Näkyykö kasvoillasi elämän jälkiä: pigmenttiläiskiä, kuivuutta ja suun ympärillä juonteita? Asiantuntija neuvoo hoito-ohjeet ja -tuotteet
Kauneus
Näkyykö kasvoillasi elämän jälkiä: pigmenttiläiskiä, kuivuutta ja suun ympärillä juonteita? Asiantuntija neuvoo hoito-ohjeet ja -tuotteet
Takana on villi nuoruus, ja yhtäkkiä se näkyykin kasvoilta. Paljon on vielä tehtävissä, kosmetologi lupaa. Alkuun pääsee jo hyvillä rutiineilla.
Teksti

Kuvat

26.4.2022
 |
Kauneus ja Terveys

Liiallisen auringonoton ja tupakoinnin merkit puskevat tyypillisesti pintaan viisikymppisenä. Ihon hoitamattomuus aiheuttaa ongelmia kaikenikäisenä. Ihoa ei voi huijata.

– Aurinkosuojauksen laiminlyönti on yleisin pahe, jota näen asiakkaiden kasvoilla, sanoo kosmetologisairaanhoitaja Anne Tuovinen Skinmed-hoitolasta.

Tuovisen mukaan moni ei vieläkään suojaudu auringolta: Osa pitää aurinko­voiteen koostumusta ikävän tahmeana ja toiset taas haluavat nopeuttaa päivettymistä. Kaikki eivät tiedä, miten haitallista UV-säteily on.

Estä ongelmakierre

Auringonotto ilman suojausta tekee vuosien saatossa kasvojen, kaulan, dekolteen ja käsien ihosta ryppyisen, veltostuneen ja pigmenttilaikkuisen. Auringonpalvoja saattaa kärsiä myös norsunnahkaa muistuttavasta elastoosi-ihosta, jossa kasvoihin muodostuu syviä uurteita ja ihonsävy muuttuu kellertäväksi.

Säännöllinen tupakointi taas vähentää ihon kimmoisuutta, rypistää etenkin huultenympärysihoa ja tekee ihonsävystä harmahtavan. Tuovisen hoitotuoliin ei kuitenkaan enää juuri istu tupakoivia naisia.

– Olen huomannut muutoksen viidessä vuodessa. Minulla käy tupakoiva asiakas enää kerran kaksi puolessa vuodessa.

Kolmas yleinen pahe on se, ettei ihoa hoida laisinkaan. Kun se sitten alkaa oireilla pintakuivuudella, tilannetta yritetään pelastaa rasvaisilla voiteilla ja ongelmakierre on valmis.

– Hoitamattomuus johtaa ihon kuivumiseen tai rasvoittumiseen sekä ruusufinnin ja muiden iho-ongelmien pahenemiseen. Moni myös käyttää vääränlaista kosmetiikkaa ja käy väärissä hoidoissa, Tuovinen sanoo.

Luo hyvät rutiinit

Mitä on tehtävissä, jos syntilistaa on kertynyt? Paljonkin, Tuovinen sanoo, ja jotain joka päivä. Ensi­sijaista on panna rutiinit kuntoon.

– Kallis, hyvien brändien kosmetiikka ei auta, jos se ei sovi omalle iholle. Päivittäin pitäisi olla käytössä hyvä puhdistusaine, AHA-happoja, C- ja A-vitamiinia ja aurinkosuoja.

Tuovisen mukaan aurinkosuojakerroin 30 on kesällä riittävä myös ulkomailla, jos suojaa lisää parin tunnin välein. Talvella sopiva kerroin on 15–20.

– Uudet aurinkosuojat ovat todella hyviä, ohuita ja jopa puuterimaisia. Ne eivät tunnu tahmeilta. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa suojaamista.

Niinkin yksinkertaisella asialla kuin ihon puhdistuksella on iso merkitys.

– Moni luulee, ettei kasvoja tarvitse puhdistaa, jos ei meikkaa. Iholle kertyy päivän aikana pölyä, likaa ja saasteita, joita ei silmällä näe. Jos ihoa ei puhdista, lietsoo itselleen iho-ongelmia.

Mene hapoille tai istu valoon

Elämän jälkiin tehoavat kauneushoitoloissa tehtävät happohoidot, mikroneulaus, radiofrekvenssihoito sekä IPL- ja led-valohoidot. Ne silottavat, kiinteyttävät ja vahvistavat ihoa ja hillitsevät pigmentin liikatuotantoa. Ammatti­taitoinen kosmetologi näkee, millaista hoitoa juuri sinun ihosi tarvitsee.

Hinnat vaihtelevat hoitoloittain. Tuovisen hoitolassa hoidot maksavat alkaen 180 euroa kerralta. Nämä hoidot eivät vaadi toipumisaikaa mutta pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista kyllä. Urakasta ei ole pysyvää hyötyä, jos ihoa ei hoida säännöllisesti myös kotona.

– Jos iholla on korjattavaa, projektiin on hyvä varata vuosi. Kasvoja hoidetaan hoitolassa kerran kuussa 4–6 kuukautta, ja sen jälkeen pidetään taukoa ja jatketaan tarvittaessa toisella hoidolla.

Jos vauriot ovat ihon syvissä kerroksissa, ihotautilääkäri voi tehdä vahvoja happokuorintoja ja hoitaa laserilla.

– Kannattaa valita esteettisesti suuntautunut ihotautilääkäri, joka hoitaa myös ’vain’ ulkonäköhaittoja.

Tehohoitajat kotikäyttöön

1. A-vitamiini ja glykolihappo uudistavat ihoa. Tehokas yövoide antaa tuloksia. Skinbetter Science AlphaRet Overnight Cream 139 e. 2. C-vitamiiniseerumi suojaa ja ehkäisee vaurioita. Vitamiini­kiteet lisätään juuri ennen käyttöä. Näin teho on taattu. AlumierMD Ever­Active C&E + Peptide 193,50 e/3 pulloa. 3. Aurinkosuoja on tehokkain tapa estää valovanheneminen. Tämä aurinkosuojapuuteri käy mattameikistä. Colorscience Sheer Matte Sunscreen Brush SK30 52 e.

Mitä sinä haluat kysyä? Meilaa kysymyksesi osoitteeseen kt@a-lehdet.fi. Kirjoita aihekenttään Hyvä kysymys.

Kommentoi +