisia. On lohdullista ajatella, että syntymä ja kuolema kulkevat koko ajan käsi kädessä.

Nanna vaalii iloa arjessaan.

Tuoksu: Lempituoksuni on maan tuoksu. Se on jokaisessa maailmankolkassa erilainen. Tuoksu on sekoitus ihmisiä, liikennettä, luontoa, ruokaa ja auringon valoa.

Vuorovaikutus: Rakastan hyviä keskusteluita. Sytyn väittelyistä ja siitä, että ihmiset ilmaisevat rohkeasti eriäviä mielipiteitään. Sellaiset keskustelut kasvattavat ja opettavat uutta. Varovaisuus, nyökyttely ja toisen mukailu eivät vie eteenpäin. Samalle pallolle mahtuu monenlaisia mielipiteitä.

Juttu on julkaistu aiemmin Kauneus ja Terveys -lehdessä 08/2023.

Kommentoi +