Joka kahdeksas nainen sairastaa rintasyövän – näin tutkit rintasi ja pidät huolta niiden terveydestä
Rinnat
Joka kahdeksas nainen sairastaa rintasyövän – näin tutkit rintasi ja pidät huolta niiden terveydestä
Suurin osa rintojen kyhmyistä on ­vaarattomia. Tutkituta silti aina ­uudet patit ja kuopat.
Teksti

Kuvat

2.10.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Patteja, muhkuroita ja kyhmyjä – hyvän- vai pahanlaatuisia? Etenkin jos rinnat ovat luonnostaan muhkuraiset, niiden tutkiminen saattaa aiheuttaa enemmän päänvaivaa kuin mielenrauhaa.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Satu Wedenoja Lääkärikeskus Aavasta sanoo, että hyvä uutinen on kuitenkin se, että suurin osa rinnoista löytyvistä pateista ja muutoksista on hyvänlaatuisia.

Rinnat koostuvat rauhaskudoksesta, rasvasta, sidekudoksesta sekä maitotiehyistä. Rauhaskudos on röpelöistä ja tekee rinnoista epätasaisen tuntuiset.

Monen rintaliivit alkavat kiristää ennen kuukautisten alkua, koska hormonaaliset muutokset turvottavat rintoja. Jos rinnoissa on ennen kuukautisia aristusta ja epätasaisuutta, ne kannattaa tutkia menkkojen jälkeen.

Jos rinnoissa on ennen kuukautisia aristusta ja epätasaisuutta, ne kannattaa tutkia menkkojen jälkeen.

Rintojen koko ja kiinteys vaihtelevat iän myötä. Vaihdevuosi-iässä estrogeenin vähenemisen myötä rinnat saattavat pienentyä. Toisaalta taas vaihdevuosioireiden hormonihoito voi aiheuttaa rintoihin turvotusta ja arkuutta.

Koska rinnat ovat muuttuvaista sorttia, ne kannattaa tuntea, jotta poikkeamat huomaa helpommin ja herkemmin.

Vaikka rinnoissa on enemmän hyvän- kuin pahanlaatuisia kyhmyjä, lähde lääkäriin, jos rintaan ilmestyy uusi patti tai havaitset muita uusia oireita tai epätyypillisiä tuntemuksia.

6 keinoa hoitaa rintojen terveyttä

1. Tutki rinnat säännöllisesti ja joka asennossa

Tavallisin rintasyövän muutos on oireeton kyhmy. Iho voi olla vetäytynyt kuopalle kyhmyn kohdalta tai nänni vetäytynyt sisään. Suurin osa rintasyövistä löytyy oman tutkimisen ja epäilyksen ansiosta.

Rintoja on hyvä tunnustella ajoittain ja erityisesti, jos niissä on poikkeavia tuntemuksia. Rintoja voi tunnustella seisten, selällään tai kyljellään sekä nostamalla käsi ylös sivulle. Pidä tunnustellessa sormet suorina ja yhdessä.

Kurkkaa myös peilin kautta ja tarkkaile rintojen koon, muodon, ihon ja nännin muutoksia.

Kurkkaa myös peilin kautta ja tarkkaile rintojen koon, muodon, ihon ja nännin muutoksia. Katso myös rintojen alle ja muista tunnustella kainalot. Merkitse havainnot muistiin vaikka puhelimen kalenteriin tai muistioon.

2. Varaa aika lääkäriin, jos rinnasta löytyy poikkeavaa

Kyhmy tai nännistä tuleva tumma tai verinen erite ovat syitä varata lääkäriaika. Lääkärille on hyvä näyttää myös, jos nänni on vetäytynyt sisäänpäin tai rinnan tai nännipihan ihossa on jokin muutos.

3. Vähennä alkoholia ja lopeta tupakointi

Alkoholin on arvioitu aiheuttavan noin kahdeksan prosenttia rintasyövistä eli yli 400 syöpää vuodessa. Lasi viiniä päivässä lisää sairastumisen riskiä kymmenellä prosentilla. Myös tupakointi on yhdistetty kohonneeseen riskiin.

4. Käy seulonnoissa ja pyydä tutkimusta

Joka kolmas rintasyöpä löydetään seulonnoissa. Hyödynnä 50-vuotiaana alkavat maksuttomat mammografiat kahden vuoden välein. Kun käyt gynekologilla, pyydä, että myös rintasi tutkitaan.

Kun käyt gynekologilla, pyydä, että myös rintasi tutkitaan.

5. Poistata isot patit

Pyöreä, sileä ja kiinteä patti rinnassa? Yleensä kyseessä on fibroadenooma eli hyvänlaatuinen sidekudoskasvain. Tällaisetkin kyhmyt kannattaa tutkituttaa varmuuden vuoksi.

Fibroadenoomat ovat yleisempiä nuorilla naisilla. Ne ovat kiinteitä ja liikkuvat yleensä tunnusteltaessa. Fibroadenoomat eivät arista, mutta kookkaammat voivat aiheuttaa paineen tunnetta.

Fibroadenoomiin liittyy pieni syöpäriski. Pienikokoisia patteja voidaan seurata, mutta yli kolmen senttimetrin kokoiset fibroadenoomat yleensä poistetaan.

6. Kipeä kysta vaatii tyhjennyksen

Kysta on liikkuvainen ja pehmeä patti, käytännössä kudosnesteen täyttämä rakkula. Se kuuluu vaarattomiin löydöksiin rinnassa. Kystat voivat myös ilmestyä ja kadota omia aikojaan.

Niitä on monenkokoisia ja samaan rintaan voi tulla useampikin kysta. Joskus ne voivat olla kookkaita ja kipeitä, mikä herkästi säikäyttää. Nämäkin muhkurat kannattaa aina tutkituttaa.

Kystaepäily varmistetaan ultraäänitutkimuksella. Röntgenlääkäri voi tyhjentää kipeän kystan oireiden helpottamiseksi.

Kolme faktaa rintasyövästä

  1. Pahanlaatuisten kasvaimien yleisyys lisääntyy 45 ikävuoden jälkeen. Yli 60 prosenttia ­rintasyövistä löydetään yli 60-vuotiailta.
  2. Joka kahdeksas nainen sairastaa rintasyövän ja vain 5–10 prosenttia selittyy perinnöllisellä alttiudella. ­Riskiä nostavat lapsettomuus ja se, että kuukautisten alkamisesta on kulunut pitkä aika ensimmäisen lapsen saamiseen.
  3. Rintasyövän ennuste on hyvä. Yli 90 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua syöpädiagnoosista. Rintasyöpä on kuitenkin siitä ikävä, että se voi uusiutua vuosien, jopa ­vuosikymmenten kuluttua.

Asiantuntija naistentautien erikoislääkäri Satu Wedenoja, Lääkärikeskus Aava.

1 kommentti