Katkeaako virta kesken päivää? Näin saat sitä lisää, kertovat purseri, työterveysasiantuntija ja varhaiskasvatuksen opettaja
Ihmiset
Katkeaako virta kesken päivää? Näin saat sitä lisää, kertovat purseri, työterveysasiantuntija ja varhaiskasvatuksen opettaja
Kaipaatko lisää pontta päivän puuhiin? Palautumisen asiantuntijat antavat vinkkinsä, miten saat päiviisi lisää virtaa.
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 4.4.2022
Kauneus ja Terveys

Aloita päivä jumpalla

Finnairin purseri Mirja Uosukainen:

”Olen käynyt aamujumpassa jo yli kymmenen vuotta, aina kun työvuorot sallivat. Se on henkireikäni, joka antaa energiaa koko päiväksi. Olen kokeillut myös juoksua ja erilaisia muotilajeja, mutta palaan aina aerobic-jumppaan, jota ohjasin itsekin nuorena. Toiset elävät tavoitteista, minulle sopii tekeminen fiilispohjalta.

Vuorotyötä ei jaksa, jos ei pidä itsestään huolta. Käyn myös usein kävelyllä, niin kotona kuin maailmalla. Jo 20–30 minuutin kävely lataa akkuja. Samalla hoidan suhteitani eli puhun puhelimessa ystävien ja läheisten kanssa.

Päiväunet vapaapäivinä ovat elämän luksusta, ja harrastan niitä aina kun se on mahdollista. En pode nukkumisesta koskaan huonoa omaatuntoa.”

Vuorotyötä ei jaksa, jos ei pidä itsestään huolta, sanoo purseri Mirja Uosukainen.

Löydä mukava tapa rauhoittua

Työterveyslaitoksen tutkimuspäällikkö Mikael Sallinen:

”Hyvin latautuneet aivot ovat virkeät. Valveilla aivojen energiavarat kuluvat ja nukkuessa ne taas täyttyvät. Virkistävän unen tunnistaa siitä, että valveilla ei tarvitse taistella väsymystä vastaan ja keskittyminen on vaivatonta.

Säännöllinen uni-valverytmi on parasta unenhuoltoa. Mene siis sänkyyn vasta kun olet valvonut tarpeeksi pitkään, keskimäärin 16–18 tuntia. Nukahtamista ei kannata yrittää väkisin ennen kuin tuntee itsensä väsyneeksi.

Keksi illaksi mukavan rauhoittavaa tekemistä. Minä rauhoitun kaunokirjallisuuden äärellä, joku toinen tekee käsitöitä. Kevyt liikunta muutama tunti ennen unia tuo raukean olon, ja juttelu läheisen kanssa nollaa päivän.”

Mene nukkumaan vasta kun olet oikeasti väsynyt, kehottaa tutkimuspäällikkö Mikael Sallinen.

Ihmettele asioita kuin lapset

Roosaliinan päiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja Ninni Nissinen:

”Arjen pienet ilot virkistävät, kun vain pysähtyy huomaamaan ne. Se onnistuu, kun keskittyy täysillä siihen, mitä on tekemässä. Mielessä voi pyöriä paljon asioita ja ympärillä tapahtua kaikenlaista, mutta niiden voi antaa vain olla.

Työssäni lasten kanssa hetkeen tarttuminen on helppoa, koska lapset lähes pakottavat siihen. He voivat pysähtyä ihmettelemään muurahaista tai jotain muuta hyvin pientä asiaa. Silloin minun ei tarvitse kuin kyykistyä maahan ihmettelemään mukana.

Kun olen lenkillä, keskityn huomioimaan ympäristöäni kaikilla aisteillani. Se on helppo tietoisuusharjoitus, joka auttaa jaksamaan. Saan voimaa myös yhteisöllisyydestä, jota tunnen kollegoiden ja ystävien kanssa.”

Varhaiskasvatuksen opettaja Ninni Nissinen ammentaa voimaa myös työkavereistaan.
Kommentoi +