Nainen aina parhaassa iässä
Kauneus
Nainen aina parhaassa iässä
Miksi on niin tärkeää olla nuorekas? Selvitimme, miten sitä voi tavoitella.
Teksti

Kuvat

7.1.2019
 |
Kauneus ja Terveys

Ikääntyminen on yllättävän armollinen prosessi. Se koskee tasa-arvoisesti kaikkia ja etenee niin hitaasti, ettei sitä ehdi huomata vuosikymmeniin. Lisäksi ihmiskunta on tehnyt vanhuuden torjumisesta kiehtovan taiteenlajin.

Ihon ikääntymisen ensi merkit ilmaantuvat jo kukkeimmassa nuoruudessa 25–30-vuotiaana. Iho alkaa kuivua ja veltostua. Tulee ryppyjä, juonteita ja maksaläiskiä. Kasvojen painopiste laskee. Sävyt haalenevat.

Jos olet nuori ja haluat vihjeen tulevaisuudestasi, vilkaise vanhempiisi. Olet perinyt ulkonäkögeenisi heiltä hyvässä ja pahassa.

Jos et ole nuori, voit kuitenkin olla ikuisesti nuorekas. Mitä se on?

Nuoruus on asenne

Nuorekkuus on paljon muutakin kuin kimmoisa iho tai korkeat poskipäät. Se on elämäntapakokonaisuus, määrittelee kulttuuriantropologian yliopiston lehtori Taina Kinnunen.

– Nuorekkuus paljastaa käsityksemme siitä, mitä nuoruus on parhaimmillaan. Nuorekkaita eivät silti ole nuoret vaan aikuiset, joilla on tietty elämäntapa ja asenteet.

Aikuisten versiossa nuoruudesta on karsittu sen kielteiset puolet. Nuorekas on utelias ja oppii mielellään uutta. Hän matkustelee, huolehtii itsestään ja ulkonäöstään.

Nuorekkuus merkitsee meillä onnistunutta vanhemista. Jos ei vanhene nuorekkaasti, ajatellaan herkästi, että on jotenkin epäonnistunut.

Tosin nuorekkaana nähdään vain myönteiset asiat, Kinnunen huomauttaa. Sitä ei ole vaikka nuorille tyypillinen epävarmuus.

Voiko ulkonäön säilyttää?

Tutkimusten mukaan nuorekkuus on tärkeimpiä kauneusihanteita. Lancômen tutkimuksessa vertailtiin ihanteita kansainvälisesti. Amerikassa korostettiin rypyttömyyttä, Aasiassa heleää ja tasaista ihon sävyä.

Ihotautilääkäri Leena Ackermann tapaa Helsingin Ihosairaalassa naisia, jotka haluavat nuorennushoitoja. Mikä heidät tuo hoitoihin?

– Suurin osa on keski-ikäisiä naisia, jotka haluavat näyttää levänneeltä ja freesimmältä. Ackermann ei juuri kohtaa epärealistisia tai radikaaleja muutostoiveita.

Moni tulee hoitoihin, koska on hakemassa uutta työtä tai kumppania. Toivotaan vain pientä muutosta ja sitä, että nykyinen ulkonäkö säilyy ennallaan. Voiko ajan pysäyttää?

– Kemiallisilla kuorinnoilla ja hiilidioksidilaserilla on pysyvästi nuorentava vaikutus. Täyteaineilla, kuten hyaluronihapolla, tai botuliinilla, juonteet oikenevat väliaikaisesti. Paljon voi tehdä myös itse, Ackerman sanoo.

– Suojaudu auringolta ja viimalta. Älä tupakoi. Lepää ja liiku riittävästi ja syö terveellisesti. Muista puhdistaa ja kosteuttaa iho. Tärkein on silti oma asenne. Iloisuus ja positiivisuus luovat eniten nuorekasta vaikutelmaa.

Kolmikymppisen huoli

Eniten ikääntymisestä ovat huolissaan 30–59-vuotiaat naiset.

– Nuorekkaan ulkonäön menetys koetaan kohtalokkaaksi, koska länsimaisen kulutusyhteiskunnan kauneusihanteet korostavat sitä, toteaa projektitutkija Erica Åberg Turun yliopiston Suomi ulkonäköyhteiskunta -tutkimushankkeesta.

Åbergin mukaan naisia arvioidaan enemmän ulkonäkönsä ja miehiä muiden asioiden perusteella. Jos nainen ei tietynikäisenä enää vastaa kauneusihanteita, hänestä voi tuntua, että hän tulee sivuutetuksi. Muuttuu kukkasesta seinäkukkaseksi.

Hae voimia kampaajalta

Ulkonäköpaineita voi helpottaa jo se, että tekee asioille jotain, ei vain alistu passiivisesti. Kun nainen hoitaa ulkonäköään ja itseään, hän käsittelee ja ratkaisee myös paineitaan.

– Osa voi kokea voimaannuttavaksi sen, että panostaa ulkonäköönsä. Kun nainen käy kampaajalla tai ostaa näyttävät silmälasit, hän voi vaikuttaa siihen, miten muut näkevät, eikä suostu näkymättömyyteen, Åberg sanoo. Ulkonäköpaineet helpottavat iän myötä. Näin todettiin tutkimuksessa, jossa Åberg on mukana.

Monelle voi olla myös helpotus, ettei ole enää miehisen huomion kohteena.

– Ehkä tulee rauha siitä, ettei tarvitse ollaketään muuta varten, vain itseään, Åberg sanoo.

Yhä useampi ikääntyvä nainen voi elää unelmiensa nuoruutta. Vihdoinkin on rahaa, aikaa ja asennetta!

Kommentoi +