
Liiallisen auringonoton ja tupakoinnin merkit puskevat tyypillisesti pintaan viisikymppisenä. Ihon hoitamattomuus aiheuttaa ongelmia kaikenikäisenä. Ihoa ei voi huijata.
– Aurinkosuojauksen laiminlyönti on yleisin pahe, jota näen asiakkaiden kasvoilla, sanoo kosmetologisairaanhoitaja Anne Tuovinen Skinmed-hoitolasta.
Tuovisen mukaan moni ei vieläkään suojaudu auringolta: Osa pitää aurinkovoiteen koostumusta ikävän tahmeana ja toiset taas haluavat nopeuttaa päivettymistä. Kaikki eivät tiedä, miten haitallista UV-säteily on.
Estä ongelmakierre
Auringonotto ilman suojausta tekee vuosien saatossa kasvojen, kaulan, dekolteen ja käsien ihosta ryppyisen, veltostuneen ja pigmenttilaikkuisen. Auringonpalvoja saattaa kärsiä myös norsunnahkaa muistuttavasta elastoosi-ihosta, jossa kasvoihin muodostuu syviä uurteita ja ihonsävy muuttuu kellertäväksi.
Säännöllinen tupakointi taas vähentää ihon kimmoisuutta, rypistää etenkin huultenympärysihoa ja tekee ihonsävystä harmahtavan. Tuovisen hoitotuoliin ei kuitenkaan enää juuri istu tupakoivia naisia.
– Olen huomannut muutoksen viidessä vuodessa. Minulla käy tupakoiva asiakas enää kerran kaksi puolessa vuodessa.
Kolmas yleinen pahe on se, ettei ihoa hoida laisinkaan. Kun se sitten alkaa oireilla pintakuivuudella, tilannetta yritetään pelastaa rasvaisilla voiteilla ja ongelmakierre on valmis.
– Hoitamattomuus johtaa ihon kuivumiseen tai rasvoittumiseen sekä ruusufinnin ja muiden iho-ongelmien pahenemiseen. Moni myös käyttää vääränlaista kosmetiikkaa ja käy väärissä hoidoissa, Tuovinen sanoo.
Luo hyvät rutiinit
Mitä on tehtävissä, jos syntilistaa on kertynyt? Paljonkin, Tuovinen sanoo, ja jotain joka päivä. Ensisijaista on panna rutiinit kuntoon.
– Kallis, hyvien brändien kosmetiikka ei auta, jos se ei sovi omalle iholle. Päivittäin pitäisi olla käytössä hyvä puhdistusaine, AHA-happoja, C- ja A-vitamiinia ja aurinkosuoja.
Tuovisen mukaan aurinkosuojakerroin 30 on kesällä riittävä myös ulkomailla, jos suojaa lisää parin tunnin välein. Talvella sopiva kerroin on 15–20.
– Uudet aurinkosuojat ovat todella hyviä, ohuita ja jopa puuterimaisia. Ne eivät tunnu tahmeilta. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa suojaamista.
Niinkin yksinkertaisella asialla kuin ihon puhdistuksella on iso merkitys.
– Moni luulee, ettei kasvoja tarvitse puhdistaa, jos ei meikkaa. Iholle kertyy päivän aikana pölyä, likaa ja saasteita, joita ei silmällä näe. Jos ihoa ei puhdista, lietsoo itselleen iho-ongelmia.
Mene hapoille tai istu valoon
Elämän jälkiin tehoavat kauneushoitoloissa tehtävät happohoidot, mikroneulaus, radiofrekvenssihoito sekä IPL- ja led-valohoidot. Ne silottavat, kiinteyttävät ja vahvistavat ihoa ja hillitsevät pigmentin liikatuotantoa. Ammattitaitoinen kosmetologi näkee, millaista hoitoa juuri sinun ihosi tarvitsee.
Hinnat vaihtelevat hoitoloittain. Tuovisen hoitolassa hoidot maksavat alkaen 180 euroa kerralta. Nämä hoidot eivät vaadi toipumisaikaa mutta pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista kyllä. Urakasta ei ole pysyvää hyötyä, jos ihoa ei hoida säännöllisesti myös kotona.
– Jos iholla on korjattavaa, projektiin on hyvä varata vuosi. Kasvoja hoidetaan hoitolassa kerran kuussa 4–6 kuukautta, ja sen jälkeen pidetään taukoa ja jatketaan tarvittaessa toisella hoidolla.
Jos vauriot ovat ihon syvissä kerroksissa, ihotautilääkäri voi tehdä vahvoja happokuorintoja ja hoitaa laserilla.
– Kannattaa valita esteettisesti suuntautunut ihotautilääkäri, joka hoitaa myös ’vain’ ulkonäköhaittoja.
Tehohoitajat kotikäyttöön
Mitä sinä haluat kysyä? Meilaa kysymyksesi osoitteeseen kt@a-lehdet.fi. Kirjoita aihekenttään Hyvä kysymys.